Bør jeg kjøpe borettslagsleilighet eller selveierleilighet?

Spørsmål

Er lysten på å kjøpe min første bolig, men er usikker på om jeg bør kjøpe en borettslags-leilighet eller selveier... Er det noen klare fordeler/ulemper med den ene eller andre boligformen? Er litt forvirret... Blir fellesgjelden nedbetalt av "husleien", og stiger dermed prisen på leiligheten når jeg en gang selger?


Svar

Ved kjøp av bolig må du først og fremst finne bolig som passer ditt formål og økonomi.

Generelt: Bokvalitet og innvesteringen er det ingen prinsipielle forskjeller på. Andel fellesgjeld, størrelse på månedlige felleskostnader, nedbetalingsplan av fellesgjeld etc, må vurderes opp i mot en selveier uten fellesgjeld og med lavere fellesutgifter, men med høyere kjøpesum.

Ved kjøp av andelsleilighet blir du eier en andel i borettslaget. Borettslaget eier selve eiendommen, og andelseieren har borett. Dette reguleres i lov om borettslag.
En eierleilighet er definert som egen eiendom i eiendomsregisteret, med eksklusiv bruksrett til en bestemt seksjon. Men også her eier man deler av eiendommen i fellesskap med andre seksjonseiere, og reguleres i Lov om eierseksjoner.

Det er normalt at andeler i borettslag har fellesgjeld - noe som også kan forekomme i eiersameier -.  Prisen du betaler for en andelsleilighet er kjøpesum + andel fellesgjeld = totalpris.
Dersom eierleiligheten har andel fellesgjeld vil det også her være prisen du gir + andel fellesgjeld = totalprisen for seksjonen.
Forskjellen mellom disse eieformene er blitt mindre etter endringene i borettslagsloven, men i borettslag er det mer vanlig med fellesgjeld, forkjøpsrett for andre medlemmer i borettslaget eller boligbyggelaget og begrensninger ved utleie. Sjekk alltid vedtekter/husordensregler, årsmøtereferat med regnskap ved begge eierformer.Regler om forkjøpsrett skal fremgå av salgsoppgave.

Omkostningene for kjøper av andel i borettslag er betydelig lavere enn ved kjøp av selveierleilighet, der man må betale 2,5% dokumentavgift til staten.

Søk på det du lurer på


Send oss ditt spørsmål

Fant du ikke det du lette etter?
Send oss spørsmålet ditt, så får du svar.
FAQ Innsending

Send inn ditt spørsmål

Dersom du ikke finner det du leter etter i vår FAQ, kan du sende oss ditt spørsmål i skjemaet nedenfor.

FAQ Innsending