EiendomsMegler 1 Vestland:

- Det har aldri vært gunstigere å eie egen bolig

Tekst: Tonje Pedersen, Apriil
Foto: Shutterstock, EM1

Lave renter og stigende boligpriser gjør at det aldri har vært gunstigere å eie egen bolig. Nå oppfordrer regionsjef Kurt F.Buck i EiendomsMegler 1 Vestland unge om å komme seg inn på boligmarkedet. – Start gjerne i et borettslag eller i et eie til leie-konsept, sier han.

Økonomisk gunstig å eie!

Det har sjelden vært bedre å være boligeier enn akkurat nå. Rentene ligger på rekordlavt nivå, og boligprisene er på vei oppover. Det kan derfor være lurt for unge å komme seg inn på boligmarkedet for å bli med på reisen, mener regionsjef Kurt F. Buck i EiendomsMegler 1 Vestland.

– De fleste unge leier bolig før de investerer i noe eget. Akkurat nå kan det være lurt å snu litt på det. Differansen mellom å eie eller leie bolig har aldri vært større, sier Buck og utdyper:

– I «normale» tider vil månedsbeløpet ved å leie eller eie være ganske likt for sammenlignbare boliger. Med dagens rentenivå, og utsikter til at dette blir langvarig, vil det nå være økonomisk gunstig å eie egen bolig fremfor å leie. Kanskje på tide å ta en prat med opphavet?

 

Vil du lese mer om alle fordelene du får som BOB-medlem? Trykk HER

Leie eller eie?

For unge som leier, betaler de nå litt mer enn om de hadde eid egen bolig i samme størrelse. Den ekstra utgiften kan ses på som et risikotillegg for utleier. For deg som leier, er det trygt å vite at du kan flytte fra boligen når du vil og at du ikke selv står ansvarlig for vedlikehold og nødvendige oppgraderinger. Den samme sikkerheten vil du også få i et borettslag, mener Buck.

– Når du eier bolig i et borettslag, betaler du et fast beløp per måned inn til borettslaget. Dette beløpet skal sikre faste utgifter, samt nedbetaling av fellesgjeld. Beløpet inkluderer ofte for eksempel kommunale avgifter, vaktmestertjenester, trappevask, husforsikring, felles energibruk og vedlikehold.

Fra 2010 - 2020 steg boligprisene med 49,4 prosent i Vestland fylke. Det siste  året har prisene økt med 10 prosent. Grunnen til den lave prisveksten de foregående 10 årene er flere, blant annet finanskrise, oljekrise og strengere utlånskrav.

– Nå som vi nærmer oss fullvaksinert og samfunnet endelig åpner opp, ser vi lyst på boligmarkedet fremover. Flere skal tilbake i jobb, oppsparte midler skal brukes og livet skal igjen få flere fasetter, utdyper Buck.

– Kanskje blir det litt som maidagene i 1945?

Start med borettslag

For unge som gjerne ikke tenker like langsiktig når det gjelder bolig, vil det ofte være gunstigere å kjøpe leilighet i borettslag enn selveierbolig.

– Når du kjøper bolig i borettslag betaler du lavere transaksjonskostnader enn hvis du kjøper selveierbolig. Det vil svare seg dersom du regner med å bli boende kortvarig, for eksempel tre-fem år.  Lave omkostninger er et viktig poeng for unge. Livet endrer seg oftere når man er ung, og behovet for fleksibilitet er større.

For en selveierbolig må du i dag betale 2,5 prosent i dokumentavgift til staten. Velger du borettslag er denne summen langt lavere. Kjøper du en bolig i borettslag til 2,5 millioner kroner må du betale 7-15.000 i kostnader. Kjøper du selveierbolig for samme sum, må du ut med rundt 62.500 kroner i dokumentavgift pluss tinglysningsgebyr.

– Borettslag har gjerne høyere fellesutgifter, men da ligger deler av lånet i denne kostnaden. For de som ikke skal bo der så lenge, vil det helt klart svare seg med borettslag, mener Buck.

 

En investering i fremtiden

I Bergen koster en 2-roms leilighet fra 2,5 millioner kroner og oppover. Grovt regnet med 2 prosent rente vil du betale 4 200 kroner i måneden. I tillegg kommer fellesutgiftene i borettslaget. Å leie en tilsvarende leilighet koster fra 10 000 i måneden og oppover. 

– For mange kan det nok føles skummelt å bruke så mye penger når man er ung. De unge vet kanskje heller ikke hva de skal gjøre året etter. Vi vil likevel anbefale at de tar en gjennomgang av dette sammen med kunderådgiver i Sparebank 1 SR-Bank. Boligmarkedet har vært en sikker langsiktig investering, avslutter Buck.

 

Tips til deg som vurderer borettslag

- Sjekk alltid borettslagets økonomi før du byr på en borettslagsleilighet.
- Husk at det er styret og generalforsamlingen som bestemmer både over felles gjeld og større investeringer som gjør at du som beboer kan få høyere månedskostnad.
- Kontakt gjerne styreleder for å få informasjon om borettslaget. Sjekk fremtidige planer for oppgradering og investering.
- Sjekk fellesgjelda i borettslaget og finn ut hvor mye ekstra det vil koste
- Husk å se på totalprisen før du kjøper, ikke bare innskuddet

Skal du selge bolig?

Ta kontakt med oss!