Tekst: Apriil | Foto: Stian Dirdal

Herregårdsdrøm på Hana

På en stor tomt, innrammet av en frodig hage med hundre år gamle løvtrær, lubne hekker og et tun som lysningen i barndomsminnenes sommerskog, ligger Øygardsveien 106.

Tomten med hage, tun, uthus og våningshus er hoveddelen av det som er igjen av Solheim, storgården som strakte seg helt ned til Gandsfjorden. Gården var i sin tid et landemerke i kulturlandskapet ved veien som i mer enn 200 år har forbundet Vatne og Hana med Høyland kirke. Dette landemerket kan nå bli ditt. 

Våningshuset er bygd rundt midten av 1800-tallet. Byggherren, skipper Rasmus Torsteinson, hentet tømmeret fra Østlandet på eget skip. Tømmeret må ha vært av ypperste kvalitet, i likhet med fundamenteringen og håndverket, for til tross for husets alder, er mønet fremdeles snorbeint. Selve bygget er et stort midtgangshus på halvannen etasje med saltaksark på inngangssiden, påbygd i 1911. Huset har bevart hovedformen fra denne tiden, med takutstikk og utskjæringer på bjelkehoder, typisk for sveitserstilperioden. Øvrige eksteriørdetaljer er fornyet. 

Tre stuer og kjøkken

Når du stiger inn hovedinngangen, ønskes du velkommen av en stor og lys gang som binder etasjens øvrige rom sammen. Herfra går du inn i et romslig kjøkken med biinngang, tilliggende spiskammer og stort vindu over kjøkkenbenken, så du har full oversikt over det skjermede tunet mens du lager mat. 

Fra gangen kommer du også inn i stuefløyen, hvor tre stuer ligger på rekke, adskilt av glassvegger og glassdører. Du kommer først inn i en spisestue med en klassisk, gammel kamin i sentrum, deretter en dagligstue med direkte utgang til et eventyr av en hage. Innerst i fløyen ligger bestestuen. Alle stuene har synlige bjelkelag i taket, og store, herlige vindusflater som gir masse godt lys og utsikt til hagen.

Sovesaler og skråkamre

På loftet ligger tre store soverom, tradisjonelt kalt «Søre salen» og «Nore salen,» med «Kvisten» i midten. Alle soverommene har tilliggende skråkamre, som i seg selv er store nok til å tjene som soverom, så her er mulighetene mange. Loftet huser også et bad med dusj og WC. 

Øygardsveien 106 ligger nær både barnehager, skoler, butikker og tjenester, med kort vei til det meste. Den vel 2,4 mål store tomten fremstår som det den er, en gammel herregårdshage og -tun, pleiet med omhu og kjærlighet; en grønn oase i et fredelig område. Faktisk er den så godt bevart at tomtens tun, hage og byggfasader inngår i «Kulturlandskap med eldre gårdsbebyggelse langs Øygardsveien,» med visse fredningsbestemmelser. 

Fantastisk potensial

Selv om huset har vært ubebodd en stund, og har behov for omfattende oppgradering og modernisering, har det et reisverk og en struktur som gjenspeiler kvaliteten på materialene det er bygget av – og fagkunnskapen og yrkesstoltheten til dem som bygget det

Man sier gjerne at gamle hus har sjel. Dette huset ER en gammel sjel, en sjel som har tatt vare på familiene sine gjennom århundrene, vernet dem i vær og vind, i fred og ufred; sett dem bli født, blomstre, eldes og gå ut av tiden, for så å starte syklusen på ny … Denne sjelen søker nå en ny familie, og avtalen er som den alltid har vært: Tar du vare på huset, tar huset vare på deg.  

Velkommen til visning i Øygardsveien 106!