Bo smart: lure måter å spare plass

Når antall familiemedlemmer øker, mens antall kvadratmeter består, kan det lett bli kaos og trangt om plassen. Her får du tips til hvordan du bor smart og får et ryddig hjem selv på liten plass.

Boligselgere flytter og pakker ned i flytteekser

Det er ikke alltid mulig å få all den plassen du ønsker deg, eller kanskje egentlig trenger, så det gjelder å gjøre det beste ut av de kvadratmeterne du har

– Har du liten plass er det lett å gi opp målet om et ryddig hjem og det er ikke uvanlig å kjenne på følelsen av mislykkethet. Det er ikke alltid mulig å få all den plassen du ønsker deg, eller kanskje egentlig trenger, så det gjelder å gjøre det beste ut av de kvadratmeterne du har, sier Kristin Bjørkavåg, interiørarkitekt MNIL og daglig leder i Paradis Interiørarkitekter.

Hun anbefaler å gå gjennom boligen rom for rom, og legge en plan for å få maksimalt ut av all plass.

– Begynn med å kartlegge hva du skal ta vare på og hva du kan kvitte deg med, før du legger en plan for hva slags oppbevaring du trenger. Når ett rom er ryddig går du videre til det neste. Ikke tenk at du skal få til alt med en gang, da er det vanskelig å holde motivasjonen oppe, sier Bjørkavåg.

Boligselgere rydder garasje

Smarte ryddetips

Et rotete og dårlig organisert hjem kan tappe deg for energi, og det kan være utfordrende å finne gode løsning som får orden i kaoset. Kristin Bjørkavåg anbefaler å gå grundig til verks, og se gjennom klær og nips med et kritisk blikk. Bruker du det ikke, må det ut.

– Vi får gjerne flere og flere ting, uten at boligene våre øker i størrelse. Mange av oss er dårlige på å gi bort og kvitte oss med ting, og da flyter det fort over, sier hun.

Interiørarkitektens beste ryddetips er at alt skal ha sin faste plass, gjerne gjemt bak dører eller i skuffer.

– Begynn på barnerommet, mye av det som flyter ut i stua kommer jo ofte derfra. Gå gjennom lekene, og gi bort det de har vokst fra. Er det vanskelig for barna å kvitte seg med ting, så gjør det i smug når de ikke er hjemme, og velg kun de tingene du vet de ikke kommer til å savne, sier Bjørkavåg.

På barnerommet anbefaler hun å bruke kasser til oppbevaring istedenfor åpne hyller. Da er det er lettere å rydde raskt, spesielt hvis målet er å få barna til å rydde selv. Å sortere alt ned i detalj har hun ikke tro på.

– Det må være litt fort gjort. Vær realistisk og lag et system som fungerer. Fokus må være på å få ting bort fra gulvet. Ha en kasse til Lego, en til dukker og en til Playmo. Det er lettere å rydde hvis du har et enkelt system, sier interiørarkitekten.

Bytt ut store møbler

Store møbler stjeler både plass og romfølelse, og Kristin Bjørkavåg oppfordrer til å erstatte store møbler med nettere løsninger.

 

– Tenk gjennom hvordan dere bruker hjemmet. Kanskje trenger dere ikke et stort spisebord, hvis dere tilbringer mest tid i sofaen. Den ene gangen i året dere er fjorten til bords kan dere sikkert få låne ekstra bord og stoler. Og hvis ungene gjør lekser ved kjøkkenbordet, trenger de ikke en pult på rommet sitt. Se etter møbler som også har smarte oppbevaringsløsninger, slik som senger med skuffer under, puff med oppbevaringsrom og bord som kan foldes ut, sier hun.

Har du et utdatert kjøkken med hyller og dype skap, kan du spare mye plass ved å bytte det ut med et nytt og smart kjøkken med skuffer. Og istedenfor lave skjenker som det er lett å legge fra seg rot på, foreslår hun å velge høyere møbler med tette dører, så ikke alt er på display.

– Det er deilig å slippe å se alle tingene sine hele tiden. Det gir en visuell ro som gjør det enklere å holde det ryddig.

Skreddersydde løsninger

For å utnytte plassen maksimalt, er det lite som slår skreddersydde løsninger laget for akkurat din bolig. Det koster litt, men kan være verdt det hvis planen er å bli boende lenge.

For å utnytte plassen maksimalt, er det lite som slår skreddersydde løsninger laget for akkurat din bolig. Det koster litt, men kan være verdt det hvis planen er å bli boende lenge.– Da kan du utnytte hver centimeter, og få det akkurat slik du ønsker det. I gangen kan du for eksempel bygge inn et lite kott til oppbevaring av vesker og treningsbagger, og i stua kan du få laget en plasseffektiv sofa med skuffer under. En tilpasset romdeler med innebygde hyller kan gi et lite rom flere soner, og en hylle i enden av spisebordet gir plass til glass og servise, sier interiørarkitekten.

Og er planløsningen dårlig, med en stor gang og et knøttlite soverom, er det ofte også mulig å gjøre noe med, vel og merke hvis lommeboken tillater det.

– Det kan være mye å hente på å velge gode og plasseffektive løsninger som tilpasses nettopp din familie. Om ikke boligen din akkurat øker i antall kvadratmeter, så kan det utvilsomt føles sånn hvis du klarer å holde den ryddig, sier Bjørkavåg.

SpareBank 1 sin logo. Grafikk.

Trenger du boliglån?

Hos SpareBank 1 får du boliglån med gode betingelser.