Slik får du et ekstra soverom

Har du en toroms, men drømmer om tre soverom? Eller bare ett barnerom når pode nummer to er på vei? Slik tryller du frem et ekstra soverom.

Mann med hørselvern bruker sirkelsag. Står inne i rom under oppusssing. Bilde.

– Det er ofte mulig å bygge et ekstra soverom, spesielt hvis du har et eldre hus der soverommene i utgangspunktet er store, sier tømrermester Torbjørn Lauritsen. Han er daglig leder i tømrermesterfirmaet Lauritsen AS som holder til i Oppegård utenfor Oslo.

Fra to til tre soverom

Eldre boliger bygget på 50-60-tallet har gjerne få, men store soverom, noe som ofte gjør det mulig å dele opp et av de eksisterende rommene for å få plass til et til.

– Det er ikke alltid det lar seg gjøre å dele opp et av soverommene, men kanskje kan du bruke to rom til å lage tre, eller tre rom og få fire, sier Lauritsen. Han anbefaler at du ser på hele planløsningen når du først er i gang, da er det enklere å se mulighetene.

– Kanskje kan du til og med flytte badet fra et sted til et annet, det gjelder å tenke litt kreativt, sier tømrermesteren.

Gjør det selv?

– Så lenge det er snakk om lettvegger uten bæring og du ikke skal gjøre noen inngrep i selve konstruksjonen i huset, er det mye du kan gjøre selv hvis du er over middels nevenyttig. Men ellers ville jeg nok kontaktet en godkjent håndverker, sier Lauritsen, og legger til at lettvegger kjennetegnes ved at de er bygget i samme retning som boligens takkonstruksjon, mens bærevegger som oftest går på tvers for å holde etasjen over oppe. Det enkleste er å få en fagperson til å kontrollere at det ikke er en bærevegg du vil fjerne.

– Ønsker du å flytte en bærevegg må den erstattes av en drager eller lignede, og det anbefaler jeg ikke å begynne med på egenhånd, sier Lauritsen.

Å flytte lettvegger innvendig er sjelden søknadspliktig, men innebærer arbeidet at du skal sette inn større vinduer må det ofte søkes om. Det samme gjelder hvis ombyggingen gjør at du må flytte en trapp.

– Det er viktig å lese seg litt opp på forhånd, slik at du vet at du gjør alt i henhold til gjeldende forskrifter og regler, for hvis du skal selge boligen senere må dette kunne dokumenteres, forteller Lauritsen.

Riv ned veggen

Når du har forsikret deg om at veggen du skal flytte ikke er en bærevegg, kommer den morsomste delen av jobben. Å rive en vegg kan de fleste klare, men Lauritsen advarer mot å bare slå løs med slegge.

– Det er viktig å ha med seg hodet underveis. Når du skal rive en vegg må du huske at du som regel må gjøre noe med både gulv og tak etterpå. Er det en trevegg du skal rive er det enkleste å gå på med egnet sag, eller å plukke ned veggen bit for bit. Fjern panel eller platekledning først og kapp deretter stenderne stykke for stykke, sier tømrermesteren.

Bygge lettvegg

– Når du skal sette opp en lettvegg må du først sjekke at gulvet er i vater, er det ikke det bør det avrettes før du setter i gang, sier Torbjørn Lauritsen.

Neste steg er å måle opp den nye veggen og sette opp en liste over materialer til reisverk, isolasjon og kledning.

– Et praktisk tips er å legge finérplater bak gipsen, da har du mulighet til å henge opp bilder og hyller uten å måtte bruke gipsanker som etterlater store hull i veggen, forteller han. Reisverket setter du opp med seksti centimeters standardavstand mellom senter av hver stender, og ønsker du ekstra lydisolering anbefaler han dobbelt lag med gips.

– Legg gjerne isolasjon inne i veggen også, men det er gips eller andre tyngre materialer som demper lyder best. Når gipsplatene er festet gjenstår det kun å sparkle, pusse og male, så er veggen ferdig, sier Lauritsen. Han minner om at det ofte kan lønne seg å sette bort jobben til en håndverker hvis man ikke er veldig handy selv.

– En fagperson vil gjøre dette på få dager, mens du kan risikere å måtte bruke mange ettermiddager og kvelder uten at du oppnår samme resultat og kvalitet. Husk også at det er fint å kunne vise til at jobben er gjort profesjonelt når du en gang skal flytte fra boligen, sier Lauritsen.