Slik blir fremtidens "Kardemomme by"

Tekst/Foto: Linn Merete Rognø, Apriil

 

Det er ikke bare toget som går på skinner i Arna - det gjør også driften i Hovden borettslag. Nå suser naboene mot topp moderne boligstandard.

Hovden borettslag

Er du i Arna, kan du ta en syv minutters kjøretur opp alle bakkene fra Øyrane Torg, forbi fotballbaner, matbutikker, barneskole, akebakker, lekeplasser og et titalls turstier. Helt på toppen finner du Stuajordet, nabolaget som huser Hovden borettslag; et borettslag med to tun som er i ferd med å skifte ham fra 1987 til 2022. 

Ikke bare får alle de 61 enhetene full overhaling utenpå, også selve feltet oppgraderes. Garasjene og hver eneste parkeringsplass får elbilladere, til og med postkassene skal spesialtilpasses en ny tidsalder. 


Folk handler jo mer og mer på nettet, det er fremtiden. Derfor skal vi rive det gamle postkassestativet, bygge et nytt og henge opp større postkasser til naboene, det må jo være plass til pakkene som kommer, smiler Asle Toftum (54).

Mye oppussing for pengene

Fembarnsfaren er leder for borettslagets hovedstyre og viser stolt frem alt som moderniseres i «Kardemomme By», som han kaller nabolaget sitt for.

–  I styret sitter vi sammen og slenger ut ideer og ønsker, og denne gangen snakket vi om hva som egentlig skjer i et borettslag i vår tid. Hvem er beboerne, hva gjør de og hva slags behov har de, forteller Asle.

Det har gått altfor mange år med dårlig vedlikehold av boligene i Hovden, mener han. Derfor var naboene samstemte om at full renovering var nødvendig. 

Vi fikk hjelp av BOB og deres vedlikeholdsavdeling til å gå gjennom alle mangler på boligene og i feltet. For fem år siden byttet vi tak på hvert hus, nå skaffet vi oss oversikt og laget en plan over hva mer som måtte forbedres, og hvor mye vi kunne ta oss råd til å bruke på oppussingen, sier 54-åringen.

Mange av beboerne var bekymret for at husleien skulle skyte i taket med flere tusen kroner, derfor var det svært viktig for styret å holde kostnadene så lave som mulig, ifølge Asle.

–  Det gikk veldig greit, vi måtte øke husleien med bare 133 kroner, noe alle naboene er ganske fornøyde med, smiler han.

Da ble det nok penger til å oppgradere hver bolig med etterisolering, nye vinduer og dører, kodelås og ny kledning malt i trendy, varm lysfarge kombinert med sort. Vinduskarmer og dører er malt blå, og denne blåfargen går igjen helt øverst på husene. En sprek kombinasjon for et moderne uttrykk, mener Asle.

Vil du vite mer om BOB-fordelene?

Oppgradering

Nå mens oppussingen pågår, rettes det i tillegg opp i eventuelle andre feil og mangler dersom det kommer frem underveis i prosessen, opplyser styrelederen.

For de 133 kronene ekstra på husleien ble det også råd til en utendørs oppgradering i feltet, ikke bare større postkasser og elbilladere, men også av begge lekeplassene samt to manuelle bommer som skal byttes ut med elektriske som lukker seg selv. For det skal være trygt for barna å leke her; et hovedmål med restaureringen er å oppgradere sikkerheten, understreker Asle.

Det ligger enormt mye arbeid bak; planlegging, utforming og bygging, men beboerne har tatt det utrolig fint. De blir jo ekstra glade nå som de begynner å se resultatet, og ser hvor mye vi får for pengene, smiler han. 

Ifølge styrelederen har borettslaget hatt en sunn økonomi de siste årene.

 

Vi har jobbet knallhardt for at dette ikke skal bli for dyrt. Vi fikk veldig god hjelp av BOB, hos dem har vi hatt verdens beste rådgiver som utarbeidet langtidsbudsjetter for oss. Hun har vært veldig engasjert for å finne løsninger for oss, skryter Asle og legger til:

BOB følger opp prosjektet og passer på at alt går skikkelig for seg, for eksempel HMS. Det har gjort hele prosessen mye enklere, så det er en trygghet å ha BOB i ryggen. 

54-åringens ansikt bryter ut i et bredt smil:

I tillegg har alle naboene i feltet vårt samarbeidet helt utrolig bra!

Beste plassen jeg har bodd

Det skal nevnes at beboerne i Hovden borettslag kanskje er litt over gjennomsnittet samkjørte på organisering. Ved siden av et hovedstyre, har naboene også satt sammen et garasjeutvalg med ansvar for vedlikehold av garasjene, en tunleder per tun som passer på at gress og busker klippes, et miljøutvalg som sørger for sosiale samlinger, og en overordnet valgkomité.

Jeg overtok vervet som styreleder i 2020. Jeg hoppet rett inn i det og må innrømme at jeg hadde litt panikk, for det var så masse å sette seg inn. Men nå som jeg har landet litt, så liker jeg det.

Det er først og fremst dialogen med folk han liker. 

Alle naboene er virkelig engasjerte, det er rett og slett en fornøyelse, ivrer Asle.

Borettslaget består av en god miks av nyetablerte barnefamilier, godt voksne samt pensjonister.

Det er utrolig mange hyggelige folk her, og du kan slå av en god prat med alle sammen. Vi har det sosialt med dugnad, 17.mai-feiringer, luciatog og sang, sier han.

I koronatiden har det vært mindre sosialisering mellom naboene, men i julen sørget miljøgruppen for å muntre opp naboene med sjokolade og kort med en liten hilsen på til hver husstand, forteller styrelederen. 

Asle, som opprinnelig er fra Fyllingsdalen, har bodd i Hovden borettslag i 13 år nå. Han og konen har aldri angret på at de flyttet akkurat hit.

Det er en fantastisk plass. Vi har mange turmuligheter, matbutikker, skole og barnehage i nærheten, og sentrum og togstasjon kan vi gå til. Det er mange tilbud for barna, ramser han opp.

Om det er noe han savner? 

Svaret kommer kontant: Ingenting. Dette er den beste plassen jeg noen gang har bodd!

Selge bolig?

Vi hjelper deg gjerne.

Vil du vite mer om BOB-fordelene?