Aksjeleilighet vs. andelsleilighet

Spørsmål

Lurer litt på hva en aksjeleilighet og andelleilighet er! Lønner det seg å kjøpe en aksjeleilighet eller er selveier det beste valget?


Svar

Kjøper du en aksjeleilighet så kjøper du en aksje med tilhørende leierett til en bestemt leilighet i boligaksjeselskapet. Kjøper du en andelsleilighet i et borettslag kjøper du en andel med tilhørende borett. I prinsippet ikke noen særlig forskjell.  Du slipper å betale dokumentavgift av kjøpesummen på disse to boligtypene. Kjøper du derimot en eierleilighet blir eierforholdet registrert i eiendomsregisteret og du får eksklusiv bruksrett til en bestemt leilighet i sameiet. Men ved kjøp av eierleilighet må du betale 2,5% dokumentavgift til staten ved kjøp.

Du som kjøper må vurdere om boligen passer ditt behov, og at kostnadene ved kjøpet og senere drift av boligen, ligger innenfor din økonomiske betalingsevne.
Ved kjøp av en aksje/andelsleilighet overtar du vanligvis andel av fellesgjeld. Dette beløpet må du legge til den prisen som forlanges for leiligheten, for å få frem sammenlignbar pris med selveierleilighet. Ved selveierleiligheter hefter det vanligvis ikke fellegjeld.

Søk på det du lurer på


Send oss ditt spørsmål

Fant du ikke det du lette etter?
Send oss spørsmålet ditt, så får du svar.
FAQ Innsending

Send inn ditt spørsmål

Dersom du ikke finner det du leter etter i vår FAQ, kan du sende oss ditt spørsmål i skjemaet nedenfor.

FAQ Innsending