Slik gjør du kjøkkenet klart for boligsalg

Kjøkkenet er hjemmets hjerte og et av boligens viktigste rom. Her er interiørekspertens tips til hvordan du styler kjøkkenet før visning.

Hvitmalt kjøkken med hvite og grå kjøkkenskap og dekor. Bilde.

– Husk at det ikke er hjemmet ditt som skal selges, men en attraktiv bolig for de som skal kjøpe. Det minner Vibeke Skagemo alltid om når hun styler en bolig før salg. Hun er daglig leder i VI-BO AS, som blant annet tilbyr rådgivning og boligstyling av boliger som skal selges.

– Hvordan du presenterer boligen din på bilder og på visning er helt avgjørende for hvordan salget går. Vi kjøper som oftest bolig med hjerte, og kjøkkenet er et av de aller viktigste rommene, sier Skagemo.

Frisk opp istedenfor å bytte ut

Det lønner seg sjelden å bytte ut hele kjøkkenet eller alle kjøkkenfrontene før et boligsalg, men et enkelt malingsstrøk kan utgjøre en stor forskjell som kan vise seg å være lønnsomt.

Se også om det er andre tiltak du kan gjøre for å fjerne spor etter slitasje. Hvis silikonranden mellom kjøkkenbenken og veggen er slitt eller gulnet kan du fjerne den gamle og legge på en ny. Det er enkelt å gjøre selv og betyr mye for hvordan kjøkkenet fremstår.

Kjøkkenknotter er også en billig og enkel måte å endre utrykket på og gjøre frontene mer tidsriktige.

Velg farger med omhu

Hvis kjøkkenet har hvite vegger og hvit innredning bør du male veggen over kjøkkeninnredningen med en kontrastfarge for at kjøkkenet ikke skal fremstå kaldt og sterilt. Fargevalget skal stemme overens med fargene i resten av boligen, og du bør alltid ha målgruppen du vil selge til i bakhodet.

I en familiebolig velger du trygge, duse farger, slik som jordfarger og grått, mens du til en yngre målgruppe gjerne kan gå for en av årets farger fra malingsprodusentenes fargekart. Ønsker du ikke å male får du tak i rimelige bakplater til stekesonen og vasken i flere ulike farger og design.

Lag ulike soner

Fremhev kjøkkenets viktigste soner, slik som rundt stekeplaten og ved vasken. Stekesonen kan defineres ved å legge frem en kokebok og sette frem friske krydderurter og en pen flaske med olivenolje. Stilen bør henge sammen med resten av boligen og treffe målgruppen.

Det samme gjelder området rundt vasken. Rydd bort alt praktisk, slik som Zalo og oppvaskkost, og sett heller frem en nøytral og fin såpedispenser, nye kluter og matchende kjøkkenhåndklær som myker opp den kalde stålvasken.

Unngå kjøkkenmaskiner i sterke farger og pyntegjenstander som tar oppmerksomhet, du vil ikke at kjøpernes øyne skal trekkes mot noe annet enn selve kjøkkenet ditt.

Skap et miljø for fotografen

Når fotografen kommer bør alt være klart og du bør ha lagt til rette for gode motiver. Ved spiseplassen kan du dekke på med mat og drikke, og har du godt med benkeplass kan du vise at maten også kan lages ved kjøkkenbenken. Du kan for eksempel sette frem et brød på en fjøl med to-tre brødskiver skåret opp, og legge et par egg ved siden av. Eller vise frem nybakte boller i en kurv, legge frem et kjevle og drysse litt mel på den mørke benkeplaten. Dette stimulerer sansene våre og viser boligen fra sin beste side på bildene. På visning bytter du ut maten med friske blomster og tente lys.

Rent og støvfritt

Kjøkkenet skal fremstå rent og støvfritt, uten å bli sterilt. Luft godt før visning og rydd bort alle personlige gjenstander. Du trenger ikke å rydde i alle skuffer og skap, men det kan lønne seg å rydde og vaske i skapet under vasken, for her er det mange som sjekker etter vannskade. Har du glasskap på kjøkkenet så husk å tenke gjennom hva du viser frem, hold deg gjerne til glass og hvit keramikk.

Få hjelp

Ta kontakt med en interiørveileder hvis du er usikker på hvordan du viser frem boligen din fra sin beste side på bilder og på visning. Du kan gjøre mye selv, men mange føler at eksperthjelp er nødvendig.

Tekst: Vibeke Skagemo - VI-BO AS

Dame smiler til kamera. Bilde