Grethe og Bente ser tilbake på 47 år som naboer:

– Vi kunne skrevet bøker om vår første tid her

Tekst/Foto: Susann Hellesnes, Apriil Story      
 

 

– Når alle flytter inn på likt blir det et helt spesielt miljø

– I november 1972 så vi heisekraner og fulgte nøye med på byggingen, mens vi gledet oss til å flytte inn. Det var ingen skole her da, forklarer Bente. Hun kikker bort på sin gode nabo Grethe, som hun har kjent i 47 år nå. Det er ingen tvil om at damene har gode minner fra sin første tid i borettslaget.
– Vi kunne skrevet bøker om vår første tid her. Hvor mange bøker kunne vi skrevet, Bente?

De bryter ut i synkronisert latter, og beskriver en tid som var preget av kos, familie og kvalitetstid. For alle hadde lite penger, og var desto mer takknemlige for hvor fint de hadde fått det i sine splitter nye hjem. Nå var de bare spente på om de ville klare å stifte gode naboskap med resten av beboerne. Bente, som flyttet fra Løvstakken til Myrdal i 1972, var allerede blitt godt vant med gode naboer. Ville hun få det samme her? Hun visste ikke, men håpet.
– Når alle flytter inn på likt blir det et helt spesielt miljø. Jeg husker særlig første gang alle skulle møtes. Alle sto i døren som
gudsord fra land og bare så på hverandre, forklarer Grethe mens hun humrer litt.

– Men det tok ikke mange dagene før det var skriking og leking både ute og i gangene. Da var jeg ganske lettet, skyter Bente inn.

Skal du selge boligen din? Som BOB-medlem får du fordeler hos EiendomsMegler 1

De små øyeblikkene

Somrene har vært preget av sosiale sammenkomster med langbord på tunet, grillmat og alt som hører sommeren til. Badebasseng
har blitt blåst opp til de små barna, mens mødrene lå rekkevis på solsenger og passet på. Og om solen sto ekstra høyt på
himmelen en sommer, måtte det mer enn et plaskebasseng til. Da samlet de troppene og forsvant ned til vannet like i nærheten.
– Det gjaldt å finne ut hvem som var raskest av oss damene, slik at vedkommende kunne løpe ned grytidlig om morgenen og legge
fra seg håndklær. Du vet, for å markere at her skulle vi være resten av dagen, forteller Bente lattermildt. – Men vi var nok mest her utenfor. Vi har jo veldig gode solforhold, kontrer Grethe. Gjengen i Myrdal borettslag er minst like glade i vinteren. De to gode naboene mimrer om vintre med perfekte skiforhold rett utenfor døren. Hvem trenger slalombakkene på Geilo, når du kan cruise nedover tunet på langrennski? Det er vel noe sånt man kaller lek i egen bakgård:
– Min mann laget løype utenfor her, med små bakker som gikk helt ned på fotballbanen. Vi pleide også å lage skirenn, og da sto alle barna i kø, mens jeg sto og så på alle ungene min mann hadde etter seg.

Godt naboskap

– Vi arrangerer blåturer, dans for de eldre og bazar. I dag møtes mange av oss i kafeen nede på senteret en dag i uken, forteller
Bente.

De har satt utrolig pris på nærheten til Åsane senter opp gjennom årene.
– Det er så deilig å vite at vi har alt vi trenger bare noen minutter unna, bekrefter Grethe. Vi snakker videre om godt naboskap og hva det innebærer. De to er ganske enige i hva som skal til for å være en god nabo.
– Det handler om å hjelpe og støtte hverandre. Alle er samlet og alle er med. Det er sånn vi har hatt det her, sier Bente.

Grethe heller mer te i kruset og setter frem enda flere kaker på balkongen sin. Her har hun sittet mang en gang og fundert på livet, lest avisen eller bare slikket solstråler en varm sommerdag. Noen ganger vandrer tankene til hvorfor hun er takknemlig for å bo nettopp her.
– Leiligheten er jo super. Alle har tre soverom, nye bad og ventilasjon. Så har vi vaskerom, utetørk og tre boder i kjelleren, forteller
hun.