Fra selgers til kjøpers marked

Tallene for september er klare: Mange merker at det begynner å stramme seg til økonomisk. Det gjenspeiles også i boligmarkedet og flere sitter nå på gjerdet med spørsmål om når det er riktig tid for kjøp og salg av bolig.

Publisert 5. oktober 2023. Sist redigert 8. november 2023

arrow_downward
40 923

Snittpris pr.kvm. i Midt-Norge (55 238,- i Trondheim)

arrow_forward
38

Snitt omsetningstid Midt-Norge (31 i Trondheim)

arrow_forward
- 2,3 %

Nominell prisendring fra sist måned i Midt-Norge

arrow_downward
- 0,8 %

Prisendring korrigert for sesongvariasjoner

arrow_downward
- 1,1 %

Prisutvikling i Midt-Norge siste 12 måneder

Fra august til september gikk boligprisene ned 2,3 prosent. Prisnivået i boligmarkedet er noe lavere enn på samme tid i fjor. For ett år siden var boligprisene nærmest rekordhøye i historisk målestokk og lånerenta var omtrent 2 prosent lavere. Det var i tillegg få boliger for salg på FINN.no. Avdelingsleder og områdespesialist i EiendomsMegler 1 Orkland, Marius Evjen, bekrefter dette og opplever nå at boligmarkedet er tilbake til normalen. 

– Det har vært en periode over flere år med relativt få boliger for salg, som har ført til budrunder og høye priser. Ser vi på september måned ble dette en ganske normal måned målt etter omsetningsvolum, faktisk så ble det omsatt flere boliger i september i år, enn det ble i fjor her i Orkland, forteller Marius. 

Tenk langsiktig

I dag er rollene mer eller mindre snudd, vi har beveget oss fra selgers til kjøpers marked. Samtidig er kjøpeevnen redusert, og mange opplever økte kostnader. De med lite gjeld i dag opplever nok liten forskjell, mens de med mye gjeld får en utfordring med at renter spiser mye av månedsbudsjettet.

For de aller fleste er boligkjøp forbundet med fremtidsplanlegging og en lengre tidshorisont, da vil ikke månedlige svingninger i boligprisene være avgjørende. Det er et variert utvalg av boliger i ulike prisklasser i Midt-Norge, i tillegg til at vi fortsatt har et godt arbeidsmarked og næringsliv som fundament i regionen.

Sitat start,  - De som nå er på boligjakt har mye å velge i og unngår kanskje de største budrundene, noe som er positivt for de som skal kjøpe.
- Marius Evjen, avdelingsleder og områdespesialist

Boligkjøp i et langsiktig perspektiv vil være fornuftig, også i fortsettelsen – selv dersom pilene for boligprisene kan peke nedover i en periode. Mange er opptatt av hva de selv får igjen for den boligen de selger. Når boligprisene synker, kan det å kjøpe seg opp i verdi være til din favør. Marius kommer her med et eksempel: Hvis du selger en bolig til 2 millioner vil en prisnedgang på 10 % utgjøre kr. 200 000, om du deretter kjøper en bolig til 4 millioner vil samme prisnedgang utgjøre kr. 400 000.

bilde av sitat-forfatter, Marius Evjen, avdelingsleder og områdespesialist.

Sitat start,  Min erfaring er at de fleste kjøper seg opp i verdi når de bytter bolig. Og gjør man akkurat det, kan tidspunktet være veldig godt.
- Marius Evjen, avdelingsleder og områdespesialist

Dersom man har en tidshorisont på mer enn 3 år, vil det historisk sett lønne seg å eie bolig.

OmrådeSiste månedSesongjustertSiste årSiste 5 årPris pr. kvm
Trondheim
- 2,4 %
- 0,7 %
- 2,3 %
 17,1 %
55 238
Ålesund m/omegn
- 2,4 %
- 1,0 %
0,7 %
22,6 %
36 139
Midt-Norge
- 2,3 %
- 0,8 %
- 1,1 %
17,8 %
40 923
Norge
- 1,9 %
- 0,2 %
- 1,3 %
20,7 %
52 359

Verdifull rådgivning av en områdespesialist

Våre områdespesialister har verdifull lokalkunnskap der du er, og hjelper deg gjerne med ditt boligsalg.

Del: