Boligprisstatistikk for Midt-Norge desember 2022

Publisert 5. januar 2023. Sist redigert 2. februar 2023

39 167 kr

Snittpris pr. kvm i Midt-Norge (53 783,- i Trondheim).

42 dager

Snitt omsetningstid (38 dager i Trondheim).

0,6 %

Nominell prisendring fra sist måned.

1,6 %

Prisendring korrigert for sesongvariasjoner.

2,4 %

Prisutvikling de siste 12 måneder.

 TrondheimÅlesund m/omegnMidt-NorgeNorge
Siste måned0,50,60,6- 0,9
Sesongjustert 1,51,61,60,2
Siste år1,44,42,41,5
Siste 5 år19,122,219,722,4
Pris pr. kvm53 78335 49837 16749 937

Overraskende boligprisvekst i desember

Vanligvis går boligprisene litt ned i desember, før de normalt stiger på starten av et nytt år. Denne ukas boligprisstatistikk fra Eiendom Norge overrasket imidlertid.

I fjor var det en sterk boligprisvekst i regionen på 8 prosent fra januar til juni, med påfølgende tilbakegang i prisene i andre halvår. Ved utgangen av november var det derfor bare 1,8 prosent igjen av prisoppgangen fra tidligere på året. Det var forventet at boligprisene skulle gå litt tilbake også i desember, slik at vi ville starte boligprisnivået på samme nivå i 2023, som ved starten av 2022. Fasiten fra denne ukas boligprisstatistikk fra Eiendom Norge for desember overrasket imidlertid på oppsiden, med en oppgang på 0,6 prosent i Midt-Norge. Korrigert for at prisene vanligvis pleier å gå ned i årets siste måned, var dette en oppgang på 1,6 prosent sammenlignet med hva som er normalt for desember måned. Dette er den såkalte sesongjusterte boligprisveksten, slik Eiendom Norge omtaler den i statistikken.

Norges Bank har siden i fjor vår økt styringsrenten og boliglånsbankene har økt boliglånsrenten som en konsekvens av dette. For mange husholdninger har dette ført til at maksimalt beløp de har fått låne til boligkjøp har blitt redusert med 10 til 15 %. Fra nyttår ble det imidlertid innført en endring i boliglånsforskriften som blant annet fører til at bankene ikke trenger å legge inn like store likviditetsbuffere når de beregner maksimal låneramme for disse lånetakerne. Dermed er mange av husholdningene som opplevde å få mindre lån i fjor høst nå tilbake på samme mulighet for å ta opp lån lik det de hadde i fjor vår før renteøkningene startet. Effekten av dette blir økt betalingsevne for bolig hos mange forbrukere nå fra nyttår.

Etter svært godt salg i 2021 og 2022 så vi det ble lagt stadig flere boliger ut for salg andre halvår i 2022. Faktisk har det aldri før blitt lagt ut så mange boliger for salg som i fjor. Samtidig er det bare i rekordåret 2021 at det har blitt solgt flere boliger. Et mer negativt nyhetsbilde om økte rente-, bo- og levekostnader påvirket boligmarkedet fra høsten av i fjor, blant annet kom det flere boliger på FINN.no som ikke ble solgt. For de som skulle kjøpe bolig betydde dette at de fikk mer å velge mellom, men også at de kunne ta seg bedre tid og forsøke å få kjøpt drømmeboligen rundt prisantydningen – eller under. I sum ble det et mer avventende boligmarked, og vi fikk fallende boligpriser. Nå kan det se ut som at boligprisfallet har avtatt. Dersom økonomien og arbeidsmarkedet i regionen holder seg sterkt også fremover kan dette gi en bedre dynamikk i boligmarkedet, og være et vendepunkt fra boligprisfall til mer stabile boligpriser fremover. Nok en gang ser det ut som om Midt-Norge har et litt mer robust og forutsigbart boligmarked enn Oslo og det sentrale Østlandet – en god situasjon for både de som eier og de som planlegger kjøp eller salg av bolig utover vinteren.

Kilde: Eiendom Norge (2022).

Ønsker du en verdivurdering?

Skal du selge bolig, eller lurer du på hva boligen din er verdt? Få en uforpliktende verdivurdering, så blir du kontaktet av en lokalkjent megler.

Del: