Julebyen Egersund feirer 20 år

I Egersund er både hus, gater og butikker pyntet til jul. Med boder og småhus, gratis konserter, gløgg, Norges fineste juletre, nisser, julebrus med hull i korken og deilig, lokal mat kan du også i år glede deg til ekte julestemning i Okka by.

Publisert 19. november 2024. Sist redigert 21. november 2024

Foto: Maarten Robben

Det er travle dager for julebygeneral Leiv Erik Skadberg. 5. desember åpner julebyen, og to langhelger i desember kommer tusenvis av besøkende strømmende for å oppleve ekte julestemning.

– Vi er veldig heldige. Folk kommer år etter år og har julebyen som fast innslag i sine tradisjoner. Det gleder oss at hele Egersund ønsker velkommen til julebyen. Folk pynter opp hjemmene sine, og gater og bedrifter skinner til åpningen. Hele byen er med, og det blir bare bedre og bedre, skryter Skadberg. – Tenk, i år feirer vi faktisk 20-årsjubileum!

Bursdag med småpølser og julebrus

Den første torsdagen blir jubilanten behørig feiret, med gløgg, småpølser og julebrus med hull i korken så langt lageret rekker for bare 20 kroner. Er du heldig, får du også med deg et gratis eksemplar av boka som ble gitt ut ved forrige milepæl – tiårsjubileet i 2014.

I tillegg blir det selvsagt koselige boder på torget, med mulighet for å kjøpe både julegaver og godsaker fra små lokale produsenter. Skinnfeller, klær og hjemmestrikk, og ulike typer sild, fisk, ost og bakervarer og alt annet godt til de lange frokostene i romjulen. Lukten av pepperkaker, gløgg og julegrøt blandet med lyden av glade barn og nissetog i en atmosfære som ikke er så kommersiell, er for mange en del av juletradisjonen.

Nissetoget går

Også i år blir det nissetog for hele familien. Toget ledes av selveste julenissen og kona, som ankommer med hest og slede. Bak følger korps og julemusikk og til slutt barn og voksne med nisseluer og fakler.

Som alltid blir det forestillinger med julemusikk, teater, rock og tradisjonell jul på programmet i globen, med gratis inngang på alle forestillingene. I tillegg kan du nynne med syngende munker fra Egersunds Mandssangforening rundt kobbergryta i lysthuset, pølseselgerne blir som vanlig røde i øynene av røyken fra pølsegrillen, mens togbane-karusellen, helt ny av året, snurrer hvinende unger rundt og rundt og rundt.

Historie, trehus og juletog

Ideen om å lage juleby kom i 2003, etter at Johan Aakre så en liten notis i avisen om en by i England som hadde stor suksess med sitt julemarked. Han sendte en delegasjon til Frankfurt for å se hva de kunne ta med tilbake til Okka by, og resten er historie, som det heter.

Omkranset av små trehus skulle en kanskje tro at husene i Egersund var satt opp i anledning julebyen. Faktisk så har byen en av de best bevarte trehusbebyggelsene i Norge, med trehus som er opptil 160 år gamle. Også de nesten 100 bodene i tre passer godt inn på julemarkedet. Bygglinjen ved Dalane videregående skole lager bodene, mens elektrolinjen sørger for lys og strøm.

Som vanlig er togene til julebyen fulle av folk som gleder seg til ekte julestemning. Noen kommer langveisfra, som bussene med blide sørlendinger fra Kristiansand. Det er kanskje ikke så rart, når Egersund ble kåret til Norges beste juleby i både 2022 og 2023!

Del: