Hvilke farger bør jeg velge?

Fargekart. Illustrasjon

I et hav av fargekart og trender kan det være vanskelig å velge hvilke farger du skal gå for når du skal male om hjemme. Dagny Thurmann-Moe er landets ledende fargeekspert, og ifølge henne bør du ikke henge deg opp i årets fargekart.

– Tenk på hva du selv liker. Prøv å finne ut av hvilke farger du har likt opp gjennom årene, og se hvordan du kan implementere disse i fargeplanen din, sier Dagny.

Dame sitter på kanten av et bord, med kaffeservise og skål med kirsebær. Bilde

Ikke velg alle farger fra samme katalog

Akkurat som at du ikke bør kjøpe alle møblene dine på ett sted, bør du heller ikke velge alle fargene dine fra samme katalog.

– Gjør du det, vil hjemmet ditt se ut som årets fargekart, en forbigående trend man fort kan bli lei av. Fargene i seg selv er ikke dårlige, tvert i mot, men de har lengre varighet hver for seg, forteller Dagny.

Apropos trender, mener Dagny det er viktigere å finne de fargene som passer din personlige stil, heller enn å henge seg opp i fargen du ser i alle magasiner og på Instagram.

– Tør å ta litt sjanser ved å gå for de fargene som passer din stil og personlighet best, mener Dagny.

Fargemyten om nøytrale farger

Mange tenker kanskje at de bør ha nøytrale vegger, slik at de kan ha mer farger på møbler og annet interiør i hjemmet.

– Det er faktisk omvendt. De nøytrale fargene skaper maksimal kontrast mot for eksempel møbler i farger. Det enkleste stedet å starte dersom du vil ha farger i hjemmet ditt, er veggene. Prøv sakte men sikkert å fjerne de fargeløse flatene, så vil uttrykket bli mer og mer harmonisk jo lenger du kommer, sier Dagny.

Rom med orange vegg og lysekrone. To rom i bakgrunnen, med lilla og grønn vegg. Bilde.

Nøytrale farger er nemlig vanskelige farger å lykkes med. At en farge er nøytral betyr egentlig bare at den mangler fargepigment. Det betyr ikke at de passer godt til andre farger, eller skaper en god base.

– Siden de nøytrale fargene er dårlige som basefarger, kan man kanskje lure litt på hva man egentlig skal bruke i basen, som ikke føles støyende. Svaret på det, er at alle fargene i fargesirkelen har nyanser som er gode grunnfarger, hovedfarger eller baser. Se etter litt støvete duse nyanser hvis du vil begynne forsiktig.

Mal deg til riktig sinnsstemning

Det er ikke noe nytt at farger påvirker humøret vårt, men det kan være greit å tenke på hvilken stemning du ønsker i de ulike rommene.

– Veldig generelt og forenklet sett kan vi si at de kalde fargene, som grønt og blått, føles beroligende, mens de varmere fargene, som rødt, oransje og gult, gir mer energi, sier Dagny.

Stue med beige, rosa og lilla på vegger, tak og vinduskarm. Grønn sofa og stor grønnplante. Bilde.

Konkrete tips til deg som skal male om

Som fargedesigner og rådgiver, har Dagny noen gode tips på lur til de som skal begi seg ut på prosjekt maling i hjemmet.

– For det første bør du bruke tid på planleggingen. Da blir du ikke like fort lei av fargen du velger. For det andre, tør å bevege deg ut av komfortsonen. Et annet godt tips er å velge en vågal farge i gangen. Fordi gangen er et gjennomgangsrom, hvor du ikke oppholder deg over lengre tid, er det et ypperlig rom å teste ut den fargen du egentlig ikke helt tør å bruke, sier Dagny.

Hvis du skal male om boligen din før et boligsalg, gjelder samme anbefaling om farger fremfor nøytralt.

– En raffinert og godt fargesatt bolig selger bedre enn de generiske hvite eller grå leilighetene som går i ett med hverandre, avslutter Dagny.