Kjøpe eller selge borettslagsleilighet?

Snakk med megleren som er best på akkurat det!

Tekst: Apriil

 

Forkjøpsrett, felleskostnader og ansiennitet: Borettslagsboliger innebærer både fordeler og plikter, men også en del begreper som er fint å kunne. Skal du selge en borettslagsbolig, kan det være smart å velge en megler som har erfaring med denne typen boliger. Petter, for eksempel.

 

Petter Heldal er en erfaren megler som de siste ti årene har solgt svært mye borettslagsboliger.  Han bor selv i et rekkehus i et BOB-borettslag i Fana, bydelen hvor han også selger desidert flest boliger. Dermed har han førstehånds kunnskap om alt fra trampolinediskusjoner til lovverket rundt boformen, og er en svært god sparringpartner når du skal kjøpe eller selge i et borettslag:

 

– Det å bo i et borettslag er litt annerledes enn å bo i en selveierbolig, sier Petter. – For eksempel eier du fellesområder sammen med de andre i borettslaget, og deler dermed ansvar og kostnader for alt fra vedlikehold av tak og vinduer til felles rør, strøm til utelampen og plikt til å strø på fortauet, fortsetter han.

Selv om du betaler fellesutgifter til borettslaget hver måned, opplever mange likevel at det blir rimeligere å bo i et borettslag. For det første betaler du ingen dokumentavgift når du kjøper en borettslagsbolig. Allerede der sparer du ganske mange tusen kroner.

 

I tillegg dekker felleskostnadene utgifter til forsikring, eiendomsskatt, kommunale avgifter, kabel-tv, internett og avsetning til vedlikehold, blant annet. Skulle noe skje med bygningsmassen, er dere flere som deler på utgiftene til reparasjon.

Det er også en trygghet for mange at borettslaget tar seg av anbudsprosesser og oppfølging av entreprenører i forbindelse med større prosjekter som skifte av tak og vinduer.

Sist, men ikke minst, er borettslag et godt valg for mange som er lei av å bruke tid på vedlikehold av hus og hage. 

 

Forkjøpsretten – den aller største fordelen din som BOB-medlem

– Forkjøpsretten er svært viktig å kjenne til, både for kjøper og selger, fortsetter han. – Enkelt forklart virker forkjøpsretten sånn at du som medlem i et boligbyggelag kommer før andre i køen når en boligbyggelagsbolig skal selges. Antall år du har vært medlem, er det som avgjør hvor lang ansiennitet du har, altså hvor langt foran i køen du kommer.

Når du byr på en borettslagsleilighet, må du dermed vente litt før du slipper jubelen løs, og gi eventuelle andre interesserte med lengre ansiennitet enn deg, mulighet til å bruke forkjøpsretten. Bruker noen med lengre ansiennitet enn deg, forkjøpsretten før fristen er ute, er det de som får tilslaget på boligen.

 

Trygghet for skeptiske selveiere

– Mange eneboligeiere kjenner kanskje at de er klar for å nedskalere og flytte inn i leilighet. Noen av disse er litt nervøse for å by på en bolig med forkjøpsrett. Da er det å forklare dem hvordan forkjøpsretten virker, og skape den tryggheten som gjør at de våger å by på boligen de ønsker seg, en svært viktig del av jobben min, sier Petter.

 

Fana og borettslagene

Mange forbinder kanskje BOB først og fremst med Åsane og Fyllingsdalen, men det finnes mange spennende borettslagsboliger også i Fana. Bare spør Petter:

­– I Fana har vi en veldig varierert bebyggelse, fra spredte eneboliger til mindre leiligheter i høyblokk og lavblokk. Her finner du flere små og store borettslag. Når vi snakker om borettslag med leiligheter, stikker området rundt Elvenes seg ut med 3 borettslag på rad og rekke og rundt 700 leiligheter av ulik størrelse. Et annet borettslag med leiligheter her i Fana, er Skjold borettslag, som har en veldig sentral beliggenhet og bare få minutters gange til bybanen, sier han.

Er du på jakt etter rekkehus, er det nok på Søråshøgda og på Nordås du finner det største utvalget. Her bor du svært barnevennlig, med kort vei til barnehager, skoler og idrettsplasser. 

Folk er forskjellige, med forskjellige krav til “sitt” borettslag: Er du førstegangskjøper eller senior på vei ut av en stor villa, er kanskje en liten lettstelt leilighet i en blokk riktig, mens folk som er i etableringsfasen kanskje kikker mer på rekkehus og lignende. Uansett er sjansene store for at Petter kan hjelpe deg – hvis du bare tar kontakt:

 

Spør oss! Det er derfor vi er her

– Skal du selge bolig, enten det er en borettslagsbolig eller selveier, råder jeg deg til ǻ finne en megler du stoler på, så tidlig som mulig i prosessen. Sammen kan vi se på hva som er best for deg og ditt salg. Vurderer du å kjøpe en borettslagsbolig, er det også bare til å spørre og grave helt til du føler deg trygg. Ta gjerne kontakt med styrelederen eller andre du kjenner i det borettslaget du vurderer, og spør hvordan borettslaget fungerer, om de har store vedlikeholdsetterslep, hva felleskostnadene innebærer og alt sånt som kan gi deg den tryggheten du trenger før du legger inn et bud.

 

BOB-medlem? Få 12 000 kroner i rabatt når du velger en megler fra EiendomsMegler 1!

Les mer om rabatten du får som BOB-medlem 

 

Selge bolig?

Kontakt en av våre dyktige eiendomsmeglere.

Vil du vite mer om BOB-fordelene?