Hva gjør man dersom opplysninger i kjøpekontrakten ikke stemmer?

Spørsmål

Jeg kjøpte for 3 år siden en selveierleilighet. I salgsoppgave og kjøpekontrakt står det at det følger 2 boder med leiligheten. I senere tid har det kommet frem at jeg til nå kun har disponeret bodene. De andre eierne i huset vil nå også kreve bruksrett til bodene, da de ikke er seksjonert. Det er også kommet frem et hittil ukjent tinglyst dokument, som bekrefter at flere av bodene i kjelleren, samt et av vaskerommene tilhører kjellerleiligheten. Dette er ikke i samsvar med opplysningene jeg fikk ved kjøp av leiligheten. Seksjoneringstegningene jeg fikk ved kjøp av leiligheten stemmer ikke overens med det tinglyste dokumentet. Seksjonering av bodarealet vil medføre at jeg sannsynligvis mister en bod, og får den andre boden redusert i størrelse. Hva gjør jeg i denne situasjonen? Er det selgerens ansvar at opplysninger i kjøpekontrakt og salgsoppgave stemmer, eller er det eiendomsmeglerens ansvar? Bodene var svært viktige for meg da jeg kjøpte leiligheten, og tap av bodareal senker nå verdien av leiligheten.


Svar

Ved kjøp av eierseksjon skal man få seg forelagt seksjonsbegjæringen som viser hvordan eiendommen er seksjonert. I tillegg skal kjøper ha seg forelagt vedtekter, husordensregler samt eventuelle avtaler som er bindende for seksjonseierne. På toppen av det hele skal kjøper ha fått seg forelagt utskrift av eiendomsregisteret som gir oversikt over heftelser og avtaler tinglyst på eiendommen. Og endelig skal kjøper ha tilgang til siste årsregnskap og ev. vedtatt budsjettforslag for driften av eiendommen.
Kjøper kan fremme mangelskrav ovenfor selger i inntil fem år etter overtakelsen av seksjonen. Mangelskravet må dokumenteres med årsak og omfang. Dersom det i ditt tilfelle kan dokumenteres at selger har gitt feil opplysninger som medfører tap/kostnad for deg - vil selger kunne komme i ansvar. I tillegg til å reklamere mot selger og/eller selgers eierskifteforsikringsselskap kan du gjerne informere meglerne som stod for salget om reklamasjonen.

Søk på det du lurer på


Send oss ditt spørsmål

Fant du ikke det du lette etter?
Send oss spørsmålet ditt, så får du svar.
FAQ Innsending

Send inn ditt spørsmål

Dersom du ikke finner det du leter etter i vår FAQ, kan du sende oss ditt spørsmål i skjemaet nedenfor.

FAQ Innsending