Kvinne leser boligsalgsrapport utenfor bolig

Slik forstår du boligsalgsrapporten

Tekst: Liv Ragnhild Holdhus Sjursen. Foto: Henrik Norem, EiendomsMegler 1.
Å oppdage at badet i den nye boligen din har fuktskader det koster flere hundre tusen å bli kvitt – det må vel være en boligkjøpers verste mareritt? Men leser du boligsalgsrapporten nøye før du kjøper bolig, kan du sove trygt.

Det er lett å drømme seg bort når du går omkring i en nystylet bolig du har lyst til å kjøpe. Men under fasaden kan det skjule seg noen ubehagelige sannheter om drømmeboligen.

Derfor er det viktig at du leser alle papirer som følger med boligen før du kjøper, og ikke bare fortaper deg i boligens ytre.

– En boligsalgsrapport forteller deg hvilken tilstand boligen egentlig er i. Jo mer omfattende og grundigere den er, jo bedre er det for deg som kjøper, sier Børre Voll, fagdirektør i EiendomsMegler 1. 

Børre Voll, fagdirektør i EiendsomsMegler 1

Børre Voll er fagdirektør i EiendomsMegler 1.

Kjøpe bolig? Disse papirene må du ha i orden 

Les rapporten nøye – også vedleggene

Boligsalgsrapporten er en vurdering av boligens tekniske stand, og utføres av en takstmann. Med den i hendene, kan du føle deg tryggere i kjøpssituasjonen, og ha større tillit til det megler og selger forteller deg. Rapporten gir deg realistiske forventninger til boligen, og kan spare deg for ubehagelige overraskelser etter at kjøpet er gjort. 

– Alle brukte boliger har feil. Boligsalgsrapporten avdekker disse feilene og manglene. Den vil også si noe om hva som er ok i dag, men som du må regne med å måtte forbedre på sikt, forklarer Voll.  

Ny og grundigere rapport

Ved nyttår kom det en ny standard for boligsalgsrapporter som er mer omfattende enn andre typer tilstandsrapporter for boliger. Den er grundigere og har flere oppsummeringer og forklaringer. Det gjør at den er lettere å forstå for deg som boligkjøper, men den stiller også større krav til takstmenns kompetanse.

– Vi borer hull i vegger i våtrom og kjellerrom for å sjekke fuktighet, kontrollerer byggetegninger og sjekker om boligen ligger i et flom- eller skredutsatt område – for å nevne noe, forteller Sigurd Sivertsen som er daglig leder og takstmann i Takst-Forum AS.

Etter en slik grundig gjennomgang, kan du være enda tryggere på at boligen er i den stand du forventer.  

I tvil? Spør takstmannen

Takstmenn har blitt flinkere til å bruke et mer folkelig språk, men om du likevel trenger hjelp til å forstå boligsalgsrapporten, anbefaler Sivertsen at du spør takstmannen som utformet rapporten.

– De nye rapportene er skrevet for Ola og Kari i gata, men det kan være vanskelig for oss å unngå alle tekniske uttrykk helt i en boligsalgsrapport, sier han.

Du kan også spørre megleren, men deres jobb er å se boligens verdi som helhet og de kan mindre om det byggtekniske ved boligen. Du kan også be takstmenn som Sivertsen være med på befaring i boligen du ønsker å kjøpe eller har kjøpt.

De kan for eksempel anslå hvor mye det vil komme til å koste deg å gjøre utbedringene du ønsker for at den nye boligen din skal bli akkurat slik du har drømt om.

Best med boligsalgsrapport

Det er opp til selger å skaffe en boligsalgsrapport, og det er dessverre ikke alle som velger å gjøre det. I Trondheim og Stavanger er det så godt som standard å selge bolig med en fersk boligsalgsrapport, men i byer som Oslo og Bergen er det mindre vanlig.

Vi i EiendomsMegler 1 anbefaler deg å spørre etteren boligsalgsrapport før du kjøper ny bolig. Vær forsiktig med å kjøpe kun basert på en verdivurdering fra megleren.