Borettslaget som skapte full debatt rundt sine nyrenoverte vegger!

Tekst: Susann Hellesnes

Monica Silchenstedt hadde vært på leiemarkedet lenge. Plutselig dukket muligheten hun ikke kunne takke nei til opp. Nå bor hun i Ulsmåg borettslag som hyppig har skapt debatt og medieoppmerksomhet rundt sine nyrenoverte fasader. For hvem er det som er avbildet på sideveggen? 

 

Tur- og treningsglade Monica Silchenstedt vokste opp i Ulsmåg borettslag i Elvenesvegen. Hun elsket å bo i den koselige blokken fra 1972 som lå nært turområder, barnehage og barne- og ungdomsskole. På lekeplassen var det alltid noen å være med, og ute på tunet kunne man møte på naboen. Det samme kunne man på nærbutikken. Dette borettslaget er garantert det eneste av sitt slag, og definitivt verdt å skrive hjem om.

Sjekk BOB-fordelene HER

Beskjeden som endret alt

Som voksen fikk Monica etterhvert både samboer og en datter. De leide en liten leilighet på Nedre Nøttveit. En dag ringte faren med beskjeden som skulle endre på alt.

– “Tro det eller ei, men leiligheten du bodde i da du var liten står nå til salgs”, sa han. 

– Da måtte vi nesten bare slå til, forteller Monica.

Faren Johan hadde selv flyttet tilbake til borettslaget familien bodde i på 70-tallet. Det var liksom noe med dette stedet som gjorde det lett å ønske seg tilbake. 

– Så nå er vi naboer, men det betyr ikke at vi tråkker ned dørene hos hverandre, påpeker hun. 

 

Hvorfor leie når man kan eie?

All den tid de hadde leid var målet å en gang komme seg inn på boligmarkedet. Lenge hadde det virket som en fjern drøm. Markedet var tøft. Men en dag bare skjærte den lille familien igjennom, og når det først skulle skje måtte det bli her. På Ulsmåg. Området de kjente så godt. Her hadde hun selv gått på samme skole hun vinket datteren farvel hver morgen. Hun kjente lekeplassene og hun visste den raskeste veien ned til Birkelandsvannet.

– Jeg så etter et sted som lå sentralt. Også var det veldig greit at barneskole og ungdomsskole lå like ved. 

Monica tar oss med opp en liten tursti overfor borettslaget. Stien leder til borettslagets samlingssted. En pergola med utekjøkken, bålpanne, sitteplasser, planter og en populær pizzaovn. Her har gjengen i Ulsmågvegen blant annet samlet seg til Halloweenfest og lysfest. Det er montert lamper i taket slik at sene kvelder kan nytes i perfekt belysning. Uttrykket er romantisk og italiensk. Stemningen er som en sensommernatt. Hvem skulle trodd at man befinner seg på Ulsmåg?

– Dette er ett av mange initiativ fra vår vaktmester. Han er opprinnelig gartner, så han passer på at vi alltid har fine bed og planter. Og så har han bygget dette stedet her, da, sier Monica stolt og peker innover i trebygningen.

Monica gleder seg til å ta uteplassen i bruk. For stedet kan bookes for større samlinger med gjester, i tillegg til internsamlingene i borettslaget. 

Selge bolig? Kontakt oss!

Har skapt stor debatt

Det gamle borettslaget går for tiden igjennom en stor renovering. Balkonger byttes ut, og byggene får nye fasader. Og det er ikke hvilken som helst kledning de har gått for i Ulsmågvegen. Ulsmåg borettslag har nemlig fått stor oppmerksomhet i media den siste tiden. På sideveggene i den ene blokken er det kommet opp et stort bilde av to menn som gir hverandre et fast håndtrykk. Bildet er 18 meter høyt og fem meter bredt.

Spekulasjonene rundt hvem som er avbildet har vært mange. Det har skapt debatt langt utover bydelsgrensene til Fana. Er det et bilde fra kommunisttiden? Er det Kong Haakon? Er det nazister? Svaret viser seg å ligge lenger tilbake i lokalhistorien.

 

– Det er overkonduktør Jakob Sveen og stasjonsmester Jakob Haarvei som tar hverandre i hendene på bildet. Bildet er tatt i 1935, den siste dagen Osbanen gikk fra Nesttun, forteller Monica.

Når renoveringen er ferdigstilt skal det ha kommet fire tilsvarende bilder opp på sideveggene i resten av boligblokkene som utgjør Ulsmåg borettslag. Monica forteller at de har bladd i lokale historiebøker for å komme frem til bildene de ønsket å ha på veggene. 

– Det neste bildet tror jeg blir av noen som går på ski på Totland.

Bildene er levert av billedsamlingen Marcus UIB og bearbeidet av LINK arkitektur. I 2022 skal renoveringen, som ble påbegynt i 2020, være ferdigstilt. Monica kan nesten ikke vente.

 

–  Det skal bli godt å få alle balkongene på plass igjen. Det ser jo ikke så fint ut nå før det er ferdig. Jeg gleder meg veldig til å se det endelige resultatet. 

 

Ønsker du GRATIS verdivurdering? Ta kontakt!

– Jeg vil ikke flytte i hus, her har jeg alt jeg trenger

Monicas datter har spurt henne om de ikke skal flytte i hus? Monica på sin side mener det er livets luksus å bo i borettslag. Her er alt de trenger i umiddelbar nærhet, og planløsningen er bedre enn byggene som reises i dag, mener hun.

– Jeg elsker å bo her, og jeg liker å bo i leilighet. De krever jo en del vedlikehold, de der husene. Her har jeg alt jeg trenger.

– Kunne du bodd her hele livet, tror du?

– Gjett om. Jeg har ikke tenkt meg noen andre steder med det første, avslutter hun

Vil du vite mer om BOB-fordelene?

Nå får du som medlem av BOB enda flere fordeler. I tillegg til forkjøpsrett ved kjøp eller leie av bolig, gir vi deg som medlem rabatt når du selger boligen gjennom oss. Medlemmer av BOB får 12.000 kr (inkl mva) i rabatt på ordinært megleroppdrag - både for privatsalg og borettslagsboliger.