Hvordan er hverdagen i et borettslag eller sameie? Spør megleren som er best på akkurat det. 

Tekst: Apriil

Foto: Truls Bakken

 

Hverdagen i et borettslag eller et sameie er faktisk ikke så veldig forskjellig fra andre hverdager, ifølge eiendomsmegler Hanne Berg Olsen. Fordelene derimot, er mange.

Hanne jobber på kontoret til EiendomsMegler 1 i Krinkelkroken midt i Bergen sentrum, og kan det meste om det å bo på denne måten.

– Borettslag er genialt for førstegangskjøperen som har brukt alle pengene på bolig og ikke har råd til store vedlikeholdsutgifter med det første, sier hun. – Eller senioren som er lei av å male eneboligen og klippe plenen.

Borettslagsmodellen fungerer nemlig sånn at du eier sammen med de andre i borettslaget, og deler utgiftene til alt fra strøm og internett til nye vinduer. Dermed sparer du også penger, fordi dere får bedre og rimeligere avtaler når dere er mange.

Mange setter også pris på å kunne overlate selve jobben med vedlikeholdet, planleggingen, innhentingen av priser og alt det andre som må gjøres, til et styre.

Apropos styre: Hvem bestemmer?

– Det hender jeg møter noen som har fordommer mot å bo i borettslag, som tror at alle avgjørelser blir tatt over hodet på dem. Svaret på spørsmålet i overskriften er selvsagt at det er de som bor der, som bestemmer.

Avgjørelser som påvirker flere enn deg og de andre i husstanden din, blir dere enige om sammen, ved hjelp av styret i borettslaget. Det kan være alt fra hvem som skal vaske de felles trappene til hvordan dere vil ha det i hagen.

Styret velges av de som bor i borettslaget, og det er beboerne selv som sitter i styret. Dermed har du en super mulighet, ikke bare til å påvirke din egen hverdag, men til å faktisk være med å skape det aller beste bomiljøet!

– Fordommene henger nok igjen fra etterkrigstiden da de første boligbyggelagene ble etablert, forteller Hanne. – Akkurat nå ser vi et stort generasjonsskifte over hele landet, hvor den første generasjonen forsvinner, mens yngre mennesker kommer inn og tar med seg nye systemer og en hverdag mer tilpasset slik vi vil ha det i dag.

Stadig flere borettslag har egne intranettsider, hvor beboerne finner alt av felles info. Eller facebookgrupper, hvor folk diskuterer smått og stort. Mangfoldet er stort, her som alle andre steder, legger hun til.

 

Borettslag eller sameie

Noen lurer på hva som er forskjellen på et borettslag og et sameie. Det korrekte svaret er litt teknisk, og handler om hvem som formelt eier hva: – Når du bor i et borettslag, regnes alle boligene samlet som én enhet, og så eier dere en andel hver. I et sameie derimot, eier du selve seksjonen, eller boligen, alene, og så har dere eventuelle fellesområder sammen.

Selv har Hanne god erfaring med begge deler: – Den første leiligheten jeg kjøpte, var i et borettslag. I dag bor jeg i et sameie. Jeg ser ofte at de som er mest positive til å bo på denne måten, er folk som faktisk har erfaring med det. Foreldre som hjelper barna å etablere seg på markedet, har gjerne selv bodd i borettslag eller sameie, og ønsker at ungene skal få oppleve de samme fordelene som de selv har satt pris på.

BOB-medlem? Få 12 000 kroner i rabatt når du velger en megler fra Eiendomsmegler 1!

Les mer om rabatten du får som BOB-medlem

Sameiene i Damsgårdssundet

– Etter etableringen av nye Damsgårdssundet har jeg solgt mange leiligheter i alle sameiene og borettslagene her, forteller Hanne.

Dette har blitt et fantastisk område, med lekre leiligheter helt nede i sjøkanten, en spennende blanding av restauranter, dagligvarehandel og kafeer og flotte turmuligheter, enten du springer opp Løvstakken før frokost eller spiser is med barnebarna langs sjøpromenaden. I denne nye bydelen finnes det muligheter for de aller fleste, fra unge, nyetablerte studenter som kanskje velger seg en liten ettroms, til barnefamiliene og de godt voksne som er ferdige med enebolig og klar for en romslig leilighet.

– Hvem vet, kanskje det er til et sameie i Damsgårdsundet jeg skal flytte neste gang, sier Hanne og smiler.

Har du spørsmål om det å bo i borettslag eller sameie? Snakk med Hanne eller en annen av våre flinke borettslagsmeglere!

Selge bolig?

Kontakt en av våre dyktige eiendomsmeglere!

Vil du vite mer om BOB-fordelene?