Skal du eller skal du ikke flytte hjem igjen?

Oversiktsbilde av liten by. Bilde

Mange som flytter hjemmefra sverger på aldri å flytte tilbake til hjemstedet sitt. De føler seg ferdig med stedet og de mulighetene stedet har å tilby. Det er en ærlig sak, og det føles helt sikkert riktig der og da. Likevel er det overraskende mange om etter noen år velger å flytte tilbake. Hva er årsaken til dette? Og er det det rette å gjøre?

To grupper

Man kan i hovedsak dele opp de som flytter tilbake til hjemstedet sitt i to grupper, selv om det er å forenkle det hele en del. Den ene gruppen er de som har fått barn, og ønsker å flytte nærmere familie og å gi barna sine gode oppvekstvilkår slik de selv hadde.

Den andre gruppen er de som har jobbet og bodd i byen noen år, og nå ønsker å finne noe større i litt roligere omgivelser. Og kanskje, fordi de har bodd der tidligere og har et inntrykk av hvordan det kan komme til å bli, velger de å flytte tilbake til stedet der de vokste opp.

Du vet hva du har og hva du hadde, men vet du hva du får?

Uansett om du tilhører den ene eller den andre gruppen, eller en av de unevnte gruppene, så har du sikkert en idé om hva som venter deg dersom du flytter hjem igjen. Så altfor ille var det antagelig ikke, dersom forslaget har kommet opp og avgjørelsen er tatt. Men vet du egentlig hva som venter deg? Kanskje. Og kanskje ikke.

«Du kan ikke reise hjem igjen», er det noe som heter. I alle fall på engelsk. Det som menes, er at mest sannsynlig har stedet, folkene, omstendighetene rundt og ikke minst du selv endret deg siden du sist bodde der, slik at opplevelsen nå, ganske sikkert, vil bli en annen enn hvordan du husker det. Det er på godt og vondt. Og det er utvilsomt noe i det. Derfor kan du ikke være helt sikker på hvordan du vil oppleve å flytte tilbake til hjemstedet, selv om du har bodd der i mange år tidligere. Det kan jo virke lovende, dersom du i utgangspunktet er litt skeptisk til å flytte tilbake.

Men man skal ikke glemme et annet engelsk ordtak: Home is where the heart is. Hvis du i hjertet ditt føler deg hjemme i byen, er det ikke sikkert du vil finne roen på hjemstedet. Dessverre er det ikke alltid man kjenner på savnet og hjertets dragningskraft før man har beveget seg i feil retning.

Hva har du ikke tenkt på?

Det er mye en må tenke på i forkant av flyttingen, og helst også før den endelige avgjørelsen tas. Men uansett hvor mye man tenker, er det gjerne noen ting som kommer overraskende på. Noe man burde ha tenkt på, men ikke gjorde. Det meste løser seg gjerne på et vis uansett, men det er alltid hyggeligere om man kan være i forkant av overraskelsene, slik at de ikke kommer riktig så overraskende på.

Dersom du må bytte jobb, kan det være greit å ha den på plass før du flytter. Hvis du beholder jobben du har og skal pendle, må du finne ut hvordan du skal komme deg til jobb? Skal du kjøre? Hva koster månedskort for kollektivtransport? Når må du stå opp for å rekke jobben? Når vil du være hjemme etter jobb?

Hvordan passer det med eventuell henting og levering i barnehagen? Når går siste tog hjem? Har du glemt at du har gressallergi? Vil vennene dine fortsatt besøke deg når du bor lenger unna? Hva om du våkner midt på natten og har lyst på grillpølse i brød med agurkdressing og rekesalat, og det ikke er en døgnåpen kiosk på mils avstand? Hvis det siste er viktig for deg, kan det eventuelt være en idé å starte en sånn kiosk.

Nettverk og nye venner

Det å skaffe seg et nettverk relativt raskt, kan være lurt. Hvis ikke kan det fort bli litt ensomt. Med mindre du foretrekker å være for seg selv, da. Det er smak og behag. Noen kommer veldig lett i kontakt med andre mennesker, og skaper relasjoner raskt. Andre synes det er vanskelig å bli kjent med folk, og kan derfor bruke tid på å finne seg til rette.

Har du foreldre, søsken eller annen familie på hjemstedet, har du et lite nettverk allerede. De kan gjøre tilværelsen både enklere og lettere, ikke minst om du har barn.

Muligheten for at noen barndomsvenner fortsatt bor der eller også har flyttet tilbake, er naturligvis også til stede. Kanskje kan det være hyggelig å gjenoppta kontakten med dem? Hvis ikke, har du i alle fall mange muligheter til å bli kjent med folk om du har interesser eller hobbyer som innebærer interaksjon med andre mennesker. Og om du har barn i skolealder, kommer du raskt i prat med andre foreldre, enten via skolen eller gjennom barnets fritidssysler.

Sist, men ikke minst

Med mindre du flytter alene, er det en siste ting som kan være greit å ha på plass før du flytter tilbake til hjemstedet ditt. Og det er at de som er med på flyttelasset er med på avgjørelsen. Dersom dere flytter hjem til ditt hjemsted, betyr det ikke nødvendigvis at det er partneren din sitt hjemsted, og det er ikke partnerens eventuelle familie som blir boende i nabolaget. Dine lykkelige barndomsminner speiler kanskje ikke virkeligheten lenger, eller de oppleves ikke slik for partneren og barna dine.

Flyttingen er ikke garantert å bli vellykket selv om dere har tatt en felles avgjørelse, men det vil definitivt gjøre prosessen greiere. Og selv om det sikkert kan bli tøft til tider, vil det være uendelig mye enklere enn om du har tatt partneren, og kanskje også barn, med på en flytteprosess som du egentlig var alene om å ønske.

Uansett hva du velger å gjøre – om du velger å flytte hjem, å bli boende eller å flytte et helt annet sted – så håper vi du vil føle du har gjort det rette valget. Det å flytte er riktignok en stor avgjørelse å ta, men det er sjelden en avgjørelse for livet. Skulle du angre, vil det sikkert komme nye muligheter til å starte et nytt kapittel et annet sted. Lykke til!