Tapt enda en budrunde? Ikke gi deg!

Tekst og foto: Apriil
 

Mens familie og venner har kost seg på ferie, har Johannes Knudsen (21) brukt sommeren på å lete etter bolig. Han går på flere visninger i uka, men har foreløpig tapt budrundene som har endt langt over prisantydning.  

MANGE BUDRUNDER

Det er en varm sensommerdag i Stavanger. Sørlendingen Johannes Knudsen er på jobb i barnehagen hvor han jobber fulltid, og har en travel uke foran seg. Han har som vanlig gått gjennom ukens Finn-annonser og meldt seg på de visningene som er aktuelle. Selv om han har gått på visninger daglig gjennom sommeren, har han fortsatt ikke fått napp. I budrunde etter budrunde opplever han at boligene selges langt over prisantydning.

 

– Jeg gir ikke opp, selv om det er en tøff prosess. Jeg har et tak på 2,5 millioner. I noen av budrundene gikk leilighetene flere hundre tusen over prisantydning. Da har jeg ikke sjans, forteller han. 

KLARER Å BETALE

Med full jobb i barnehage, studier og en hektisk hverdag, er han klar for forpliktelse og egen bolig. Han ser på leiligheter i Stavanger-Sandnes-området og har funnet flere fristende boliger på rundt to millioner. Likevel opplever han at de blir for dyre i innspurten.

 

– Jeg flyttet til Stavanger for ett år siden og har veldig lyst å komme meg inn på boligmarkedet. I dag betaler jeg over 7 000 i husleie. Da klarer jeg også å betjene et lån. Mamma og pappa har stilt som kausjonister og hjelper meg. Ellers hadde jeg aldri hatt råd. De som ikke har foreldre som kan stille opp, vil nok slite med å få råd til egen bolig. 

 

Som nybegynner på boligmarkedet savner han mer veiledning fra megler og bankrådgiver. 

 

– Det hadde vært godt med noen gode råd. Hva bør jeg sjekke på visning, hva skal jeg gjøre når prisene stiger så mye og hvilke boliger kan jeg prøve meg på. Jeg føler meg litt alene i dette, sier han.

– BRUK MEGLEREN!

Eiendomsmegler Joakim Vier i EiendomsMegler 1 oppfordrer unge førstegangskjøpere til å bruke megleren. Megleren skal være en mellommann mellom selger og kjøper, og kan gi gode anbefalinger til begge parter. Spør og grav om alt du lurer på, sier Vier. 

 

– Mange tenker at megleren er på selgers side. Det stemmer ikke. Vi skal være behjelpelige for begge parter og jobbe for at begge blir fornøyde. Som kjøper kan du forvente at megleren har satt seg godt inn i boligen og kan fortelle om standard og eventuelle mangler. I EiendomsMegler 1 skal vi også kjenne området som boligen ligger i og vite litt om bydelen og nabolaget. Da blir vi en bedre rådgiver for kjøperne også. 

 

Så langt har 2021 vært et godt boligår, spesielt i og rundt de store byene. Et godt marked betyr fornøyde selgere som får god pris for boligene. For førstegangskjøpere som gleder seg til å få egen bolig, kan situasjonen noen ganger oppleves vanskelig. 

 

– Markedet er veldig bra akkurat nå, og både eneboliger og leiligheter har fått et prisløft. Det gjør selvsagt situasjonen vanskeligere for de som skal kjøpe for første gang. Jeg vil anbefale førstegangskjøpere om å sette seg godt inn i boligmarkedet. Lag deg en liste: Hva må du ha og hva kan du klare deg uten. Trenger du soverom eller holder det med en sovealkove? Må du bo i sentrum, eller kan du bo litt utenfor og ta buss eller tog? Når markedet er som nå, er det lurt å fire på kravene. Gå på masse visninger, bli kjent med området du vil bo i og finn ut hvordan prissjiktet er på det du ønsker deg, sier Vier.

 

Vi hjelper deg med boligsalget! Les mer her.

HJELP FRA RÅDGIVER

I SpareBank 1 SR-Bank er rådgiverne opptatt å hjelpe førstegangskjøpere på veien til egen bolig. Det er mye å sette seg inn i, og bankrådgiver Anette Hiim Solberg vil gjerne bli med kundene helt fra starten av prosessen.

– Vi har et stort fokus på denne gruppen, og vi har flere kunder som sier at det er vanskelig å kjøpe når boligmarkedet er som det er i dag. Jeg pleier å invitere dem på et møte tidlig i prosessen. Da forteller jeg litt om oss og hva som er lurt å tenke når de skal kjøpe bolig. Videre ser vi på den økonomiske situasjonen deres, hvilke muligheter de har, hva de ser for seg og hva de ønsker seg på sikt. Sammen finner vi løsninger som de kan jobbe mot, forteller hun. 

På nettsiden har SpareBank 1 SR-Bank samlet mye nyttig informasjon til førstegangskjøpere. Her kan de unge lese om hva de må ha på plass før de kjøper, hvilke fordeler de har i banken og hva rådgiveren kan hjelpe med. Hiim Solberg prøver alltid å strekke seg så langt hun kan for å hjelpe.

SPARING OG KAUSJON

– Hvis de ikke er i posisjon til å kjøpe her og nå, så setter vi opp en spareplan. Alle boliglån krever en egenandel på 15 prosent av kjøpesummen. For noen kan det være lurt å flytte hjem til foreldrene mens de sparer, mens andre trenger å stramme inn på forbruket. Etter en spareperiode tar vi en ny gjennomgang for å se på situasjonen. Noen har også foreldre som kan stille som kausjonister. Da tar vi sikkerhet i foreldrenes bolig. Når boligen er kjøpt, er det alltid kausjonsdelen av lånet som tilbakebetales først. 

 

For Johannes Knudsen fortsetter boligjakten. Denne uken har han flere visninger og håper at boligkjøpet snart er i boks. 

 

– Jeg gleder meg til å ha mitt eget. På ett år har jeg brukt 84 000 på husleie. Jeg vil heller bruke de pengene på noe som jeg eier selv. 

 

Vurderer du å selge bolig? Kontakt megler.

BRUK BANKEN:

• SpareBank 1 SR-Bank har samlet god og nyttig informasjon
for førstegangskjøpere

• Med din egen rådgiver får du råd og hjelp i boligreisen

• Spør din rådgiver om pris, lån, egenandel og andre temaer
som du lurer på når du skal kjøpe din første bolig

 

Banken hjelper deg med boligdrømmen.
Les mer her