Kjøpe bolig for første gang? Velg borettslag!

Tekst: Apriil

Foto: Istock/Mats Alexander van Dam Lie/BOB

 

Eiendomsmegler Aleksander Bjorøy Myking er ikke i tvil: Hvis han hadde vært førstegangskjøper i dag, hadde han valgt en leilighet i et av Bergens mange borettslag. Vi tok en prat med han om hvorfor akkurat denne boligformen er så smart for deg som kjøper for første gang.

– Førstegangskjøpere er ofte studenter, eller kanskje så vidt i gang med sin første “voksne” jobb. Når de kjøper bolig, bruker de gjerne mesteparten av sine økonomiske midler på lån og egenkapital, og da er det fint å kunne spare litt inn på andre utgifter i hverdagen. Der er borettslag genialt: Varmtvann er ofte inkludert i fellesutgiftene, og TV og internett koster bare noen hundrelapper i måneden, mens du må ut med nesten det dobbelte bare for å se TV i en selveierbolig. I tillegg blir vedlikeholdet av boligen både enklere og rimeligere når styret i borettslaget håndterer det. Det kan være ekstra greit for et ungt menneske som sannsynligvis ikke skal bo i denne boligen resten av livet, sier Aleksander.

Ingen dokumentavgift

Når du kjøper bolig i et borettslag, betaler du ikke dokumentavgift. Denne avgiften, som per i dag utgjør 2,5 % av kjøpssummen, blir fort en del tusenlapper. Dette er penger som du ikke får igjen når du selger boligen. Når vi så vet at svært mange førstegangskjøpere i snitt bor i sin første bolig 3-5 år, er det ganske sure penger, penger som du ikke trenger å tenke på i en borettslagsleilighet.

 

Gi ungdommen et viktig fortrinn: BOB-medlemskap

Har du ungdommer i huset som snart er på vei ut? Sørg for at de er BOB-medlemmer før de flytter! Et medlemskap kan utgjøre den lille forskjellen som gjør at de faktisk får drømmeleiligheten til slutt. Mange tror at borettslagsboligene bare går til folk med kjempelang ansiennitet, men det er ikke nødvendigvis riktig, skal vi tro Aleksander: – Vi ser stadig flere unge mennesker som kun har vært medlemmer noen måneder, får tilslaget på drømmeleiligheten.

Mye av grunnen til at unge med kort ansiennitet vinner kampen om boligen, kan faktisk være at de er flinke til å følge med på boliger som er forhåndsutlyste. Han forklarer:

– Når BOB legger ut en bolig med forkjøpsrett, ligger den forhåndsutlyst en uke. I den perioden kan du ikke by på boligen, du kan kun melde din interesse. Det å melde sin interesse er imidlertid ikke bindende, og du kan melde deg som interessert på så mange boliger du vil.

Siden ingen har bydd på boligen, vet du heller ikke hva prisen ender på. Etter fristen kan interesserte, medlemmer og andre, by på boligen, og en budrunde går gjerne i gang. Først når den er over, vet vi den eksakte prisen.

Har du lengst ansiennitet av de som meldte sin interesse før fristen, og er villig til å betale en pris som tilsvarer det høyeste budet – da er boligen din, selv om du kanskje bare hadde noen måneders ansiennitet.

Med andre ord: Sørg for at ungdommen er medlem før de begynner å lete! Mange prioriterer kanskje ikke de få hundrelappene medlemskapet koster, så her kan du som forelder gjøre en stor forskjell.

Kjøp medlemskap i BOB

Gull i de eldste borettslagene

Bergen og omegn har mange flotte borettslag, både nye og gamle. Aleksander hører til på Åsane-kontoret til EiendomsMegler 1, og han er også født og oppvokst i bydelen: – Åsane er et supert sted å bo, ikke minst for studenter, med kjempegodt kollektivtilbud og alt du trenger av butikker og servicetilbud. Svært mange av BOBs borettslag ligger nettopp i Åsane, og her finner du en god blanding av høy- og lavblokker, små ettroms leiligheter og store leiligheter opp til 100 kvadrat. Ett av landets største borettslag, Prestestien, ligger også her. Selv om det ble bygget tidlig på syttitallet, er det fremdeles populært, og stadig flere får øynene opp for at en leilighet i et eldre borettslag kan bli en rimelig inngangsbillett til boligmarkedet ved hjelp av litt oppussing.

– Svært mange av de første borettslagene har en ekstra god beliggenhet, legger Aleksander til. – Da boligbyggelagene ble dannet for å bøte på boligmangelen etter krigen, ble mange borettslag plassert på de beste stedene i byen, og mange fikk en kjempefin utsikt. Lokale kjøpesenter og godt kollektivtilbud er også en viktig del av infrastrukturen som planlegges når et borettslag bygges, og resultatet er gode nabolag for mennesker i alle livsfaser.

– For, sier Aleksander avslutningsvis, det er jo ikke sånn at borettslag kun passer for førstegangskjøperen – tvert i mot. Som regel er det en god miks av mennesker som gjør et nabolag hyggelig. Lavere bokostnader og oversiktlig økonomi er jo noe de fleste ønsker seg, enten vi er småbarnsfamilier, seniorer som er leie av å klippe plenen eller noe midt i mellom.

Selge bolig?

Kontakt en av våre dyktige eiendomsmeglere!

Vil du vite mer om BOB-fordelene?