Derfor bør du velge megler

Stadig flere gjennomfører boligsalget på egenhånd. Det kan være enkelt å tro at boligen selger seg selv og at det er enklere å ta jobben alene. Lars Martin Nilsrud ved Eiendomsmegler 1 Kongsberg mener likevel at det stort sett alltid lønner seg å bruke megler fremfor å ta saken i egne hender.

Publisert 4. april 2023

Lars Martin forklarer hvor fotografen skal ta bilde i stuen
Lars Martin Nilsrud, eiendomsmegler MNEF ved EiendomsMegler 1 Kongsberg, har jobbet som eiendomsmegler i 20 år og solgt godt over 2000 boliger. Han mener det først og fremst handler om trygghet.

Derfor bør du velge megler

Stadig flere gjennomfører boligsalget på egenhånd. Det kan være enkelt å tro at boligen selger seg selv og at det er enklere å ta jobben alene. Lars Martin Nilsrud ved Eiendomsmegler 1 Kongsberg mener likevel at det stort sett alltid lønner seg å bruke megler fremfor å ta saken i egne hender.

Lars Martin Nilsrud, eiendomsmegler MNEF ved EiendomsMegler 1 Kongsberg, har jobbet som eiendomsmegler i 20 år og solgt godt over 2000 boliger. Han mener det først og fremst handler om trygghet.

– Først og fremst er det viktig at folk skjønner at det er mange fallgruver å gå i. På mine 20 år i bransjen, så er det mye som har forandret seg. Å bli eiendomsmegler krever i dag en femårig utdannelse. Tre år på skolebenken og to år i praksis.

– Trygghet er blant de viktigste årsakene til at man bør velge en megler til gjennomføringen av prosessen, at man er trygg på at alt det formelle ordner seg er viktig. Både for den som kjøper og den som selger, understreker Nilsrud.

– Kravene fra myndighetene har blitt både strengere og mer omfattende. For eksempel stiller eiendomsmeglerloven strenge krav til dokumentasjon. Likevel har jeg stor respekt for de som velger å gjøre jobben selv. For jeg vet hvor krevende og omfattende det kan være. Det er nemlig mye man skal ha kontroll på.

bilde av sitat-forfatter, Lars Martin Nilsrud.

Sitat start,  – I tillegg må du ikke glemme kostnadene. Det koster penger å innhente alle opplysninger vedrørende eiendommen. Det koster å ha en fotograf på besøk. Det koster å få noen til å skrive kontrakt. Ingenting er gratis, og så skal meglerne eller advokatene ha noe for oppgjøret også
- Lars Martin Nilsrud

De «skjulte» kostnadene

Skal du selge som privatperson har du en omfattende informasjonsplikt som du må overholde. Det innebærer også at du må innhente alle nødvendige opplysninger om eiendommen for å informere om det.

– I tillegg må du ikke glemme kostnadene. Det koster penger å innhente alle opplysninger vedrørende eiendommen. Det koster å ha en fotograf på besøk. Det koster å få noen til å skrive kontrakt. Ingenting er gratis, og så skal meglerne eller advokatene ha noe for oppgjøret også, forklarer Lars Martin.

– Når du ser på totalkostnadene ved et boligsalg i dag, er en stor prosentandel av dette ting som strengt tatt er helt nødvendige. Markedsføring, advokatutgifter, fotografering og innhenting av nødvendig dokumentasjon. Hvor mye man faktisk sparer på å selge boligen selv i det lange løp, blir jeg ikke klok på, forteller Lars Martin.

– Nye aktører som bistår deg med boligsalget har blitt mer populære de senere årene. De tilbyr blant annet assistanse med kontrakter og oppgjør. Dette er tjenester vi har tilbudt i en årrekke allerede, forteller megleren.

Kongsberg med fossen
Kongsberg

Tillit

Kongsbergmegleren forteller også om viktigheten av at prosessen går ryddig for seg. Kjøp og salg av bolig handler mye om at partene har tillit til hverandre.

– Som megler fungerer jeg som en tredjepart. Selv om jeg forsøker å gi selger en så god pris for boligen som overhodet mulig, har jeg jo også et like stort ansvar overfor den som kjøper. Det er svært viktig for meg at alle parter går fornøyde hjem i etterkant av prosessen, mener Nilsrud.

Å være eiendomsmegler er ingen ni til fire -jobb. Lange kvelder med visninger og telefonsamtaler er en stor del av en meglers hverdag. Et av de beste argumentene for å bruke megler mener han er den lokale kunnskapen og det lokale nettverket en megler har.

– Lokale forankringer er alfa omega om det skal ha en betydning å bruke megler. Kongsberg er det markedet jeg kjenner best, det er her jeg kjenner kjøperne. Skal du selge bolig vil jeg gi følgende råd, bruk lokale meglere som kjenner til området og har gode lokalkunnskaper om markedet.

Del: