Slik får du et ryddig hjem

Hvitmalt stue med hvite møbler. Store vindu, hvite gardiner, planter og fargerikt gulvteppe. Bilde.

Vi er inne i en typisk ryddeperiode (i tillegg til at det også er "Jeg skal begynne å trene"-periode, "Fra nå av skal jeg spise sunt"-periode, "Jeg skal bli flinkere til å…"-periode). Men hvor begynner man? Vi gir deg to løsninger med tips og triks; en light-versjon for overflaterydding og en skikkelig grundig en.

Rydding light – gjennomføres gjerne 2-3 ganger i året

Bord, hyller, bokhyller og vinduskarmer

Dette er stedene hvor folk fleste legger ting på måfå, hele tiden. Her ligger kvitteringer fra fjorårets julegavekjøp, ekstraknappene som fulgte med den nye jakken fra i våres, leken du har lett etter i ukesvis, visittkortet til en eller annen du ikke vet hvem er og huskelisten du glemte hjemme sist du skulle ta storinnkjøp.

Tips: Kast alt du ikke trenger. Sett bøkene på plass (ikke legg dem på toppen av de gamle bøkene). Kjøp noen bokser der du kan samle knapper/sysaker, kvitteringer etc. Dette vil gi et ryddigere inntrykk i hyllene. Få alt vekk fra vinduskarmene, og finn et annet sted til disse tingene.

Skap

Kjøkkenskap, klesskap, skap til yttertøy, skoskap, vaskeskap, veskeskap – det finnes nok av skap - og helt sikkert nok av ting du ikke bruker (her snakker vi av erfaring).

Tips: Gå gjennom innholdet skap for skap. Vær kritisk til hva du faktisk trenger/bruker.

Når det gjelder kjøkkenskap kan du tenke; har jeg brukt dette de siste 3 årene? Hvis svaret er nei, er det kanskje på tide å enten sette det i kjelleren/loftsboden, selge det på finn.no eller rett og slett gi det bord.

Når det gjelder mat – kast alt som har gått ut på dato. Deretter kan du sortere av hjertens lyst. Alt med kortest holdbarhetsdato bør ligge/stå lett tilgjengelig. Bruk gjerne bokser for å samle varer/ting i samme gruppe. Samme med vaskeutstyr. Bare det å sette det på rekke og rad gir mer oversikt.

I klesskapet bør du henge alt etter samme farge. Da ser det ryddigere ut, og det blir enklere å finne ting som passer sammen. Har du skuffer/hyller i skapene, så brett klærne pent sammen og putt det du bruker sjeldnest bakerst. Det samme gjelder sko; Sorter etter type sko, og putt de minst brukte bakerst i skapet.

Skuffer/kommoder

Bruk samme prinsippet som for skap. Gjerne med skuffedelere.

Så kommer det aller, aller viktigste rådet; Gi alle tingene du har en fast plass – og da mener vi alle tingene. Det å gi plass til tingene dine, vil gjøre det mye enklere å holde orden. Et godt tips er å investere i smarte oppbevaringsløsninger for alt fra knagger til nøklene, til lekebokser til barnas leker, skuffesystemer for papirer og brev etc. Med et godt ryddesystem har du gjort alt forarbeidet; du vet hvor alt skal legges – og hvor du finner det igjen.

Den virkelige store ryddesjauen

I de siste årene har rydding, og hvordan man gjør dette, blitt million-business. Bøker fra forfattere som japanske Marie Kondo og Synnøve Skarbø har ligget på bestselgerlistene i lang tid. Løfter om å rydde seg lykkelig slår an hos mange.

Så hva er hemmeligheten? Her kommer en kjapp oppsummering:

Har du det ryddig rundt deg, er det større sjanse for at det blir «ryddigere» inni deg også.

1. Rydd etter kategori

Marie Kondo sier at man skal begynne med klesskapet, mens Synnøve Skarbø anbefaler å ta klær, vesker og sko etc til slutt fordi dette er desidert vanskeligst. Uansett hvilken kategori du begynner med (klær, kjøkkenutstyr, bøker, sportsutstyr, sengetøy, håndklær, boden etc) skal alt legges utover gulvet. Deretter sorterer du i 3 hauger: Behold, kast og kanskje. I tillegg er tipset; bli kvitt absolutt alt av papirer. Og behold kun de bøkene du ikke kan leve uten.

2. Kvitt deg med absolutt alt unødvendig

Spør deg selv om du virkelig trenger hver eneste gjenstand og klesplagg du har. Vær knallhard! Når du har sett gjennom alt og sortert etter behov, så skal du i følge Marie Kondo i tillegg spørre: Gjør denne gjenstanden eller klesplagget meg lykkelig? Hvis svaret er nei, så er det bare å bli kvitt det! Dermed er det større sjanse for at kanskje-haugen blir til kast.

3. Få alt i kast-kategorien ut av huset fortest mulig

Selg det, gi det bort til venner eller veldedige formål (loppis, UFF, Frelsesarmeen etc) eller kjør det på dynga. Jo lenger det blir i huset, jo større er sjansen for at det blir værende.

4. Begynn å rydde

Når du har kastet alt du ikke trenger, kan du begynne å rydde og sortere. Oppbevar alle gjenstander innen samme kategori på samme sted.

Når dette er gjort, har du forhåpentligvis mye mer plass og orden på hva som er hvor.