Hva betyr egentlig P-ROM, BRA og BTA?

Det er lett å gå i surr i en jungel av begreper når du skal kjøpe ny bolig. Nå kan du bli litt klokere – vi har nemlig samlet opp hva alle ordene betyr.

Publisert 5. april 2023

Boligkjøpere ser på prospekt sammen med megler i potensiell ny bolig

– Vi får ofte spørsmål på visningene våre om hva forkortelser og ord i boligprospektene våre egentlig betyr, sier eiendomsmegler Sigurd Terjesen Hauge. Her er en oversikt som gir deg svarene på de ti mest vanlige ordene og uttrykkene ved boligkjøp og -salg:

BTA og BRA

Bruttoareal (BTA) er husets fulle areal, målt utvendig for hver etasje. Mens bruksareal (BRA) er bruttoareal minus det arealet som ytterveggene opptar. Bruksareal er altså hele arealet av den innvendige delen av boligen. 

P-ROM

P- står for «primære rom», og er de rommene som brukes til å bo i. Det vil si oppholdsrom som soverom, kjøkken, entre, ganger, bad, dusjrom, toalett, vaskerom og badstue. Rom som leder fra et slikt rom til et annet, som trapp og gang, regnes også med her.

Prisantydning

Prisantydning er den prisen megler og selger er blitt enige om og som er utgangspunkt for salget. Den er ikke bindende for selgeren, som kan akseptere eller avslå et hvilket som helst bud.

Boligsalgsrapport eller tilstandsrapport

Denne rapporten blir utført av en takstmann før salgsprosessen setter i gang. Han eller hun har kompetanse til å kontrollere eiendommens tekniske tilstand, både gjennom grundig gjennomgang på stedet og ved hjelp av enkle måleinstrumenter. Rapporten er et resultat av undersøkelsene og de opplysningene selgeren gir.

Tilbehør

Avhendingsloven sier at eiendommen skal overtas med innredning, det vil si utstyr som lov og forskrift eller annet offentlig vedtak bestemmer at skal følge med. Utover det, står kjøper og selger fritt til å avtale hva slags løsøre og tilbehør som skal følge med.

 

Norges Eiendomsmeglerforbund har en god oversikt over løsøre og tilbehør til eiendommen, og med mindre noe annet er avtalt eller står i salgsoppgaven, kan du ta utgangspunkt i den. Se veiledende tilbehørsliste her.

Verditakst og lånetakst

Etter en gjennomgang av eiendommen, setter takstmannen sammen en rapport som viser arealene på eiendommen og som anslår markedsverdien – det vil si verditaksten. Lånetaksten er mer nøktern og indikerer hvor mye boligen kan belånes med, altså hvor mye banken vil gi deg i lån. Denne taksten utgjør som oftest 80-90 % av verditaksten. NB! Dette er ingen tilstandsrapport.

Verdivurdering

Verdivurderingen gir deg en idé om hvor mye boligen din er verdt. Du ber gjerne om en slik før du skal selge og kjøpe, for å vite hvor mye du har å rutte med. Verdivurderingen er summen av flere faktorer som megleren har kikket på og vurdert.

Boligkjøperforsikring

Kjøper du bolig vil megleren tilby deg en boligkjøperforsikring. Får du behov for å reklamere eller klage, vil forsikringen sikre deg hjelp fra spesialiserte advokater. Siste mulighet til å tegne denne forsikringen, er når du signerer kjøpskontrakten. Hva det koster, vil stå i salgsoppgaven. Forsikringen gjelder i 5 år. Her kan du lese mer om boligkjøperforsikring.

Forkjøpsrett

Som kjøper støter du oftest på forkjøpsrettsbestemmelser ved kjøp av andeler i borettslag. Medlemmer av borettslaget, eller boligbyggelaget som borettslaget er tilknyttet, har forkjøpsrett til kjøp av en leilighet som legges ut for salg. Det vil si at den som har lengst medlemstid kan tre inn i høyeste budet. Det vil annonseres frister for å gjøre forkjørsretten gjeldende.

 

I sameier, der hvor flere eier en eiendom sammen, vil det normalt foreligge forkjøpsrett for de øvrige sameierne, men det vil fremgå av salgsoppgaven. Andre forkjøpsretter vil ofte være tinglyst på eiendommene, og det skal fremgå av salgsoppgaven om slik forkjøpsrett gjelder for den aktuelle eiendommen, og hvilke regler som gjelder.

bilde av sitat-forfatter, Kent Salte, EIendomsMegler 1 Drammen.

Sitat start,  - En verdivurdering/e-takst kan også brukes mot banken for å sikre seg bedre vilkår og betingelser, selv om man ikke skal selge. Det er ofte også første steg i en salgsprosess. En verdivurdering er som nevnt satt ut ifra flere faktorer, blant annet lignende solgte boliger i området, størrelse, intern beliggenhet og standard. En verdivurdering er som ordet antyder kun en vurdering, og den endelige fasiten på hva boligen er verdt i det aktuelle markedet vil du først få ved salg
- Kent Salte, EIendomsMegler 1 Drammen

bilde av sitat-forfatter, Truls Romdahl, EiendomsMegler 1 Horten.

Sitat start,  - Vi kommer også gjerne på befaring i forkant av siste oppussingen og klargjøring for salg, slik at vi sammen kan bli enige om beste måten å bruke tiden på frem til fotografen kommer. Da vil du få presentert boligen din på best mulig måte, noe som vil være avgjørende på å skaffe interessenter. Boligkjøp handler om forelskelse. Det er derfor det lønner seg å bruke litt tid og krefter på presentasjonen av nettopp din bolig.
- Truls Romdahl, EiendomsMegler 1 Horten

Del: