Tekst: Apriil – Foto: iStock/Shutterstock/Unsplash/EiendomsMegler 1

– Leilighetsmarkedet har aldri vært bedre!

Etterspørselen etter leiligheter i sørlandshovedstaden Kristiansand er allerede høy; nå kommer sommeren, høysesong for leilighetskjøp.

– Det varierer fra by til by, men særlig i Kristiansand er det bra fart i markedet og vi opplever at det er stor etterspørsel og mye folk på visningene, forteller Claus Eftevaag, regionsjef ved  EiendomsMegler1 -kontoret i Kristiansand.

Han mener det kan virke som om byen har litt underdekning på akkurat leiligheter, men at dette nok er spesielt for Kristiansand.

– Det er her det er mest kok, smiler han.

Mens sommermarkedet i andre universitetsbyer preges av studenter og foreldrene deres, ser ikke Claus at det er noen spesiell kjøpergruppe som utmerker seg eller dominerer markedet i Agders største by.

– Kjøperne synes å være i alle aldersgrupper og i forskjellige livssituasjoner.

Mange vil eie

Mange ønsker å eie leilighet i vakre Kristiansand, og Claus kan melde om høy omsetning og gode priser i leilighetsmarkedet i Agders største by i oppkjøringen mot sommeren:

– Når det gjelder leiligheter, kan jeg med tydelighet si at vi for tiden har det jeg vil kalle et  varmt marked. Veldig varmt, sier han.

– I mai ble det solgt 133 leiligheter her I byen til gode priser.

Det at de fleste leilighetene blir solgt hurtig til gode priser mener Eftevaag kan være en grei opplysning for potensielle leilighetskjøpere å ha i bakhodet når de gjør sine vurderinger.

Sentrumsnært mest populært

De mest etterspurte leilighetene er de mellom 60 og 90 kvadratmeter. Ikke overraskende er de nærmest sentrum det er mest rift om.

– Typisk er det de leilighetene som ligger i strekket fra Vågsbygd til Lund som har flest folk på visninger og som går først, forteller Claus.

– Det er også stor interesse for leilighetene i de andre bydelene, men som sagt merker vi litt ekstra interesse for de sentrumsnære.

Ta kontakt!

Hvis du lurer på om du skal selge leilighet i Kristiansand, har Claus et tydelig råd:

– Ta kontakt! Markedet for å selge leiligheter har aldri vært bedre enn nå, slår han fast.

– Vi har stor etterspørsel etter leiligheter i Kristiansand, og det er mange som har skrevet seg på lister. For deg som selger betyr det at vi sannsynligvis har kjøperen din på blokka allerede.

Her finner du din megler i Kristiansand

Hva betyr ordene i boligannonsene?

I boligannonser finnes det en del ord som du ikke bruker til daglig og som ikke alltid er selvforklarende. Her følger en liten ordliste over de vanligste faguttrykkene for selveierleiligheter og borettslagsleiligheter.

Eierleilighet

Kalles også selveierleilighet. Leilighet der du eier leiligheten (som også kalles seksjon), mens hele bygningen/eiendommen er et sameie med de andre leilighetseierne (seksjonseierne).

Andelsleilighet

Leilighet som er knyttet til en andel i et borettslag.

Borettslag

Et boligselskap (samvirkeforetak) som har som ansvar å gi leilighetskjøperne (andelseierne) bruksrett til egen bolig i borettslagets eiendom (borett). I et borettslag betaler du for bruksretten til leiligheten, mens borettslaget fortsatt eier den. Denne bruksretten kan du senere selge. 

Prisantydning

Summen selger eller megler mener at boligen skal selges for.

Omkostninger

Summen av alle kostnader som kommer i tillegg til selve kjøpesummen og som kjøper må betale. For eierleiligheter er dette tinglysningsgebyrer og dokumentavgift til staten (2,5 % av kjøpesum), mens det for andelsleiligheter er tinglysningsgebyrer og et lite gebyr til borettslaget.

Fellesgjeld

Gjelden et borettslag har som hver enkelt andelseier betjener gjennom betaling av husleie til borettslaget.

Totalpris

Prisantydning + omkostninger + eventuell andel av fellesgjeld.

Felleskostnader/måned (eller md)

Månedlig kostnader til slikt som ikke handler om leiligheten, for eksempel andel fellesgjeld, vedlikehold av eiendommen, bygningsforsikring, eller kabel-TV eller andre fellesgoder som sameiet har vedtatt. For andelsleiligheter betaler du også en leie til borettslaget.

Kommunale avgifter

Avgifter som alle boligeiere må betale, uansett type bolig. Avgiftene inkluderer vann- og avløpsgebyr, renovasjonsgebyr (søppelhenting), eiendomsskatt og feiegebyr for de som har pipe.
I borettslag er disse inkludert i leien.

Bruksareal

Summen av alt arealet innenfor ytterveggene i leiligheten. Forkortes ofte til BRA.

Primærrom:

Arealet av rom til boligformål. For eksempel stue, kjøkken, bad, soverom og entré. Kott, boder og lagerrom er ikke primærrom. Forkortes ofte til P-rom.

Energimerking

Sier noe om hvor mye energi leiligheten bruker, med A som beste, B som nest best og så videre helt ned til G (dårligst).

Matrikkelinformasjon

Informasjon som sier nøyaktig hvor på kartet leiligheten din er: Kommunenummer, gårdsnummer, bruksnummer og seksjonsnummer. Dette finner megleren for deg når du skal selge. Du kan også finne det selv hos Kartverket.