Gnisten er tent for boligåret 2021

Tekst: Tonje Pedersen, Apriil
Foto: Apriil/Istock

Vinteren 2019 var Rogaland på vei tilbake fra oljekrisen. Det var fart i økonomien og arbeidsledigheten var lav.
Ekspertene trodde på et godt nytt år for norsk økonomi med stigende boligpriser. Så kom koronaen.

Året 2020 startet bra. Boligmarkedet var i bedring, selv om det fortsatt var kjøpers marked og et stort utvalg av boliger til salgs. Det lå an til en dempet prisutvikling utover året, og regionen kunne friste folk fra andre byer med fine boligpriser. Da korona-pandemien slo ned over landet, stoppet Norge opp.
– Selve situasjonen har vært alvorlig, krevende og usikker. Boligmarkedet var ikke alene om å stoppe opp. Alt ble satt på vent, oppsummerer Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank. Det gikk likevel ikke lang tid før boligmarkedet våknet.
– Vi havnet inn i “den nye normalen”, og boligmarkedet kom fort i gang igjen. Da rentene ble satt ned, fikk mange en romsligere privatøkonomi. Folk holdt seg hjemme og brukte pengene sine på bolig og de nære ting.

GOD PRIVATØKONOMI

De fleste som har beholdt jobben har en romsligere privatøkonomi nå enn før koronaen, mener Knudsen. Men fortsatt lider flere bransjer under pandemien. Både reiseliv, uteliv, kultur og transport går gjennom tøffe tider. Selv om arbeidsledigheten er på vei ned, er den ennå dobbelt så høy som normalt. På landsbasis er nå 200.000 uten jobb. Før korona var det under 9 000 ledige i Rogaland, mens tallet nå er 17 000. Den norske økonomien er robust og har tålt dette bedre enn veldig mange andre land. – Når vaksinen kommer, vil økonomien få et løft. Jeg tror at den vil hjelpe mange av bransjene som sliter, men det vil ta tid før alle bransjer er tilbake.

Selv om også EiendomsMegler 1 bar preg av situasjonen, tok det ikke lang tid før meglerne fant nye, gode løsninger. Samtidig som elevene møtte opp på skolen igjen, møtte interesserte kjøpere igjen opp på visning. Meglerne la til rette for trygge privatvisninger med fokus på smittevern, avstand, albuehilsen og antibac.

BOLIGPRISER PÅ VEI OPP

– Bruktboliger har solgt godt gjennom hele 2020, mens situasjonen har vært noe tøffere i nybygg og næringsmarkedet. Nå ser det lysere ut, og vi har tro på et bedre boligår neste år – med lavere arbeidsledighet og fortsatt lave renter. Vi forventer også en liten økning i boligprisene, forteller Laila Nerverdahl, administrerende direktør i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom.

BOLIGPRISENE PÅ 2013-NIVÅ

På tross av usikkerhet og pandemi, ble det på landsbasis omsatt over 10 prosent flere boliger enn året før. I Oslo steg prisene med 8 prosent. Selv om Rogaland henger litt etter hovedstaden, går prisene oppover også i denne regionen. I november og desember steg boligprisene med 4 prosent sammenlignet med året før. Rogaland har nå den høyeste prisveksten siden 2013, men prisene er fortsatt noe lavere enn i 2013. Det gjør at sjefsøkonomen i SR-Bank er svært optimistisk for boligåret 2021.

– Vi tror på et godt boligår i 2021 og forventer en prisstigning på 3–4 prosent. I fjor hadde vi et stort utvalg av boliger, det er nå redusert ned. Samtidig forventer vi uendret rente og tror at mange vil prioritere bolig. Ingen trær vokser i himmelen, men veksten vil komme utover vinteren og våren i takt med sola som varmer, vaksine i armen og ny optimisme. Korona har minnet oss på at situasjonen svinger, og at vi aldri helt kan forutse ytre påvirkninger, avslutter Knudsen.

Vurderer du å selge bolig?