Hvor lang tid tar det egentlig å selge bolig?

Du vet kanskje når på året du vil flytte, men husk at forarbeidet tar tid. Her er en oversikt over de viktige stegene du bør tenke på når du skal selge din bolig.

Publisert 10. oktober 2023

Kristian Sundland, avdelingsleder ved EiendomsMegler 1 Grilstadporten

Kjøpe eller selge først?

Det å selge en bolig er en spennende prosess og det er mye som må gjøres før boligen er klar for salg. 

– Noen velger å selge før de kjøper, slik at de vet hvor mye penger de har å bruke på sitt neste hjem. Da står man i stor grad fritt til å velge salgstidspunkt selv, sier Kristian Sundland, avdelingsleder ved EiendomsMegler 1 Grilstadporten.

Andre velger å kjøpe ny bolig først. Kanskje fordi drømmehjemmet dukket opp, som de rett og slett ikke ville gå glipp av. Da kan man få det litt mer travelt med å selge boligen sin, for å unngå å måtte sitte med lån på to boliger samtidig. Da er det viktig å ha dialog med banken din, slik at du sikrer deg mellomfinansiering ettersom du kanskje eier to boliger samtidig.

bilde av sitat-forfatter, Kristian Sundland, avdelingsleder ved EiendomsMegler 1 Grilstadporten.

Sitat start,  Det er en fordel å få kjøpt og solgt i samme marked, det vil si innenfor samme tidsrom. Da vil prisene være relativt like, og man unngår å kjøpe i en prisoppgang og selge i en prisnedgang.
- Kristian Sundland, avdelingsleder ved EiendomsMegler 1 Grilstadporten

Om du kjøper før du selger, er det viktig at du har kommet godt i gang med forberedelsene til boligsalget. Da kan megler legge ut boligen for salg med en gang du har kjøpt. På denne måten er sjansen stor for at man kjøper og selger i samme marked, forteller Kristian. 

Velg eiendomsmegler og få en verdivurdering

Om du har en ønsket megler du har brukt tidligere, tar du gjerne kontakt med hen for å få en verdivurdering på boligen din. Om ikke, oppsøker du kanskje en lokal eiendomsmegler for å kunne møte på en områdespesialist.

Når du kommer i kontakt med eiendomsmegleren du ønsker et tilbud fra, avtaler dere tidspunkt for en verdivurdering av boligen. Det skjer gjerne i løpet av ganske kort tid. Megleren kommer da på besøk til avtalt tidspunkt, og går gjennom boligen din. Megleren henter så inn dokumentasjon og informasjon om boligen, og setter sammen en verdivurdering – også kalt e-takst – basert på det. Denne får du som oftest dagen etter.

Fra her er det vanlig å få et tilbud fra megleren, så du vet hva det vil koste deg å selge. Ønsker du tilbud fra flere meglere, kan du selvsagt gjøre dette. Det viktigste er at du finner den megleren du tror kommer til å gjøre en best mulig jobb for deg. Det er også viktig å vite hva som er inkludert i tilbudet du får. Når du har bestemt deg, går du videre med den megleren du føler deg mest komfortabel med, hen skal tross alt selge det dyreste du eier til best mulig pris.

Tid fra første kontakt med megler til du har funnet foretrukket samarbeidspartner: cirka 1 - 7 dager.

Tilstandsrapport og fotografering

Når du har valgt megler, setter de opp en oppdragsavtale som du må signere. Samtidig avtaler dere gjerne når bygningssakkyndig (tidligere takstmann) kan gå gjennom boligen for å utarbeide en tilstandsrapport, og når fotograf kan komme for å ta bilder til salgsoppgave og boligannonse. Møtet med takstmann kan ta 1–3 timer, avhengig av størrelse på boligen. Bygningssakkyndig går da gjennom eiendommens tilstand, relatert til oppussing, eventuelle skader, målinger og så videre, før hen drar videre for å skrive rapporten.

Fotograferingen av boligen kan være en litt større prosess. Dette avhenger om du velger å få hjelp til å style og innrede leiligheten før fotografen kommer, eller om dette ikke trengs. Uansett er det forarbeidet som gjør billedtakingen optimal.  

Boligen bør fremstå best mulig, slik at man får frem de mange mulighetene i boligen. Da vil potensielle kjøpere lettere kunne se for seg hvordan det vil være å bo der. Når tilstandsrapport er utarbeidet og bildene er klare, går megler i gang med å lage salgsoppgave og boligannonse.

Tid fra valg av megler til ferdig utarbeidet salgsoppgave og boligannonse: cirka 2 - 3 uker.

Visning og budrunde

Når du har godkjent salgsoppgaven og boligannonsene fra megler, legges annonsene ut. Da er det bare å krysse fingre for en vellykket visning. Dagen etter siste visningsdag, er det klart for budgivning. 

Dersom boligen blir solgt, vil megler invitere deg og kjøper til kontraktsmøte. Skulle boligen derimot ikke bli solgt, settes det som regel opp en ny visning.

Dersom boligen mot formodning ikke blir solgt da heller, kan du i samarbeid med megler vurdere flere muligheter. Du kan for eksempel sette opp en ny visning, eller skreddersy tilpasset markedsføring til boligen din. Det viktigste er at du som boligselger skal føle deg godt ivaretatt hele veien, og at megler følger opp alle mulige interessenter som melder seg.

Tid fra godkjent salgsoppgave og boligannonse til kontraktsmøte: cirka  1 - 4 uker.

Overlevering av boligen

Det som skjer i etterkant av kontraktsmøtet er veldig individuelt. Noen kjøpere ønsker tidlig overlevering av boligen – andre sen overlevering. Kanskje har du som selger også noen ønsker og behov i forhold til dette. Det er noe du avtaler med kjøper under budrunden. Pengene for salget overføres til din konto cirka 5 - 7 virkedager etter overtakelsen, og med det ender også samarbeidet med megler.

– Om vi da tar en kikk tilbake på prosessen vi har vært gjennom, ser vi at det har tatt cirka 3 - 8 uker fra du kontaktet oss til boligen var solgt, forteller Kristian. 

– Det er ganske raskt, med tanke på alt som har skjedd, men det kan – som sagt – også ta lenger tid. Det er helt normalt. Det som er viktig å huske er at du burde være tidlig ute når du vet at du har planer og ønske om å selge, avslutter Kristian. 

Del: