Slik gjør du boligen klar for salg

Små grep kan gjøre boligen mye mer attraktiv for potensielle kjøpere. Og det kan gjøre at du får mer penger for den.

Publisert 27. desember 2022

Stue med hvite vegger og lys blå sofa, spisebord og vindu med utsikt til naboblokk. Bilde.

– Det viktigste du må huske når du skal selge, er at du selger boligen din – ikke hjemmet ditt, sier Wenche E. Odden Kvamme – megler i EiendomsMegler 1 Tromsø Rødbanken. For at prospektet og salgsannonsen skal friste flest mulig potensielle kjøpere, er gode forberedelser helt avgjørende.

Bruk megleren din som rådgiver, og kartlegg hvilke grep som må gjøres i boligen i forkant av visning. Dersom du har rom i budsjettet, anbefaler Kvamme at du bruker en boligstylist.

– Det er lett å se seg blind på egen smak. En stylist ser på boligen din med friske og trente øyne, og ser raskt hvilke egenskaper som børfremheves og hva som bør få fokus, sier Kvamme.

Vær ute i god tid

Man skal ikke stole på tilfeldighetene når det kommer til boligsalg. Bildene i annonsen kan være helt avgjørende for om folk kommer på visning eller ikke. Bildene må skinne. Å bruke noen timer på enkel oppgradering kan derfor være svært lønnsomt, forteller Kvamme.

Sørg for å ha alt på plass i god tid før fotografen kommer, så sparer du både deg selv og fotografen for unødvendig stress.

Dame står foran et boligblokkområde, smiler og ser inn i kamera. Bilde.

Sitat start,  Målet er ikke å vise hvordan de som bodde der har hatt det, men hva boligen kan bli for de som vurderer å kjøpe den. Førsteinntrykket kan være avgjørende for hvilken sum du får for boligen
- eiendomsmegler Wenche E. Odden Kvamme

Her er ekspertenes syv beste tips til hvordan du klargjør boligen:

1. Rydd, rydd mer og rydd litt til

Her gjelder det å legge alle følelser til side, og ta en skikkelig sjau. Dette er ikke for å gjøre boligen kald og sjelløs, men for at visningsgjestene skal kunne se for seg sine egne ting og sitt eget liv i boligen. Det er ikke sikkert at glasset på peishylla med sand fra Kreta faller i smak hos den potensielle kjøperen. Huskeregel: Alt som ikke tilfører boligen noe, skal bort.

2. Gjør det rent og støvfritt

En kjapp vask av overflatene holder når du skal få venner på besøk  – men ikke før visning. Ta deg tid til å vaske grundig. Vaskingen bør skje i god tid før fotografering, slik at gulv, vinduer og overflater rekker å tørke. Ellers risikerer du at flatene ser skjoldete ut på bilder. 

3. Skap nøytrale rom

Dersom du har et ekstra rom i leiligheten, trenger du ikke innrede det som et kontor eller et barnerom. Prøv heller å gjøre rommet så nøytralt som mulig, og la det være opp til visningsgjestene å se for seg hva rommet kan brukes til.

4. Ta frem verktøykassa

Mangler du en list? Drypper det litt fra krana? Eller har du kanskje utsatt å male over de stygge merkene på veggen? Da er dette tiden for å brette opp ermene og fikse det. Selv om du lever fint med småfeil og «fiffige» løsninger, er det ikke sikkert potensielle kjøpere tenker det samme. Fiks alt som bør fikses – så blir helhetsinntrykket bedre.

5. Husk de små detaljene

Førsteinntrykk og stemningen vi får når vi går inn i boligen er ekstremt viktig – her kan små detaljer utgjøre stor forskjell. Målet er å gjøre boligen innbydende og koselig, men ikke personlig. Et fruktfat i stua eller på kjøkkenet, nye stearinlys i lysestakene, rene håndklær på badet og et pledd på sengekanten, er fine detaljer.

6. Ikke glem uteområdet 

Uteområdet er den delen av boligen som oftest blir forsømt – men som er så viktig. Sett ut møbler dersom du har det. Planter og blomster kan være med på å skape god atmosfære. Fjern løv og rydd opp i hagen, og vipps, så er uteplassen straks mer innbydende.

7. Hvem er målgruppen?

Tenk over hvem boligen passer for, og innred boligen deretter – passer den best for eldre, småbarnsfamilier eller unge par?
Interiør og fargevalg bør sees i sammenheng med resten av boligen. Vær obs på at mørke trendfarger og primærfarger, som rødt og gult, tar mye oppmerksomhet. Balanse er nøkkelen.

Del: