Hvordan blir boligåret 2022?

2021 ble nok et år med usikkerhet, munnbind og tiltak. Samtidig kokte det i boligmarkedet. EiendomsMegler 1 har aldri før solgt så mange boliger på ett år, og prisene steg med hele 7–8 prosent. Året 2022 starter like godt, selv om våre eksperter spår et litt roligere marked framover.

Tekst: Apriil

Laila Neverdahl, administrerende direktør i EiendomsMegler 1 og Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SR-Bank, har sett inn i krystallkula, og der ser det jammen ikke så verst ut. Før vi ser fremover, kan det være interessant å ta en liten kikk på året som har gått:

GODE TIDER OG REKORDMANGE SOLGTE BOLIGER

Da pandemien slo oss med et brak i mars 2020, lå boligmarkedet mer eller mindre dødt over hele landet i en måned. Så, da det verste sjokket hadde lagt seg, tok salget seg kraftig opp, ikke minst i mai, da Norges Bank satte ned renta til null. Den samme utviklingen, med et godt og balansert marked, har vi faktisk sett helt frem til i dag, sier Laila.
Kyrre fortsetter: – 2021 startet med tiltak og innstramminger.

Rundt sommeren løsnet vi noe opp i disse, og det ga en høy økonomisk vekst, som har vart omtrent helt frem til nå ved årsskiftet, konstaterer sjeføkonomen. Vi skal selvsagt ikke glemme at mange har hatt det vanskelig økonomisk det siste året. Noen har blitt permitterte, andre har mistet jobben eller på andre måter fått trangere kår. Stort sett var likevel 2021 et godt år økonomisk, både for privatpersoner og for Norge AS.

Denne veksten er godt i tråd med signalene fra konjunkturbarometeret på forsommeren og i høst. Færre tiltak bidro til at nedstengte næringer fikk et etterlengtet oppsving, og bransjer som ikke var like utsatt har klart seg ganske bra. Den norske økonomien er faktisk på et høyere nivå nå enn den var før pandemien. Arbeidsledigheten er også nær det laveste på hele ti år. Disse faktorene, sammen med den uvanlig lave renta, har gjort at boligmarkedet altså er svært godt: Det har faktisk aldri vært solgt så mange boliger i Norge tidligere, som i 2021, sier Laila.

– EiendomsMegler 1 har heller ikke solgt flere boliger på ett år, enn vi har gjort dette året. Mange steder i Norge er boligprisveksten 7–8 % høyere
enn den var til samme tid i fjor. Gjennomsnittlig omsetningstid for boliger har også gått kraftig ned, fra 47 dager i november 2020, til 35 dager i november 2021.

FÅ BOLIGER TIL SALGS

Direktøren og økonomen er enige i hovedforklaringen: Den historisk lave renta har gitt de fleste av oss mer å rutte med. I tillegg har vi tilbragt mye tid hjemme, og brukt mindre penger på blant annet feriereiser, kulturopplevelser og restaurantbesøk. Og – mens vi har vært hjemme, har mange av oss kjent på behovet for større plass, enten det er treningsrom i kjelleren for å kvitte oss med koronakiloene, hjemmekontor på loftet eller et ekstra barnerom. For livet skjer jo, også når det er pandemi.

Det sterke boligmarkedet har gjort at det i dag er relativt få boliger til salgs. Vi er ikke lenger like nervøse for usikre tider, og vi våger å kjøpe nytt selv
om vi ikke har solgt den gamle boligen. Samtidig har utbyggerne satt i gang igjen byggingen av mange nye prosjekter som ble satt på hold våren for snart to år siden.

ALT HENGER SAMMEN MED ALT, OGSÅ I 2022

I Oslo stagnerte boligsalget etter noen måneder med vekst. Hos oss fortsetter pilene å peke oppover. Likevel ser vi at Stavanger i dag ligger langt unna de andre store byene i Norge. Dermed er det mulig at vi får
oppleve en liten prisvekst også de første månedene av 2022, selv om noen mener at toppen er nådd.

– Fremover kommer renta til å stige, sier Kyrre. Dette vil dempe økonomien, og roe ned boligmarkedet litt. På kort sikt vil vi nok få litt høyere arbeidsledighet, men et stykke ut i året vil vi trolig få mer kontroll og kjøpekraften vil bli større hos de fleste av oss. Så fremt pandemipilene går i riktig retning, selvsagt. Den siste måneden har omikron ført til høy smitte og flere tiltak. I dag er boligprisveksten rundt 7–8 prosent, og om ett år vil jeg tro at den ligger rundt 3–4 prosent. Det blir spennende å se hva vi bruker pengene på hvis vi må sitte mye hjemme også i 2022. Fortsetter vi å pusse opp heimen og kjøpe sofa, sparer vi pengene – eller
finner vi på noe helt nytt?

HVOR BRUKER VI PENGENE VÅRE I 2022?

De fleste av oss har naturlig nok brukt mindre penger på å reise det siste året. Omsetningen av ferieboliger i Norge er høy, og mange har nok kanskje byttet ut planer om feriehus i Spania, med hytte i den norske fjellheimen
eller skjærgården. For 2021 var året hvor vi virkelig oppdaget ferielandet Norge, og Kyrre er spent på om dette vil fortsette: – Vil tendensen vi ser, vare også ut 2022? Har økt fokus på bærekraft noe å si? Jeg tror kanskje at dette snur når vi en dag åpner opp igjen – da vil folk ut og reise igjen, spår han. – I et vanlig år bruker vi nordmenn mer penger i utlandet enn utlendinger bruker i Norge, isolert sett. Hvis nordmenn bruker pengene sine i Norge, er det med på å stimulere økonomien, selv om restriksjoner gir begrensninger på hvor mye vi bruker av penger på restaurantbesøk, uteliv og kultur også her i Norge.

– Det blir også spennende å se om vi går tilbake til varehandel på nett, sier Kyrre. – I starten av pandemien var netthandelen i vekst – hva skjer nå? Kommer vi til å spare pengene, eller fortsetter vi å handle hjemmefra? – La oss prøve å hjelpe noen som sliter, foreslår han:
Et gavekort på en middag, nye klær kjøpt i en sentrumsbutikk, det gjør kanskje ikke så stor forskjell for deg og meg, men det er gull verdt for de lokale aktørene som vi så gjerne vil beholde. Høye strømregninger er et nytt tema på den økonomiske dagsordenen: – Den siste tiden har det vært veldig høye strømpriser, sier Kyrre, og dette vil nok gjøre at vi ikke bruker like mye på restaurantbesøk eller reiser uansett om smitten synker og restriksjonene oppheves.

DET SKAL KJENNES TRYGT Å KJØPE BOLIG

– Pandemien har vist seg å være svært uforutsigbar, sier Laila, og dette har selvsagt skapt usikkerhet også hos mange som skal kjøpe bolig, med tanke på både økonomi og smittevern. Heldigvis har vi i EiendomsMegler1 en svært gode rutiner for å håndtere smittevern, og kan derfor være trygge og gode rådgivere i en krevende tid.

– Det å kjøpe og selge bolig er kjempestort for de fleste av oss, og det viktigste både vi i EiendomsMegler 1 og våre kollegaer i banken kan gjøre, er å gi kvalifiserte råd som hjelper deg på veien. Kyrre supplerer:
– Målet er ikke nødvendigvis alltid å spare mest mulig. Tenk heller at du skal ha kontroll på økonomien og bruke pengene dine slik at det gir deg et godt liv – enten du vil spare til din første bolig og forsake noen kafébesøk på veien, eller du har små barn og kjenner at tidsklemma ikke er fullt så stram til hverdags hvis dere unner dere en ny og større bil. – Et realistisk mål og en god plan er noe av det viktigste før du kjøper eller selger bolig, sier Laila. – Spør oss! Ta en kaffe med rådgiveren din i banken (gjerne digitalt, om du er mest komfortabel med det), og la oss se på økonomien din sammen. Vurderer du å kjøpe ny bolig, snakk med en megler du har god kjemi med, om hva som vil være den riktige boligen for deg, familien din og lommeboka di.

FORTSATT PÅMELDINGSVISNING

Også på visning er trygghet viktig, for både kjøpere,
selgere og meglere. – Nå har vi svart belte i restriksjoner, og det er viktig, sier Laila. – For selv om mye kan gjøres digitalt, er visningen helt essensiell i prosessen. I tillegg ser vi at folk ønsker å kunne møtes fysisk, enten det er for en prat om økonomi eller de er på jakt etter ny bolig. Rådgiving er noe av det viktigste vi gjør, fortsetter hun – når gode og dårlige opplevelser treffer oss i livet. Skilsmisse, dødsfall, ny kjærlighet eller en ny liten baby, for eksempel.
Jeg er svært opptatt av å ta vare på våre ansatte, sier Laila. Meglerne våre har ikke mulighet for å ha hjemmekontor, de må ut og møte nye mennesker, kanskje hver eneste dag. Påmeldingsvisning er en av de nyvinningene koronaen har gitt oss som vi kommer til å ta med oss
også når pandemien er over. Mye mer forutsigbart for både selger og megler, selger slipper å rydde livet sittinn i skuffer og skap forgjeves, og megleren trenger ikke å sette av kvelder og helger til visninger hvor
kanskje ingen kommer.

Skal du selge bolig?

Vi er klar for å hjelpe deg!