En ekte borettslagsmegler kjenner nabolaget ditt
Tekst: Apriil
Foto: Shutterstock / EiendomsMegler 1
Tekst: Apriil
Foto: Shutterstock / EiendomsMegler 1
En av disse fire er Thomas Wahl, som jobber på EiendomsMegler 1 sitt kontor i Fyllingsdalen:
– Heldigvis ser vi at kunnskapen om borettslag og sameier øker, ikke bare blant meglerne, men også hos kjøperne, sier Thomas.
– Når folk setter seg inn i hvordan det er å bo på denne måten, klarer de bedre å vurdere hva som er riktig for dem. Samtidig er det en kjempeviktig del av jobben min å gi potensielle kjøpere en god forståelse for alle fordelene med området, boligen og borettslaget boligen er en del av, sier Thomas.
– Skal du selge bolig i et borettslag eller sameie, anbefaler jeg derfor sterkt å velge en erfaren megler med spesielt god kompetanse på akkurat det. Velger du i tillegg en megler som bor i nabolaget, leverer unger i barnehagen og spiller fotball på løkka, en som faktisk er genuint glad i området, da smitter selvsagt den begeistringen over på visning, legger han til.
Mange lurer på hva som er forskjellen på et borettslag og et sameie. Det korrekte svaret er litt teknisk, og handler om hvem som formelt eier hva: – Når du bor i et borettslag, regnes alle boligene samlet som én enhet, og så eier dere en andel hver, forteller Hanne Berg Olsen, megler på EiendomsMegler 1-kontoret i Bergen sentrum. – I et sameie derimot, eier du selve seksjonen, eller boligen, alene, og så har dere eventuelle fellesområder sammen.
Hanne har god erfaring med begge deler: – Den første leiligheten jeg kjøpte, var i et borettslag. I dag bor jeg i et sameie. Jeg ser ofte at de som er mest positive til å bo på denne måten, er folk som faktisk har erfaring med det. Foreldre som hjelper barna å etablere seg på markedet, har gjerne selv bodd i borettslag eller sameie, og ønsker at ungene skal få oppleve de samme fordelene som de selv har satt pris på.
En annen av borettslagsmeglerne våre, Aleksander Bjorøy Myking er spesielt opptatt av alle de som skal kjøpe sin egen bolig for første gang, og han er ikke i tvil: Hvis han hadde vært førstegangskjøper i dag, hadde han valgt en leilighet i et av Bergens mange borettslag:
– Førstegangskjøpere er ofte studenter, eller kanskje så vidt i gang med sin første “voksne” jobb. Når de kjøper bolig, bruker de gjerne mesteparten av sine økonomiske midler på lån og egenkapital, og da er det fint å kunne spare litt inn på andre utgifter i hverdagen. Der er borettslag genialt: Varmtvann er ofte inkludert i fellesutgiftene, og TV og internett koster bare noen hundrelapper i måneden, mens du må ut med nesten det dobbelte bare for å se TV i en selveierbolig. I tillegg blir vedlikeholdet av boligen både enklere og rimeligere når styret i borettslaget håndterer det. Det kan være ekstra greit for et ungt menneske som sannsynligvis ikke skal bo i denne boligen resten av livet, sier Aleksander.
– Når det er sagt, er det jo ikke sånn at borettslag kun passer for førstegangskjøperen – tvert i mot. Som regel er det en god miks av mennesker som gjør et nabolag hyggelig. Lavere bokostnader og oversiktlig økonomi er jo noe de fleste ønsker seg, enten vi er småbarnsfamilier, seniorer som er leie av å klippe plenen eller noe midt i mellom.
Petter Heldal er enig. Han er fagansvarlig og eiendomsmegler ved Fana–kontoret, og han velger å trekke fram de boligkjøperne som søker enklere dager og mindre vedlikehold: – Mange eneboligeiere kjenner kanskje at de er klar for å nedskalere og flytte inn i leilighet. Noen av disse er litt nervøse for å by på en bolig med forkjøpsrett. Da er det å forklare dem hvordan forkjøpsretten virker, og skape den tryggheten som gjør at de våger å legge inn bud på boligen de ønsker seg, en svært viktig del av jobben min, sier Petter.
Han fortsetter: – Skal du selge bolig, enten det er en borettslagsbolig eller selveier, råder jeg deg til ǻ finne en megler du stoler på, så tidlig som mulig i prosessen. Sammen kan vi se på hva som er best for deg og ditt salg. Vurderer du å kjøpe en borettslagsbolig, er det også bare å spørre og grave helt til du føler deg trygg. Ta gjerne kontakt med styrelederen eller andre du kjenner i det borettslaget du vurderer, og spør hvordan borettslaget fungerer, om de har store vedlikeholdsetterslep, hva felleskostnadene innebærer og alt sånt som kan gi deg den tryggheten du trenger før du legger inn et bud.
BOB-medlem? Få 12 000 kroner i rabatt når du velger en megler fra Eiendomsmegler 1!
Les mer om rabatten du får som BOB-medlem