Stokka: Enebolig i arkitektens ånd

Tekst: Apriil
Bilder: ED Foto AS

Arkitekt Per Faltinsen er tidligere byarkitekt i Stavanger og mannen bak landemerker som Stavanger Kunstmuseum og Stokka kirke. Han tegnet også noen få privatboliger, blant annet Erik Werenskiolds vei 16.

Litt ubeskjedent kan dette sies å være en av Stokkas beste tomter: Mer enn 1,2 mål med usjenert og solrik eiendom som grenser mot friområde på to sider, og med en herlig hage mot vest som innbyr til lek og aktivitet. Her kan du få realisert drømmehagen!

Allerede ved ankomst gjenkjenner du arkitektens for- kjærlighet for rette linjer og solide materialer: Under et valmet tak med glasert hollandsk takstein, strekker teglsteinsvegger seg opp mot linjen av vinduer innrammet av massiv teak. Samme materiale er brukt i inngangsdøren og portene på dobbelgarasjen under huset. Det som finnes av kledning kan du male på en formiddag, så utsiden er tilnærmet vedlikeholdsfri.

KVALITET OG PRESISJON

Opplevelsen av kvalitet fortsetter innendørs: Når du stiger inn i den lyse og luftige entreen og lukker døren etter deg, får du følelsen av å lukke en Mercedes-dør, så presist er alt utformet. Alle oppholdsrom har eikeparkett i heltre, og gulvene er like fine i dag, etter 50 år.

Den romslige stuen har store vindusflater mot hagen og skiferbelagt terrasse i sør, og glasskyvedør ut til den trekledde terrassen i vest. Husets originale teglpeis fungerer som romdeler mellom stua og spisestua.

Alle oppgraderinger er i tråd med arkitektens idéer: Radiatorene er byttet ut med slanke varmelister, og innmaten i de innfelte taklampene er erstattet av moderne ledbaserte innsatser, mens skjermene er beholdt. Kjøkkenet er nydelig dansk eik, med integrerte hvitevarer fra Gaggenau. En bred skyvedør kan på sekunder åpne rommet mot stuen.

LEKKERT OG PRAKTISK

Badet er nytt og lekkert med hvite fliser på veggene, innebygd badekar og Vola armaturer – som i huset forøvrig. Benkeplaten og gulvet er av polert, sort granitt, mens baderomsmøbler og annet treverk er teakpanelt eller massiv teak. Vegg i vegg med badet ligger et praktisk og velutstyrt vaskerom med biinngang og et elegant innredet gjestetoalett.

De to soverommene i første etasje har store vinduer mot hagen, og hovedsoverommet har utgang til terrassen. Både gang og soverom har originale, stedbygde garderobeskap i eik.

VINBOD OG BADSTUE

Underetasjen byr på to lyse og store soverom med utsikt til hagen, en vinbod, en praktisk kontorplass og en bod hvor du kan lage inngang til garasjen.

Du får også en stor og lys kjellerstue med den originale, hvitkalkede teglsteinspeisen intakt.

I underetasjen har du også et moderne bad med tilhørende infrarød badstue – nydelig etter en joggetur rundt Stokkavannet.