Stor forskjell på verdivurderinger?

Spørsmål

Jeg har et spørsmål angående verdivurdering. Hvordan kan det ha seg at to meglere kan foreslå så mye som 100.000 kr. i forskjell på prisantydning ved salg?


Svar

Taksering av eiendom er vanskelig og vil alltid være et skjønn. Det er mange elementer som avgjør prisen; beliggenhet, størrelse, type eiendom, standard, utsikt, trafikkforhold, avstand til kommunikasjoner osv. I tillegg er jo markedssituasjonen, rentenivå, tilgang på kreditt, arbeidsmarked, og dermed ikke minst psykologien i markedet (troen på fremtiden), er viktige forhold som megler er tett på.

En verdivurdering er en samlet vurdering megler gjør utfra sin erfaring og det datagrunnlag som han har tilgang til.


I vår beskrivelse av Verdivurdering sier vi at taksten skal ligge innenfor et mulig sprik på 10% i forhold til endelig salgssum i markedet.


Våre statistikker viser at vi ligger på under 5% avvik i snitt. At to meglere kan vurdere kr. 100.000 forskjellig på samme objekt skjer nok. For av og til kan man lure på om noen meglere ønsker å sette høyere verdi for å sikre seg oppdraget. Det bør en potensiell selger i så fall gjennomskue. Det er mer ok å bomme "oppover" enn "nedover" ved prising.

Den endelige prisen er det markedet (kjøperne) som bestemmer gjennom sin interesse for eiendommen.
Sats derfor på den megleren som virkelig ønsker å selge eiendommen til en pris som du vil akseptere.

Søk på det du lurer på


Send oss ditt spørsmål

Fant du ikke det du lette etter?
Send oss spørsmålet ditt, så får du svar.
FAQ Innsending

Send inn ditt spørsmål

Dersom du ikke finner det du leter etter i vår FAQ, kan du sende oss ditt spørsmål i skjemaet nedenfor.

FAQ Innsending