I de fleste byene har boligprisene steget jevnt og trutt de siste årene.

Hvordan få mer plass uten å øke gjelden?

I de fleste byene har boligprisene steget jevnt og trutt de siste årene. Så hvor langt ut av byen må du flytte for å få mer plass, og uten å ta på deg mer gjeld? I denne saken har vi har sett på de fire største byene i Norge. Basert på gjennomsnittspriser på både leiligheter og eneboliger har vi funnet ut hvor langt du må flytte dersom du ønsker mer plass for samme sum, eller hvis du ønsker å flytte for å få mindre gjeld.

Stavanger – dobbelt så mye plass til samme pris

En leilighet i Stavanger koster gjennomsnittlig 44.483,- kroner per/m2, mens en enebolig koster i gjennomsnitt 32.512,- per/m2. La oss si at man eier en leilighet i Stavanger sentrum og ønsker mer plass.

Hvor langt ut av byen må man flytte for å bytte ut en 75 m2 leilighet i sentrum til en enebolig på 150 m2 til samme pris? Vi har lagt vekt på minst mulig reisetid i tillegg. I eksemplet vårt bruker vi beløpet 3.350.00,- (75 m2 x 44.483,- per/m2 = 3.336 225 - men vi runder opp for enkelthets skyld). Et søk på finn.no og statistikken viser at man må til Kvernevik eller Tananger for å finne en enebolig i samme prisklasse som leiligheten. Tau og Hommersåk har også flere eneboliger i denne prisklassen, men det er mer enn en halvtimes reisevei.

Resultater fra finn.no

Her er resultatene fra søket vårt på finn.no: 20-25 min utenfor Stavanger med bil, finner du Tananger og Kvernevik som har mye lavere kvadratmeterpriser enn Stavanger sentrum.

Oslo – halvere gjelden og få mer plass

Oslo er også en veldig dyr by å bo i. Her koster en brukt enebolig 57.525,- per/m2, mens en leilighet er oppe i hele 75.781,- per/m2 i gjennomsnitt. I media leser man ofte om folk som «bor seg i hjel», så hvor langt må man flytte for å kunne halvere gjelden?

Vi tar utgangspunkt i noen som bor i en leilighet på 70 m2 som har salgspris på 6 millioner kroner, og med 4 millioner i gjeld. Da har man altså 2 millioner i egenkapital etter salg. For å halvere gjelden, kan vi gå opp til 2 millioner i lån. Dette gir oss et maksbudsjett på 4 millioner. Siden vi ønsker oss mer plass, leter vi etter enebolig for dette eksperimentet.

Vi fant dessverre ingen boliger med rimelig reisetid vest for Oslo, da vi må helt til Røyken for å få treff. Men nordøst, øst og sør-øst for Oslo åpner det seg flere muligheter på finn.no:

Resultater fra finn.no

26-28 minutter utenfor Oslo finner du mye lavere kvadratmeterpris i Fetsund eller Slattum

Trondheim – fra leilighet til enebolig i samme prisklasse

Snittprisen per kvadratmeter i Trondheim er 33.761,- per/m2 for enebolig og 54.079,- per/m2 for leilighet.

Når denne artikkelen skrives (november 2018) er Trondheim den storbyen med flest boliger til salgs ut i fra innbyggertall, og det tar i snitt 38 dager å få solgt en bolig.

Vi gjør samme eksperiment som i Stavanger. Vi «selger» en 60 m2 leilighet i Trondheim sentrum og «kjøper» en enebolig til samme pris. Vi opererer med 3.250.000,- i budsjett på finn.no:

Resultater fra finn.no

17-30 minutter utenfor Trondheim sentrum finner du samme pris på en enebolig som en Trondheimsleilighet, i Hommelvik eller Heimdal

Bergen – fra leilighet til enebolig uten å øke gjelden

I Bergen koster en enebolig i gjennomsnitt 32.860,- per/ m2 og en leilighet ligger på 51.507,- per/ m2.

Det kan dog være verdt å nevne at boligmarkedet i Bergen svinger stort fra måned til måned. Aktivitetsnivået er imidlertid veldig stabilt. Tilbudssiden har vært stor gjennom hele året, og har stabilisert seg på et høyt nivå.

Vi har tatt utgangpunkt i en sentrumsleilighet på 70 m2, noe som gir oss en kjøpspris på ca. 3.600.000,- for enebolig. Vi må heldigvis ikke så langt ut av byen før finn.no gir oss noen gode treff:

Selger du leilighet i Bergen sentrum, får du en enebolig for tilsvarende pris bare 16-18 minutter utenfor byen, i Loddefjord eller Knarrevik

Kort oppsummert, hvis du er villig til å pendle litt, har du mange muligheter

Vi har brukt finn.no og statistikk fra ssb.no som grunnlag, tallene ble hentet i januar 2019 og vil således ikke være eksakte på et senere tidspunkt, men er ment å illustrere at det fleste steder kan være fordelaktig for mange å flytte ut av sentrum. Gjennomsnittsprisene fra Statistisk Sentralbyrå er fra 2017, så disse er forventet å øke i tiden fremover.

SpareBank 1 sin logo. Grafikk.

Trenger du boliglån?

Hos SpareBank 1 får du boliglån med gode betingelser.