Kronstadveien borettslag

– Livet er roligere i byen

Tekst/Foto: Linn Merete Rognø, Apriil

 

Signe nekter å flytte fra Kronstadveien borettslag. Likevel er syvåringen strålende fornøyd med at hun og familien straks er på flyttefot.

Kronstadveien borettslag

Signe (7) strekker armene i været før hun slår hjul på plenen mens den gule t-skjorten lyser opp i ettermiddagssolen.

– Se på meg nå!

Håret fyker til værs når hun dropper ned i spagat. Mamma, Anne Hatleskog (35) og pappa, Anders Langeland (41) applauderer. Nå må Peder (4) få vise hvor fort han kan løpe. Så spinner føttene til lillebroren av gårde forbi en nyklippet hekk og to røde terrasser.

 

Det er minst ti gode grunner til at Anne og Anders har blitt boende i Kronstadveien borettslag i ni år, og kanskje dobbelt så mange grunner til at barna elsker hjemstedet sitt. Signe vil aldri vekk herfra, likevel skal familien på fire snart flytte. Men det plager ikke Signe det grann - faktisk er hun strålende fornøyd med foreldrenes valg.

– Landsby midt i byen

Anders og Anne er begge bergensere, oppvokst på henholdsvis Nesttun og Bønes. Da paret skulle flytte sammen, ønsket de å bo videre i Bergen, i et område med kort avstand til jobb, kollektivtilbud, butikk og uteliv, men også fjell og natur. Et sentralt og samtidig frodig og fredelig strøk. 

Valget falt derfor på Kronstadveien borettslag, stedet som ifølge samboerne oppfyller alle kriteriene. 

Kronstad boligområde ligger i Årstad bydel like sør for Bergen sentrum. Området strekker seg fra Store Lungegårdsvann, over Kronstadhøyden til Nymark ved Brann Stadion i sør, fra Haukeland universitetssykehus og Møllendal gravplass i øst, til Danmarksplass og Solheimsvannet i vest.

– Det er overraskende lite trafikkstøy her selv om det ligger nært Danmarksplass. Vi ser heller ikke bilveien der nede, sier Anders. Både han og Anne setter pris på alle friområdene i bydelen og den vide utsikten av grønne fjell som rammer inne hvite trehus og blokker.  

– Vi får en slags landsby-følelse selv om vi er nær byen, legger Anne til.

Trenger ikke bil

Da de hadde kjøpt leiligheten i Kronstadveien, brukte de ett år på å pusse den opp. Etter innflytting gikk det ikke lange tiden før Signe kom til verden. Tre år etter var lillebror Peder på plass. Mor og far var kort innom praten om å flytte lenger ut av byen da de var blitt en familie på fire i en 98 kvadratmeter leilighet, men dette slo de raskt fra seg.

De er skjønt enige om at Kronstadveien er en perfekt plass for barna å vokse opp. – Alt barna kan ønske seg er i umiddelbar nærhet; mange fritidsaktiviteter, en haug av lekeplasser, venner å løpe rett bort til. Det er enkelt å gå mellom husene, oversiktlig og trygt, lite trafikk, få minutter til skole og barnehage. 

 

Paret eier en bil, men den bruker de nesten aldri, siden de kan ta bybanen til jobb og bor i gåavstand til alt av servicetilbud. – At vi er lite avhengig av bil, er kjekt for både oss og ungene. Jeg går til barnehagen og henter Peder, og det veldig hyggelig med den spaserturen. Det føles som at livet blir roligere i byen uten bil, smiler Anne.

 

Til andre småbarnforeldre som vurderer å etablere seg i by, anbefaler Anne og Anders å undersøke hva slags tilbud som finnes i området de ønsker å flytte til. Om det er trygt for barna å vokse opp der, om det er likesinnede som både barn og voksne kan bli kjent med. – Så er det lurt å tenke frem i tid; hvor mange barn man ønsker seg, og om man i så fall er villig til å flytte inn i en større leilighet senere, tipser Anders.

Flytter til nabobygget

Men å flytte fra Kronstadveien ligger slett ikke i Signes planer. Andreklasse-smilet brer seg før hun roper ut: – Jeg vil aldri flytte herfra! Det er tipp topp å bo her! 

Derimot er det nettopp flytting familien Hatleskog Langeland snart skal i gang med, gjengen trenger større plass. 

Likevel tar Signe det helt med ro, for hun får det som hun vil. Den nye toetasjes leiligheten som familien skal flytte inn i, ligger nemlig i Kronstadveien borettslag, den også; nærmere bestemt i øverste etasje på enden av nabobygget, knappe hundre meter lenger bort i feltet.

Familien overtar leiligheten på 119 kvadratmeter om en måned, men skal bo i sin nåværende leilighet mens de pusser opp den nye. Blant annet skal begge badene oppgraderes, det skal bli bedre lydisolering og nytt rekkverk i andre etasje. Den etasjen skal være barnas friområde hvor de får hvert sitt soverom og boltreplass til vennebesøk. 

Anne og Anders har vært klar på at de måtte kjøpe seg større bolig etterhvert som ungene skulle vokse til, men det er uaktuelt å flytte vekk fra byen og Kronstadveien borettslag. – Vi og barna trives så godt, og vi kjenner flere familier som har oppgradert til større leilighet her. Mange barnefamilier har tatt et valg om å bo videre i byen, smiler Anne.

 

I tillegg er Årstad en bydel i stadig utvikling, forteller Anders. Både skoler og barnehager oppgraderes, det bygges ny svømmehall og gymsal, flere lekeplasser og utendørs treningsanlegg. Med andre ord: enda noen grunner til å bli boende i samme område.

Henter posten for hverandre

Det er helt klart praktisk at nødvendige tilbud og tjenester ligger i nærheten av boligen, men når alt kommer til stykket, så er det menneskene og tryggheten i et godt naboskap som er viktigst for å trives i borettslaget: – Alle er vennlige med hverandre, hilser og slår av en prat. Vi henter posten for hverandre, vi feirer 17. mai sammen og vi har julegrantenning, forteller Anne. 

Familien er blitt omgangsvenner med mange av naboene, og blir stadig kjent med flere. – Lekeplassen er en god møteplass for alle, og når vi griller ute, så kommer det ofte andre folk og hiver seg på, smiler Anders og legger til:

 

– Jeg setter pris på det uformelle miljøet, at ungene kan ringe på til hverandre uten at foreldre må avtale seg imellom i forveien. Da skyter Signe inn: – Jeg har et tips til andre som vil flytte inn her. Hvis de har barn så må de feste sånn navne-klistremerke på ringeklokken sin sånn at venner finner frem til de!

 

Dugnad med belønning

Anne og Anders skryter også av den gode jobben styret gjør, og hvor godt BOB-borettslaget vedlikeholdes.

– Styret holder oss oppdaterte på hva som foregår i borettslaget til enhver tid. En anleggsgartner holder hagene pene og steller plantekassene, og fasaden blir tatt godt vare på, forteller Anne. Nå er det nettopp bygget en stor, felles sykkelbod på uteplassen, og utenfor boden kommer det en ekstra sykkelparkeringsplass i tillegg.

Det er montert elbil-ladere på noen av beboernes parkeringsplasser, og det legges til rette for enda flere ladestasjoner for de som ønsker seg det. 

Borettslagstyret arrangerer dugnader når det trengs, og legger vekt på at dette skal være hyggelige samlingsstunder for naboene, skryter Anders og Anne videre. Mellom kosting og bossplukking, blir det belønning med både pizza og is til alle.

Mulig dette siste punktet her, er årsaken til at Signe, på tampen av praten vår, har følgende kritikk til styret i Kronstadveien borettslag: – Vi har aaaltfor lite dugnad, så det må vi ha mer av! 

 

Selge bolig?

Vi hjelper deg gjerne.

Vil du vite mer om BOB-fordelene?