Par på visning

Dette bør du tenke på ved valg av megler

Foto: .
Å selge en bolig er en omfattende prosess. Det første du må bestemme deg for, er om du skal bruke en megler eller ikke.

Fordelen ved å velge en megler er at de har lang erfaring med å selge boliger. De kjenner markedet, er godt kjent med hele prosessen, vet hva slags pris du kan få og i tillegg hva som må gjøres for å folk til å bli interesserte nok til å by på akkurat din bolig. 

Start med å få en verdivurdering fra flere meglere

I første omgang kan det være lurt å bestille verdivurdering fra flere meglere. Det kan være fristende å gå for den som forespeiler høyest prisantydning, men det viktigste er å få en realistisk prisantydning. Her kommer lokalkunnskap og erfaring inn. En megler som er lokalkjent vet hva du kan forvente å få for boligen din, både basert på egne erfaringer, utvikling i markedet og store mengder statistikk fra tidligere salg i ditt område.

De fleste vet ikke at de selv kan være med å bestemme hvilken pris boligen skal legges ut for.

Derfor er det viktig å avklare forventingene på forhånd, slik at dere er enige om hvilken pris du er fornøyd med å selge for. Det finnes ikke noen offisielle regler rundt dette, men etisk sett er du forpliktet til å takke ja til et bud på prisantydning, dersom det ikke kommer et høyere bud.

Lokalkunnskap

Det å ha en lokalkjent megler er også viktig når det kommer til annonsering og visning. Både fordi megleren kan gi et riktig bilde av nabolaget, svare korrekt på eventuelle spørsmål og i tillegg vil en lokalkjent megler kjenne til kjøpere som er interessert i boliger i nettopp dette området, og invitere disse til visning. 

Erfaring og troverdighet

Etter å ha møtt de forskjellige meglerne og fått verdivurderinger, kan du sikkert svare på hvilke av meglerne som vil selge boligen din slik du ønsker, opptre profesjonelt og være imøtekommende på visning. Spør deg selv om du ville du stolt på denne megleren hvis du skulle kjøpe.

Det er også en fordel at megleren har erfaring, både når det gjelder rutiner, salgsstrategier, optimalisering av boligen din, og at vedkommende faktisk får solgt boligene i porteføljen sin.

I 2016 gjennomførte Eiendom Norge en undersøkelse om kundetilfredshet, som viser at prosessen etter visning er det som i størst grad påvirker folks tilfredshet med jobben megleren har gjort. Dette innebærer blant annet kommunikasjon mellom partene i budgivingsprosessen, håndtering av oppgjør og kontraktsmøte – noe en rutinert megler vil håndtere på en god måte.

Tillit er viktigst

En eiendomsmegler forvalter noen av de største verdiene du har, og da er det viktig at du gir denne jobben til noen du kan stole på. Sjekk at kjemien stemmer, at du føler deg trygg på vedkommende og at du kan stille spørsmål om alt du måtte lure på underveis i prosessen. Kundeundersøkelsen for Eiendom Norge viser at meglers tilgjengelighet i tiden før visning er svært viktig for hvor tilfredse boligselgerne er med megleren sin.

Både du som selger og megleren du velger ønsker å oppnå best mulig pris for boligen din, og det er mange elementer som påvirker den endelige salgsprisen og hvor fornøyd du er med prosessen som helhet. Sørg derfor for å bruke litt tid på å velge den megleren som er riktig for deg, da det garantert vil lønne seg.

Vi i EiendomsMegler 1 tar gjerne en prat med deg som skal selge bolig.

Finn din lokale megler