Hvor lang tid tar det egentlig å selge en bolig?

De fleste som vil flytte, har en idé om når på året de ønsker å selge boligen sin. Men for å kunne legge boligen ut for salg til rett tid, er det viktig å vite hvor lang tid forarbeidet vil ta. Vi har gått gjennom de forskjellige trinnene i salgsprosessen for å kunne gi deg en klar oversikt.

Publisert 28. desember 2022. Sist redigert 2. januar 2023

Kjøpe først eller selge først?

Det å selge en bolig er en spennende prosess. Tidvis litt for spennende. I de fleste tilfeller selger man boligen for å muliggjøre nye boligdrømmer, så det er viktig å få en så høy sum som mulig. Men det er mye som skal gjøres før boligen kan selges. Noe av det viktigste er å finne det riktige tidspunktet å selge på.

Noen velger å selge før de kjøper, slik at de vet nøyaktig hvor mye penger de har å bruke på sitt neste hjem. Da står man i stor grad fritt til å velge salgstidspunkt selv, men det kan føre til stress i forhold til at man må rekke å finne seg et nytt hjem før man må ut av det forrige.

Andre velger å kjøpe ny bolig først, kanskje fordi det dukket opp et hus eller en leilighet de rett og slett ikke ville gå glipp av. Da kan man få det litt mer travelt med å selge boligen, for å unngå å måtte sitte med lån på to boliger samtidig. Men la oss i dette tilfellet ta utgangspunkt i at du står fritt til å velge tidspunkt selv, slik at vi får et bilde av den naturlige og mest trolige gangen i rutinen.

 

Valg av megler og verdivurdering

Det aller første som skjer, er at du bestemmer deg for å flytte. Om du har en god megleropplevelse fra tidligere, tar du kanskje kontakt med dem først, for å få en verdivurdering på boligen din. Om du er usikker på hvem du ønsker å bruke, kontakter du kanskje en lokal eiendomsmegler som holder til i området der du bor.

Når du kommer i kontakt med eiendomsmegleren du ønsker et tilbud fra, avtaler dere tidspunkt for en verdivurdering av boligen. Det skjer gjerne i løpet av den inneværende uken, eller uken etter, om det nærmer seg helg. Megleren kommer da på besøk til avtalt tidspunkt, og går gjennom boligen din. Det kan ta fra 0,5 til 1,5 time, avhengig av hva slags bolig som skal selges. Megleren henter så inn dokumentasjon og informasjon om boligen, og setter sammen en verdivurdering – også kalt e-takst – basert på det. Denne får du som oftest dagen etter.

For å starte opp med salgsprosessen, er det vanlig å få et tilbud fra megleren, så du vet hva det vil koste deg å selge. Noen ønsker tilbud fra flere meglere for å sammenligne priser, mens andre nøyer seg med ett. Det er flere ting som er viktig å vurdere, som for eksempel om du tror megleren kommer til å gjøre en god jobb for deg, og hva som faktisk er inkludert i tilbudet du har mottatt. Når du har bestemt deg, går du videre med den megleren du føler deg mest komfortabel med, i forhold til oppgaven de har foran seg: å selge det dyreste du eier til høyest mulig pris.

Tid fra første kontakt med megler til du har funnet foretrukket samarbeidspartner: ca. 1 uke

 

Tilstandsrapport og fotografering

Når du har valgt megler, setter de opp en oppdragsavtale som du må signere. Samtidig avtaler dere gjerne når takstmann kan gå gjennom boligen for å utarbeide en tilstandsrapport, og når fotograf kan komme for å ta bilder til prospekt og annonse. Møtet med takstmann kan ta 1–3 timer, avhengig av størrelse på boligen. Takstmannen/damen går da gjennom eiendommens tilstand, relatert til oppussing, eventuelle skader, målinger og så videre, før han/hun drar videre for å skrive rapporten.

Når det gjelder fotografering av boligen, kan det være en litt større prosess, avhengig av hvordan boligen ser ut. I noen tilfeller trengs det ikke gjøres noe før fotografen kommer. Andre kan få anbefalt å fjerne noen møbler for å gjøre boligen mer presentabel på bilder. Noen velger også å få hjelp til å innrede og style leiligheten før bildene skal tas, for at opplevelsen av leiligheten under visningen blir optimal. Det er forarbeidet som avgjør resultatet.

Boligen bør fremstå best mulig, slik at man får frem de mange mulighetene i boligen. Da vil potensielle kjøpere lettere kunne se for seg hvordan det vil være å bo der. Når tilstandsrapport er utarbeidet og bildene er klare, går megler i gang med å lage salgsoppgave og boligannonse.

Tid fra valg av megler til ferdig utarbeidet salgsoppgave og boligannonse: ca. 2 uker.

 

Visning og budrunde

Når du har godkjent salgsoppgaven og boligannonsene fra megler, legges annonsene ut i de medier og på de måtene du har avtalt med megler. Da er det bare å krysse fingre for at så mange som mulig ser den, og at så mange som mulig kommer på visning. Dagen etter siste visningsdag, er det klart for budgivning. Dette er naturligvis den mest spennende dagen i hele prosessen. Opplevelsen av å selge langt over takst, er en helt annen enn om det ikke kommer inn et eneste bud.

Dersom boligen blir solgt, vil megler invitere deg og kjøper til kontraktsmøte så fort som mulig – gjerne innen 1 uke. Skulle boligen derimot ikke bli solgt, settes det som regel opp en ny visning.

Dersom boligen mot formodning ikke blir solgt da heller, kan du i samarbeid med megler vurdere flere muligheter, som for eksempel å sette opp en ny visning, eller skreddersy tilpasset markedsføring til boligen din. Det viktigste er at du som boligselger skal føle deg godt ivaretatt hele veien, og at megler følger opp alle mulige interessenter som melder seg.

Tid fra godkjent salgsoppgave og boligannonse til kontraktsmøte: ca. 2-3 uker.

 

Overlevering etter avtale mellom selger og kjøper

Det som skjer i etterkant av kontraktsmøtet er veldig individuelt. Noen kjøpere ønsker tidlig overlevering av boligen – andre sen overlevering. Kanskje har du som selger også noen ønsker og behov i forhold til dette. Det er noe du avtaler med kjøper under budrunden. Pengene for salget overføres til din konto 10-14 dager etter overtakelsen, og med det ender også samarbeidet med megler.

Om vi da tar en kikk tilbake på prosessen du har vært gjennom, ser vi at det har tatt ca. 5-6 uker fra du kontaktet megler til boligen var solgt.

Det er ganske raskt, med tanke på alt som har skjedd, men det kan – som sagt – også ta lenger tid, i forhold til tid på året og hvor i landet man befinner seg. Noen ganger er markedet også roligere enn andre ganger, som gjør at det kan ta lengre tid å selge. Det er helt normalt.

Dette er ting som megleren kan ha informasjon om i forkant av salgsprosessen, så det er viktig å høre på meglers anbefalinger. Det kan også være ekstra stor pågang på meglerkontorene i perioder da flere ønsker å selge, noe som også kan forsinke prosessen. Det er derfor viktig å være tidlig ute når du vet at du har planer og ønsker om å selge.

 

Det skal føles trygt å kjøpe og selge bolig

Vi vet at trygghet er viktig når man skal kjøpe og selge eiendom. Derfor får du som kunde en rekke fordeler som skaper forutsigbarhet, trygghet og smidighet for både kjøper og selger.

Del: