Hjelp, jeg skal kjøpe min første bolig

Visning, budrunde, egenkapital, kausjonist – og hva med tilstandsrapport? Nominell rente? Fall i dusjen? Det å kjøpe bolig for første gang er en kjempestor avgjørelse, og det er mye å huske på. Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene vi får.

Publisert 2. oktober 2023. Sist redigert 3. oktober 2023

Hvor begynner jeg?

En prat med banken er et godt sted å starte. Sammen med en rådgiver finner du ut hva du har råd til. Så slipper du å forelske deg i en bolig som det viser seg at du ikke kan kjøpe. Det er også smart å få finansieringsbeviset på plass så snart som mulig, så har du det klart hvis drømmeleiligheten plutselig dukker opp. 

Er du mellom 18 og 35?

Bra for deg! Da får du ekstra lav rente og din egen rådgiver gjennom hele prosessen, blant annet. Etablererpakken, heter det. Les mer om den her:

Priseksempel førstehjemslån: Nom. rente 5,59%, eff. rente 5,87%, 4 mill o/30 år, kostnad: 4.376.296,- totalt: 8.376.296,-

Hvor mye kan jeg låne?

I utgangspunktet kan du ha inntil fem ganger inntekten din i lån. Har du stort studielån for eksempel, påvirker det hvor mye du kan låne til bolig. Prøv gjerne ut bankens lånekalkulator, eller snakk med bankrådgiveren din om hvor mye du kan låne. 

Jeg har ikke egenkapital – hva gjør jeg?

Løpet er ikke nødvendigvis kjørt fordi om du ikke har tilgjengelig de 15 prosentene som banken som hovedregel er pliktige til å kreve i egenkapital. Har du noen i nær familie som kan stille som kausjonist, for eksempel? Banken har også mulighet til å gjøre unntak fra unntak fra utlånsforskriften. Da vil førstegangskjøpere som deg stille først i køen. Ta en prat med banken, så finner dere sammen ut hva som kan være en god løsning for deg.

Når bør jeg begynne å gå på visning? 

Du kan gjerne gå på visninger med en gang, bare husk å ha is i magen og ikke tenk at du finner den rette boligen på første forsøk. Husk å lese nøye gjennom tilstandsrapporten og egenerklæringen – veldig gjerne før visningen. 

Det å gå på visning er på mange måter en treningssak. Etterhvert lærer du hva du bør se etter, du finner ut hva du ønsker deg og du ser hva som er realistisk å forvente av en bolig i din prisklasse. Et ekstra par øyne er alltid fint, så ta gjerne med deg en forelder eller noen andre du stoler på. 

Borettslag eller selveier?

En selveierbolig eier du helt alene, med alt det fører med seg av utgifter og vedlikehold. Eier du en borettslagsleilighet, eier dere fellesområdene sammen og deler på en del utgifter som internett og strøm til fellesområdene. 

En annen fordel med å kjøpe i et borettslag er at du slipper å betale dokumentavgift til staten. Dokumentavgiften er 2,5 % av kjøpesummen, så her vil det være flere tusen kroner å spare. Avgiftene i forbindelse med kjøp av borettslagsbolig er også betydelig lavere enn hvis du kjøper selveie. 

Megleren kan hjelpe deg, selv om du ikke skal selge

Snakk gjerne med en megler du stoler på, før du går i gang. Hvis du vet hvor du kunne tenke deg å bo, er det lurt å ta en prat med meglerne som selger i det området. De vet mye om hvilke typer boliger som selges og hva som skjer i nabolaget. Og så har de nummeret ditt, den dagen akkurat din drømmebolig dukker opp. 

Har du flere spørsmål? Ta en telefon til banken eller megleren, så hjelper vi deg. 

Lykke til med boligjakten!

Del: