Hva skjer med økonomien ved et samlivsbrudd?

Trist barn ser inn i kamera. Dame og mann i samtale i bakgrunnen. Bilde.

Husholdningsinntekten halveres, mens utgiftene forblir de samme. Et samlivsbrudd kan gi økonomiske utfordringer for mange. Her er økonomiekspertens råd til hva du bør gjøre for å unngå luksusfellen.

– Det er bare tapere i en skilsmisse, men ved å ta kontroll over økonomien, kan du i hvert fall unngå økonomisk uføre, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1 og økonomiekspert i Luksusfellen på TV3. Her er hans tips til deg som gjennomgår et samlivsbrudd.

 

Stram inn forbruket

For mange fører reduksjonen av husholdningsinntekt til et stort innhugg i økonomien, og ifølge forbrukerøkonomen er det viktig å ta tak i situasjonen med én gang.

– Så fort som mulig bør du redusere forbruket til et minimum, inntil du får oversikt over økonomien din og tatt nødvendige grep. Be om avdragsfrihet på boliglånet, innfør shoppestopp og si opp unødvendige abonnementer. Kanskje er du nødt til å gå drastisk til verks og kvitte deg med bilen, for det er en stor månedlig utgiftspost for mange. Pass godt på pengene den første tiden, så kan du heller slippe opp etter hvert, sier Gundersen, og legger til:

– Har dere barn, så sett dem først, slik at de blir minst mulig skadelidende.

Som økonomiekspert på Luksusfellen har han sett flere eksempler på at folk bruker for lang tid på å få kontroll og tilpasse seg den nye virkeligheten.

– De tar opp forbrukslån og maksimerer kredittkortbruken, og begynner på en negativ spiral som det kan være vanskelig å komme seg ut av, sier han.

 

Få kontroll

I mange par er det ikke uvanlig at en av partene har hatt hovedansvaret for familiens økonomi, og ved et brudd kan det gi utfordringer for den som ikke har oversikt over forbruk og regninger.

– Har du aldri satt deg inn i dette tidligere, vil det kreve litt ekstra innsats når du plutselig skal styre alt alene. Husk at ingenting skjer av seg selv, sier forbrukerøkonomen.

 

Dele likt?

– Hvis ikke noe annet er avtalt, skal du ha med deg ut de verdiene du hadde med deg inn i forholdet, resten skal deles likt. Men det er mye følelser involvert i et brudd, og det kan fort oppstå uenigheter, sier Gundersen.Han oppfordrer til å prøve å bli enige seg imellom, for å slippe å bruke penger på hjelp til fordeling av bolig og eiendeler.

– Mange par som går gjennom et brudd har fortsatt god dialog og klarer å komme frem til løsninger sammen. Alternativt kan det være en god idé å kontakte en rådgiver i banken som går gjennom økonomien sammen med dere. Ender dere opp med å bruke en advokat, løper taksameteret raskt, sier han, og legger til at enkelte forsikringer og medlemskap i fagforeninger dekker utgifter til advokat i familierettssituasjoner.

 

Bli boende, eller flytte

Hvem eier huset? Drømmen for mange er å kunne beholde boligen, ikke minst for barnas del, men hvis det å bli boende innebærer at du ikke har noe å leve for, råder forbrukerøkonomen deg til å revurdere.

– Ta en gjennomgang sammen, gjerne med en rådgiver i banken. Hvis den ene skal overta huset eller leiligheten, må den andre kjøpes ut, og som regel innebærer dette at parten som skal bli boende må ta opp et større lån. For mange er dette helt umulig, og det betyr at dere begge må flytte. Kanskje finner dere en løsning der dere deler på boutgiftene i noen måneder, slik at dere får tid til å komme frem til fornuftige og gode løsninger, sier Gundersen.

Han kjenner også til foreldre som har skilt lag, men som har laget en ordning der barna blir boende i hjemmet, og foreldrene flytter inn og ut. Men det forutsetter at man samarbeider godt og er villig til å svelge noen kameler.

Et fornuftig sted å starte vil være å ta en verdivurdering hos en eiendomsmegler for å få en oversikt over hvilke verdier man sitter på. Dette vil gi en god indikasjon på om man har anledning til å bli boende og kjøpe ut den andre parten eller ikke. Og det gir et kjapt svar på i hvilken prisklasse man kan begynne å se på nye boliger.

 

Eie eller leie?

Hvis du ender opp med å se deg om etter et nytt sted å bo, står valget mellom å kjøpe eller å leie. Og har du økonomi til å kjøpe en liten leilighet, anbefaler Magne Gundersen at du gjør det.

– Kontakt banken og sjekk hva som er mulig å ta opp i lån med den inntekten du har, for med en gang du er ute av boligmarkedet, er det krevende å komme inn igjen, sier han.