Hvordan blir boligåret 2024?

I fjor fortalte overskriftene om stram økonomi, dyrtid og høye boligrenter. Samtidig var boligmarkedet her i regionen godt og arbeidsledigheten i Norge rekordlav. Til og med nybyggmarkedet, som sto bom stille, begynner såvidt å røre på seg.

Publisert 30. november 2023. Sist redigert 4. januar 2024

Regionen vår er godt rustet til tidene som kommer, i følge ekspertene

Et år fylt av kontraster, med andre ord – og faktisk ett og annet å glede seg over, i alle fall for oss som bor i denne delen av landet. Hva så med det nye, blanke året som vi akkurat har begynt på? Vil pilene peke oppover – og tør vi håpe på en boliglånsrente som ikke gjør det samme?

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Laila Neverdahl, administrerende direktør i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom og Sverre Dahle, eiendomsmegler i EiendomsMegler 1 har kikket i krystallkula for oss. Der fant de blant annet rentenedgang, bedre kjøpekraft – og kanskje boliger på taket?

bilde av sitat-forfatter, Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom SpareBank 1 SR-Bank.

Sitat start,  Renta synker sannsynligvis til sommeren
- Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom SpareBank 1 SR-Bank

Året med alle rentehevingene

La oss aller først ta en liten kikk på året som gikk.

– Det er ingen tvil om at året har vært krevende for mange, sier Kyrre. – Samtidig har Norge vært preget av at det faktisk har gått bra med de aller fleste av oss, selv om det kanskje høres litt rart ut, her vi står midt i dyrtiden. Arbeidsledigheten er rekordlav, og en stor del av de som kan jobbe, er i jobb, sier sjeføkonomen.

– Vi har allerede vært gjennom en oljenedtur, så boligprisene er lavere enn i resten av landet, prisveksten blir høyere og balansen i boligmarkedet er veldig god.

Laila er enig: – Tross 14 rentehevinger på rad, omsatte vi ganske nøyaktig like mange brukte boliger i fjor som i 2022. Til og med hos nybygg ser vi en liten bedring, selv om den enn så lenge er veldig forsiktig.

bilde av sitat-forfatter, Sverre Dahle, eiendomsmegler EiendomsMegler 1.

Sitat start,  Leser du VG, er det ikke rart du tror at boligmarkedet er elendig
- Sverre Dahle, eiendomsmegler EiendomsMegler 1

Rentenedgang til sommeren

Når det gjelder spådommer om renta i året som kommer, venter sjeføkonomen tre rentekutt i 2024. Dette er noe lavere enn rentebanen til Norges Bank. Også andre makroøkonomer har den siste tiden justert ned sine prognoser for 2024. Renteanslagene har variert en del, men Kyrre står støtt mot strømmen: – Jeg mener det fortsatt er gode argumenter for at renta snart vil begynne å synke, i alle fall når vi nærmer oss sommeren.

– Framover vil de regionale forskjellene  bli enda tydeligere, mener han. – Energisektoren trekker opp her hos oss. Byggebransjen har krevende tider, men det er noe bedre i vår region enn andre fylker. Selv om energisektoren har gått opp og ned, mener jeg utsiktene på boligmarkedet er gode for vår del, i alle fall sett i et 4–5-års perspektiv, fordi det er gode utsikter for aktivitet, og fordi lønningene i energisektoren er høyere enn gjennomsnittet. På mange måter kan du si at vi her i regionen går fra en storm til en fin sommer, sammenlignet med resten av landet.

bilde av sitat-forfatter, Laila Neverdahl, administrerende direktør EiendomsMegler 1 SR-Eiendom AS.

Sitat start,  Foreløpig er det ingen grunn til å selge før du kjøper
- Laila Neverdahl, administrerende direktør EiendomsMegler 1 SR-Eiendom AS

Bruktmarked uten konkurranse

– Mye av driveren hos oss, er selvsagt stillstanden i byggingen av nye boliger, sier Sverre. Eiendomsmegleren merker tydelig at bruktmarkedet for øyeblikket er mer eller mindre uten konkurranse fra nybygg. 

– Heldigvis finnes det aktører som er i gang med gode prosjekt. Men akkurat nå er det et historisk lavt antall usolgte boliger i Rogaland, og etterspørselen er større enn tilbudet, kommenterer Laila.

– Prisforskjellen mellom nytt og brukt er for stor, mener Sverre. – Mange ville nok flyttet raskere ut av villaen og over i leilighet dersom nyboligprisene ikke var så høye.

– Kan vi bygge rimeligere, uten å måtte kompromisse på sikkerheten, undrer Kyrre? – Kravene til nybygg er jo veldig høye, kan det være at myndighetene burde kommet på banen? Sett på om dette kan gjøres litt enklere, for å få byggebransjen tilbake på rett kjøl? Eller må vi lære oss å bo på litt mindre areal, også her i Stavangerregionen, hvor det tradisjonelt har vært liten kultur for å bo i leilighet?

– Uleiemarkedet er også svært presset, på grunn av ukrainske flyktninger som trenger et sted å bo. Her burde myndighetene komme på banen, mener Sverre. – Denne gruppen utgjorde en svært stor andel av befolkningsveksten i Norge i året som gikk, og de aller fleste av dem leier foreløpig boligen sin.

– Noen få av ukrainerne vil kanskje kjøpe bolig i året som kommer, men ikke mange, spår Kyrre.

– Flere steder i landet bygges det nå enkle moduler for kontorer og møterom på taket av eksisterende bygg. Kan modulbygg være en del av løsningen for et presset utleiemarked?

En ting er i alle fall helt sikkert: Livet kommer til å skje for store og små, også i 2024. La oss håpe at året som kommer blir litt fredeligere, litt enklere og litt bedre for enda flere, både her hos oss og i resten av verden. Godt 2024!

Del: