Fritidsboligmarkedet Midt-Norge

Stor etterspørsel etter hytter i Midt-Norge

Foto: EiendomsMegler 1 Midt-Norge.
Mange ønsker seg fritidsbolig i Trøndelag, og annonserte hytter selges fort. Et velfungerende boligmarked kan være mye av forklaringen
En fersk nasjonal markedsundersøkelse viser at innbyggerne i Trondheim svarer mest positivt av de norske storbyene på spørsmål om utvikling av privatøkonomi og det lokale boligmarkedet. Svarene viser at trøndere har god tro på fremtiden og boligmarkedet i regionen - en holdning som også viser seg i en markant interesse for kjøp av fritidsbolig. Markedsundersøkelsen fra Prognosesenteret i September 2017 viser at hele 95 % av Trondhjemmere forventer uendret eller bedret økonomi de neste 12 månedene, og på tross av boligprisfall er respondentene ikke negative til kjøp av bolig. Faktisk er det flere som svarer at de opplever dagens marked som et godt tidspunkt å kjøpe bolig – en god kjøpsmulighet - enn de som mener det motsatte. I fritidsboligmarkedet gir dette utslag i mange interessenter på hytter både på fjellet og ved sjøen i hele Trøndelag.

Høy interesse

Avdelingsleder og eiendomsmegler for EiendomsMegler 1 i Oppdal, Stian Knutsen, opplever gjennomgående høy interesse for alle typer hytter:

-Det er det samme her som i resten av Trøndelag. Vi har langt flere kjøpere enn tilgjengelige fritidsboliger. Majoriteten av kjøperne kommer fra Trondheim og omegn, samt Kristiansund og Molde. Jeg er overbevist om at eiere av fritidsboliger som vurderer å selge vil kunne få solgt til en god pris. Såpass forutsigbart er dagens marked.

Hva er det kjøperne etterspør?
– Hos oss er det viktig med nærhet til alpinanlegg eller langrennsløyper. Attraktive områder er Vangslia, Stølen, Skarvatnet, Gjevilvassdalen, Storlidalen og Nerskogen.

Hvor stor er gjennomsnittsboligen på fritidsboligmarkedet?
– I overkant av 80 kvadratmeter. Da har du god plass til familien, og samtidig mulighet til å ta imot gjester. Snittprisen for Oppdal var i 2016 på 2.360 millioner kroner, men det finnes selvfølgelig variasjoner både under og over. Man får hytter fra 500.000 kroner og opp til de aller mest eksklusive i prissjiktet rundt 10 millioner, forklarer han.

Fjellhyttene øker i pris

Erfaringene fra Oppdal om at nærhet til aktivitetstilbud kan være prisfremmende bekreftes av nasjonal statistikk. Ifølge boligmarkedsanalytiker i EiendomsMegler1, Ida Grønli Gran, ser man også på landsbasis at dette kan gi prisoppgang:
– I 2016 fikk fritidsboliger nært langrennsløyper en prisstigning på 6,3 prosent sammenliknet med året før. Hytter tilknyttet alpinanlegg hadde til sammenligning en prisoppgang på 4 prosent, sier Gran.

Verdensarv og flott natur

 


Også på Røros merker avdelingsleder og eiendomsmegler Tommy Nyrud at mange ønsker seg en fritidsbolig:
– Det er et jevnt trykk hele året. Folk trekker til Røros fordi vi har klart å markedsføre både historien, kulturen og den flotte naturen. Det er flere ting som bidrar til at Røros har en høy stjerne hos mange. Røros eller Bergstaden har beholdt det autentiske, har utallige mil med langrennsløyper, nærhet til flere alpinanlegg samt tur- og sykkelstier på sommerstid. I tillegg setter folk pris på det som skjer av kulturelle arrangement, hvor Rørosmartnan er et eksempel. Det foregår mye spennende på lokalmatfronten, i tillegg til at Bergstaden siden 1980 har stått på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Hva er det kundene etterspør?
– Vi erfarer at folk ønsker seg en helårshytte, med innlagt strøm og vann, og bilvei helt fram. Kundene etterspør også tilstrekkelig med plass til storfamilien og eventuelt overnattingsgjester når dette er aktuelt. Noen vil ha en fritidsbolig så nært sentrum som mulig og dermed få med seg Røroskulturen i bygatene, mens andre søker seg rene fjellhytter som byr på nærkontakt med naturen. Da får man ro og fred, og mulighet til å kunne lade batteriene i en stressfri hverdag.

Hitra/Frøya

Det har vært et meget godt hyttemarked for fritidsboliger ved sjøen det siste året, noe som har resultert i god prisvekst. Eiendomsmeglerfullmektig Renate Ledel på Hitra/Frøya bekrefter at salget av fritidsboliger i området har vært bra:
– Markedet har vært bra og vi merket spesielt en økning i interesse fra perioden august- oktober. De fleste kjøperne kommer fra Trondheim og omegn, men vi har også hatt en del interessenter som er bosatt i Sverige, Tyskland og Nederland.

Hva er det kundene etterspør?
– Som på Røros erfarer også vi at folk vil ha ei hytte med innlagt strøm og vann, og bilvei helt frem. I vårt område ønsker selvfølgelig folk sjønær beliggenhet og de vil helst at det skal være naust og flytebrygge i tilknytning til fritidsboligen.