Smiberget borettslag

– Det er noe spesielt med dette borettslaget.

Særlig èn grunn gjorde at Gitte flyttet tilbake igjen til Smiberget.

Tekst/Foto: Linn Merete Rognø, Apriil

 

Gitte Iversen Tynning (44) vokste opp på Bønes, sør i bydelen Fyllingsdalen i Bergen. Da hun som voksen kjøpte sin første leilighet, ville hun fortsette å bo i Fyllingsdalen, og valget falt på Smiberget borettslag. 

Det var veldig stas å få kjøpe leilighet. Jeg ble raskt kjent med naboene, det var så mange fine folk som bodde her, og jeg ble godt mottatt fra første stund, smiler Gitte. Men en dag tok livet hennes en vending, noe som førte til at hun valgte å flytte fra Smiberget borettslag.

Det skulle hun ende opp med å angre på.

– Jeg ville hjem igjen

Borettslagets rosa blokker og høstens siste grønnbeplantning lyser opp en grå regnværsdag når Gitte viser oss områdene som Smiberget består av; A, B og C. 44-åringens første leilighet var plassert i B-området, her bodde hun med samboer og deres tre barn frem til 2011. 

Men behovet for større plass, gjorde at Gitte solgte leiligheten i Smiberget. I stedet tok hun med seg familien og flyttet inn i et rekkehus på Varden. 

Savnet etter leiligheten i den rosa blokken, preget samtidig Gittes tanker mer og mer. Og da hun to år senere plutselig sto midt i et samlivsbrudd, skjønte 44-åringen hva hun og barna måtte gjøre.

Jeg kjente at jeg ville hjem igjen til Smiberget. Så fikk jeg vite at leiligheten vi bor i nå var til salgs, jeg ringte og spurte om jeg kunne få komme på privatvisning, og dermed endte jeg opp med å kjøpe den, forteller Gitte.

Det var flere grunner til at hun hadde savnet å bo i Smiberget, vedgår 44-åringen. – Men kort oppsummert; her kommer du til duk og dekket bord, skryter hun.

– Kjekt når man blir hørt!

Gitte ler lett og fortsetter: Vi har for eksempel sentralvarme og varmtvann inkludert i husleien, noe som er kjempedeilig med tre unger som dusjer «døgnet rundt». Riktig nok har eldstemann på 24 år flyttet ut, så nå er det datteren på 18 år og yngstesønnen på 13 år som deler de 77 kvadratmeterne med moren sin. Barna har alltid trivdes i Smiberget, forteller Gitte.

De har kunnet leke trygt utenfor her, enten de var fire år eller ti år, de har alltid hatt venner å være sammen med. En annen faktor for barnas trivsel, mener Gitte, er at de faktisk har en viktig stemme i borettslaget. 

Min yngste sønn sendte mail til styret og spurte om de kunne erstatte grusbanen utenfor her, som ikke ble brukt, med en basketballbane, siden de allerede hadde laget en fotballbinge på det andre området. Da gikk det bare to måneder, så var en flunka ny basketballbane på plass. En asfaltert og merket bane med solide stativer som blir utrolig mye brukt i dag. Det kommer ungdommer på besøk og spiller her, smiler Gitte og ivrer:

Det er så kjekt når man blir hørt! Styret er kjempeflinke, de tar virkelig imot de initiativene som kommer fra beboerne. Borettslaget er veldig veldrevet, og er det noe som er gale kan vi bare ringe til styret, så kommer de og hjelper, skryter hun.

Før Gitte flyttet tilbake, ble også leilighetenes terrasser utvidet, de gamle hoveddørene er byttet ut med nye, balansert ventilasjon er installert og baderommene er pusset opp. For å unngå veldig høye utgifter for oss, så har styret sørget for å fordele kostnadene på tre til fire år. Noe som betyr at fellesutgiftene har økt med rundt 200-300 kroner. Og det er ikke gale, mener Gitte.

 

Flere flytter tilbake

En annen årsak til at 44-åringen valgte å flytte tilbake til Smiberget, var alle de gode vennene hun hadde fått her, i tillegg bodde besteforeldrene og onkelen hennes i naboblokken. Det er jo en fordel med å bo i et borettslag, at man kommer nærmere på menneskene rundt seg. Det er ikke alle jeg kjenner like godt, de siste årene har det vært noe utskifting av beboerne, sier Gitte før hun raskt legger til:

Men det er noe spesielt med dette borettslaget. For det er flere som flytter herfra, men som flytter tilbake igjen.Tre av kompisene til min eldste sønn, flyttet hjemmefra, så gikk det noen år, og så kom de tilbake igjen hit, en etter en. Nå har alle tre kjøpt seg leiligheter i blokken ved siden av her.

Kanskje det spesielle med borettslaget er beboernes initiativ til å skape samhold og et naboforhold som resulterer i godt vennskap? At de voksne bryr seg om å skape et trygt miljø for barna gjennom fritidsklubben i den ene blokken?

I det nyoppussede lokalet, som huser to store rom, toaletter, kjøkken og kontor,  arrangeres det også jule- og påskeverksted for de yngste naboene. Halloweenfest har vi også hatt de siste årene. Her er styret igjen fantastisk, da får vi pengestøtte til mat og drikke og andre ting til festen. Og for de eldre i borettslaget arrangeres det blåtur hvor de leier buss og koser seg med vin, smiler Gitte.

«Kosekroken» i hagen

Smiberget er plassert i et rolig strøk, samtidig som borettslaget ligger sentralt til i Fyllingsdalen. I området rundt, finnes det flust av fritidstilbud; teatergruppe, fotball, håndball, volleyball og turn. Turområder som Løvstakken, Kanadaskogen, Nordnæsdalen, i tillegg til dagligvarebutikker samt Oasen storsenter. Flere barneskoler, ungdomsskoler og videregående skole er enkle å pendle til med hyppige bussavganger. 

Jeg har alltid likt meg i Fyllingsdalen, smiler Gitte mens hun plukker vekk noen visne blader fra blomsterkassene. Naboene samarbeider om å holde friområdet mellom blokkene grønt og frodig. Pergola har de også snekret, i tillegg til grillplatting med benk og en lun solvegg.

Dette er «Kosekroken», flirer Gitte og viser frem et hjemmelaget skilt som bekrefter navnet. I sommer beiset Gittes datter hele plattingen. Styret betalte henne for det, det var en fin sommerjobb.

Litt lenger borte, har noen av naboene laget til grønnsakshage. En blomsterkasse på andre siden har fått innrisset “Smiberget” i vakker håndskrift. Prydplantene går snart i dvale. Det regner i dag, men til sommeren blir det atter en gang fullt liv under de vakre solforholdene over Smiberget. Det blir bra, da skal jeg få fikset opp i dette bedet igjen, smiler Gitte.

Selge bolig?

Kontakt en av våre dyktige eiendomsmeglere!

Vil du vite mer om BOB-fordelene?