Den gamle låven som ble

en fantastisk enebolig

Tekst: Apriil, Foto: Svein Ove Andersen
 

På syttitallet sto det veddeløpshester der du setter skoene dine. Under krigen dyrket de tobakk i loftstua. Kjøkkenveggen er bygget av over hundre år gamle skipsvrak:Den store eneboligen i Stokkaveien 77 er en av Stavangers aller mest særpregede boliger. 

I 1982 restaurerte sivilarkitekt MNAL Harald N. Røstvik den gamle låven på nydelig vis, og forvandlet bygget til en stor enebolig. Siden den gang har de ulike eierne tatt nøye vare på og oppgradert boligen i nært samarbeid med byantikvaren. Resultatet er en bolig det virkelig bare finnes én av i byen, full av historie, detaljer og overraskelser – en liten spasertur fra Stavanger sentrum.

VELKOMMEN TIL GARDS, ALLE SAMMEN!

Dette huset har plass. Til mine og dine unger, til vennene deres, til langveisfarende gjester og til de store juleselskapene og fødselsdagsfeiringene. I første etasje har du et romslig kjøkken med plass til alle rundt spisebordet. Den store stua er etasjens viktigste oppholdsrom, med peis i midten, god plass til en stor sofagruppe og fine kriker og kroker for den som vil være i fred med legoen eller ipaden. For ikke å glemme nydelige tegn etter fordums tider, fra vinduet inn til dagens kjøkken til de mørke, kraftige bjelkene. Denne etasjen har også to av husets soverom, hvorav det ene har inngang direkte til et stort bad. Du har også to ekstra værelser til overnattingsgjester, ungdommer eller hjemmekontor.

 

GOG PLASS TIL GJESTER

Opp trappa kommer du til loftstua og et ekstra soverom, finfint for tenåringen, gjestene eller som hobbyrom. Åpningen fra loftstua og ned til første etasje er en morsom påminnelse om hvordan rommet var brukt i tidligere dager – da man sto i andre etasje og kastet høy ned til dyra. I dag er det kanskje der de minste fisker etter godteposer i barnebursdagen?

MODERNE LØSNINGER

Underetasjen rommer et stort og praktisk omkledningsrom, og et kjølerom som enkelt kan bli en praktisk bod, eller kanskje badstu? I denne etasjen har dere også et ekstra bad og et stort rom som passer perfekt som kjellerstue. Etasjen har egen inngang fra hagen, inn til en stor gang som blir en flott vinkjeller, om du vil.

 

Husets spennende historie står ikke i veien for dagens krav til komfort, moderne løsninger og gode hverdager for store og små. Overgangen mellom nytt og gammelt er nydelig ivaretatt, og åpninger og vinduer fra tiden som låve, skaper luft og sammenheng mellom rommene og etasjene i hele huset.

FREDELIG, SKJERMET – OG SENTRALT

Stokkaveien 77 ligger godt skjermet fra både trafikk og støy. Hovedinngangen ligger i enden av en blindvei, og de nærmeste naboene dine bor i det som i sin tid var hovedhuset og tjenerboligen på gården, med et koselig felles tun i midten. Stokkavannet, et av byens aller fineste turområdet ligger rett borte i gata, og du spaserer til Stavanger sentrum på 20 minutter. Hvis ikke du bare holder deg i hagen din, da – og nyter kveldssola.

 

Velkommen til visning i Stokkaveien 77!