Tekst: Apriil procontra | Foto: 3D/ Fabel Media

Arkitekttegnede eneboliger med særpreg

Drømmer du om en romslig, arkitekttegnet villa i sentralt strøk? I den solvendte skråningen opp mot Jåttånuten, bare et par steinkast fra Gausel sentrum og med utsikt mot Gandsfjorden og Lifjell, bygger Stolt Bolig AS to stilrene og moderne eneboliger på ca. 185 kvadratmeter, tegnet av den anerkjente lokale arkitekten Thorbjørn Fuglestad i Arkitektkontoret Vest AS.

De smekre bygningene tilpasser seg tomten på elegant vis, samtidig som de kompletterer og beriker det etablerte bomiljøet og de omkringliggende omgivelsene. Det er ikke tilfeldig. 

– Bygget skal passe inn med omgivelsene, samtidig som vi tar hensyn til utsikt og innsyn, forklarer Thorbjørn. 

– Derfor tegner vi aldri før vi har vært på tomten.

Siden langsidene vender mot nabohus, har de ikke store vindusflater, men høye og smale vinduer. Dette gjør at du er godt skjermet for innsyn, samtidig som dagslyset kommer inn. Kjøkkenet og stuen er lagt i andre etasje, med den største glassfasaden mot øst, så her får du både morgensolen og utsikten mot fjord og fjell. 

Andre kvaliteter er ekstra takhøyde og direkte utgang til en deilig, privat balkong hvor du kan nyte gylne morgener med en god kopp kaffe, late fridager i solen eller lune kvelder i gode venners lag. 

For alle faser av livet

– Når vi tegner en bolig, starter vi med romprogrammet, forteller arkitekten.

– Vi spør oss selv «hvem er dette for?» Er det for familier med store barn, småbarnsfamilier, eller for de godt voksne som gjerne vil ha kontor og hobbyrom, men også plass når barn og barnebarn kommer på besøk? 

I Gamle Eikesetveien 15 og 17 er svaret «ja.». Hovedsoverommet med walk-through-garderobe og eget bad ligger i andretasjen, mens de tre soverommene i første etasje alle er såpass romslige og med så gode vindusflater at de kan fylle nevnte behov – og mer til. 

– Utformingen gjør at boligene kan tilpasses alle faser av livet, sier Thorbjørn.  

Førsteetasjen huser også integrert carport, hall, et gjestetoalett strategisk plassert nær trappa som fører opp til andre etasje, og vaskerom med biinngang – perfekt for svette treningsklær, våte parkdresser og hunder som har kost seg i høstlige sølepytter.

Generasjonssoner – om du vil

Arild Espedal fra prosjekteier Stolt Bolig AS vil gjerne trekke frem stuen i første etasje: 

– TV-stue, hagestue, ungdomshule: Kjært barn har mange navn, og minst like mange bruksområder. For ungdom i tenårene som fremdeles bor hjemme, er det perfekt å kunne invitere venner hjem til et sted hvor de er i fred for foreldregenerasjonen. Likeså når de blir enda eldre, og kanskje studerer utenbys og kommer hjem i feriene. Da blir det gjerne sene kvelder ute, eller sene kvelder hjemme. Når ungdommen har sin egen sone med både sove- og oppholdsrom nede, kan vi foreldre leve uforstyrret i vår sone oppe, smiler han.

Store tomter, sentral beliggenhet

Villaene er romslige, og det samme gjelder arealene de står på.

– Tomtene er uvanlig store, over 500 kvadratmeter hver, sier Olav Kristensen fra EiendomsMegler 1.

– Så store tomter, særlig i bynære strøk, er sjelden vare. Og ikke bare er tomtene store, plassen er også særdeles godt utnyttet. Her er det gode hager, og store, private utearealer. Skjerming mot innsyn var en viktig faktor når boligene ble planlagt. Det er viktig å ha private soner også utendørs. Du får også en stor utebod, carport og steinlagt gårdsrom med på kjøpet. 

Han kan også fortelle at den lyse, elegante fasaden på overetasjen dekkes med gjennomfarget puss, mens trespilene i førsteetasjen tåler litt røffere behandling. I sum gjør dette fasaden så godt som vedlikeholdsfri.

– Det beste argumentet for å investere i en av disse flotte boligene, er kanskje den fantastiske beliggenheten. Her er det kort vei til Jåttåvågen, med stort utvalg i både butikker, spisesteder og togstasjon som tar deg videre, når du vil det. Du har også flere barnehager og skoler like ved huset – inkludert en av landets fineste videregående skoler. Og du velger selv om du trenger bil – den nye bussveien ligger bare en rusletur unna.