Kunsten å selge bolig

Jobben vår er å sørge for at dette skiftet skjer på en måte som alle kan se tilbake på med et smil. Gjerne vemodig. Men godt likevel. Det å handle med folks hjem er noe man skal gjøre med respekt og ydmykhet».

Publisert 25. april 2023

Megler kommer på besøk til boligselgere
Det å handle med folks hjem er noe man skal gjøre med respekt og ydmykhet

«Vi må alltid huske at det vi driver med er å selge folks hjem. Et sted hvor noen har lagt ned utrolig mange arbeidstimer og mye penger i å skape en ramme for livet sitt. Her har barn blitt født, her har familien sittet rundt frokostbordet, her har de ledd, her har de grått, her har noen kranglet, lagt puslespill og sett på TV. Her har de levd. Og minnene sitter ikke bare i veggene. De sitteri et hakk i parketten,i en blyantstrek på dørkarmen, i den ene skjeve flisen på baderoms-veggen, i listen som ingen rakk å male, ikke engang før visningen. I denne rammen, i denne historien, innenfor disse veggene skal noen andre snart skape et nytt hjem. Nye mennesker, nye opplevelser, nye minner».

bilde av sitat-forfatter, Meglere i EiendomsMegler 1 Sørøst-Norge.

Sitat start,  Det å handle med folks hjem er noe man skal gjøre med respekt og ydmykhet
- Meglere i EiendomsMegler 1 Sørøst-Norge

Kunsten å velge riktig megler

Du har bestemt deg for å selge. Kanskje har du allerede kjøpt en annen bolig. Kanskje ikke. Uansett, nå trenger du en megler.

Å finne en eiendomsmegler er lett. De finnes snart på annet hvert gatehjørne. Men du vil ikke ha en hvilken som helst megler. Du vil ha den som kan oppnå best mulig pris for akkurat din bolig.

Valgkriteriene er mange. Hvem er blidest, penest, kjekkest? Hvem er mest tillitvekkende? Hvem lover deg den høyeste prisen? Hvem er billigst?

Vi skal være forsiktige med å love for mye, men én ting kan vi si: Vi lover å bistå deg gjennom hele salgsprosessen med personlig engasjement, full profesjonalitet og en glødende interesse for å oppnå markedets beste pris for deg.

Med vår lange og brede erfaring i Eikerbygdene kan du være trygg på at vi finner frem til den beste strategien for å selge nettopp din eiendom.

Boligselger og eiendomsmegler planlegger boligsalg

Kunsten å sette riktig pris

Det starter med befaringen: Vi kommer hjem til deg og går igjennom boligen utvendig og innvendig.

Dette gir oss et grunnlag slik at vi kan utføre en Etakst (verdivurdering) av eiendommen basert på vår kjennskap til området, erfaring med tilsvarende boliger og de øvrige trendene i boligmarkedet.

Når du har bestemt deg for å selge, kommer bygningssakskyndig (takstmann) på befaring. Den bygningssakskyndige går grundig til verks. Vedkommende vil blant annet måle opp areal, vurdere boligens bygningstekniske tilstand og påpeke forhold ved boligen basert på et system som kalles tilstandsgrader.

Når bygningssakskyndig er ferdig med sin rapport kommer Eiendoms-megleren med den prisen som anbefales satt i prospektet som prisantydning for boligen.

Megler viser boligsalgsprosessen til boligselgere sittende ved spisestuen

Kunsten å style en bolig for salg

Det har blitt mye snakk om boligstyling de siste årene. Mange mener at snart ser boligannonsene helt like ut fordi de samme stylistene går igjen hele tiden.

Vi i EiendomsMegler 1 Eiker er opptatt av styling, men vi er ikke hysteriske heller. Kunsten er få frem boligens gode sider, vise den frem på best mulig måte. Det er med styling som med sminke – den beste er den som nesten ikke synes.

Som regel kan det meste ordnes med enkle grep. Rydding har vi snakket om tidligere. Men det kan være smart å fjerne de gamle solblekede gardinene. Det kan være en god idé å bære ut den slitne sofaen som tre barn har vokst opp i. Det kan hende at et nytt bilde på veggen, et tøft sengeteppe eller en designerstol er en god idé for å vise frem boligens potensial.

Alt dette snakker vi sammen om, og vi gjør ingen ting som du ikke vil. Men du skal vite at vi har kontakt med flinke interiørfolk som kan få det meste til å skinne med enkle midler.

Kunsten å forberede visningen

Før boligen kan fotograferes, annonseres og vises, må det ofte tas noen små grep. Vi kommer hjem til deg og hjelper til med råd om hva du bør gjøre før vi inviterer folk til visning, og aller helst også før fotografering til prospektet.

Pusse opp før salget? Mange lurer på om det lønner seg å pusse opp boligen før man selger. Det generelle svaret er både ja og nei. Nei, det lønner seg sjelden å foreta dyre oppussinger av bad og kjøkken. Det skal mye til å få igjen for investeringen. Derimot kan det være smart å gi stygge overflater et malingsstrøk. Og endelig bør du få på plass den gulvlisten du aldri rakk å gjøre ferdig.

Style? Eller bare rydde. Før fotografering og før visning må du i hvert fall rydde. Fjern gjerne de aller mest personlige tingene. Kjøperne er interessert i å se din bolig som sin neste bolig. Hvis du ønsker at boligen skal gi et mer moderne inntrykk, kan det være lurt å få hjelp av en stylist. Vi har
flinke folk som fikser det meste med enkle grep.

Kunsten å vekke interesse hos kjøpere

Endelig har du kommet noen kvantesprang inn i prosessen med å klargjøre for salg.

Bilder er tatt, prisantydningen er bestemt, teksten er produsert og
prospektet er korrigert og klart for utsendelse. Men hvordan vekke interesse så nettopp ditt prospekt blir lastet ned?

Når man skal selge bolig trenger de aller fleste hjelp til å treffe kjøpere
utenfor eget kontaktnett. Vi anbefaler så absolutt deg som huseiere å spre budskapet godt. Ingen grunn til å være selektiv eller redd for å skape støy i egne sosiale kanaler. Det er da ikke så ofte du selger hus! Allikevel er det for de aller fleste avgjørende å legge noen kroner i annonsering for å spre nyheten om at en ny bolig ligger ute til salg. Her kan vi skreddersy ulike pakkeløsninger. Med EiendomsMegler 1 i ryggen har du automatisk tilgang til gode pakker på finn.no, smart annonsering gjennom Effekt og assistanse for spredning på sosiale medier som Facebook og Instagram.

Hvilken totalpakke som er riktig til din bolig vil vi gjerne ta en prat om. Glem heller ikke at vi kan følge responsen tett og justere annonseringen underveis, nettopp for å oppnå ønsket effekt.

 

 

Boligselgere ser boligen sin på nettsiden til EiendomsMegler 1

Kunsten å få fullt hus på visningen

Jo flere som vet at din bolig er til salgs, jo flere kommer på visningen. Men køer av folk på visningen er bare interessant dersom køen består av kjøpere.

Kunsten er med andre ord å få tak i dem som faktisk er ute etter en bolig som din. Det skal markedsføringen sørge for. Vi er svært nøye med å legge en god plan for markedsføringen, og vi vet hva som skal til. Digitale annonser på blant annet finn.no er selvsagt. Men det stopper ikke der. Vi har et stort register av folk som vi vet er aktivt på boligjakt. De må få beskjed. Ofte bor kjøperen i nærheten – folk som vil fortsette å bo i nabolaget, men som ønsker seg noe større, eller noe mindre. Altså må hele nabolaget få vite at du skal selge. Og i tillegg kommer alle mulighetene som ligger i sosiale medier: Facebook, Instagram osv.

Her kan du dele meglers annonse å skape blest om boligen din.

Boligkjøpere går opp mot visingsboligen

Kunsten å gjennomføre visningen

Meglerens jobb på visningsdagen er å sette ut skilt slik at folk finner frem til boligen, ta imot interessenter, svare på spørsmål og være oppmerksom og imøtekommende. Det er den opplagte delen.

Den viktigste delen er VISNINGSLISTEN! Listen er skjemaet hvor megler skriver ned navn og kontaktopplysninger på alle dem som er mer enn litt interessert i boligen. Listen er meglerens viktigste arbeidsverktøy etter visningen. Her står sannsynligvis navnet på kjøperen. Her står navnene på de som skal delta i budrunden. Kunsten er å finne ut hvem de er.

Din jobb på visningsdagen er å sørge for at boligen er ship shape. Minstekravet er at du har ryddet, vasket og luftet. Du behøver ikke nødvendigvis fyre i peisen og bake boller. Men på en mørk vinterkveld er en stue med tente stearinlys koseligere enn én uten. På en flott sommerdag er det hyggeligere med nyklippet plen og en mugge saft på terrassen. Ja, du skjønner hva vi mener. Gjør det du selv ville satt pris på som gjest i et fremmed hus.

Om du skal være til stede under visningen eller ikke, er noe du og megleren blir enige om.

Kunsten å få i gang budrunden

Uansett hvor spennende din bolig er, uansett hvor mange som kom på visningen, uansett hvor stor interessen ser ut til å være – budgiverne står ikke nødvendigvis i kø dagen etter. Folk er ofte tilbakeholdne og forsiktige når det kommer til å åpne budrunden.

Da tar vi frem listen. Og begynner å ringe. En erfaren megler vet hvilke knapper hun skal trykke på for å få det første budet. Har hun gjort jobben sin på visningen, så vet hun hvem hun skal begynne med også. Når det første budet ligger på bordet, er det tid for neste telefonrunde. Nå gjelder det å få flest mulig budgivere på banen.

For jo flere som slåss om samme bolig, jo høyere blir prisen.

Kunsten å finne riktig kjøper

Det er vår jobb å finne en budgiver til boligen din. Derfor er det viktig å forberede mulige kjøpere før visning og før budrunden starter.

Allerede når en mulig kunde laster ned prospektet, tar vi kontakt for å finne ut om vi kan bidra. Det kan handle om finansiering, verdivurdering av eksisterende bolig, spørsmål om din bolig og selvfølgelig – om de faktisk er interessert i den. Vi forbereder kundene før de kommer på visning, slik at de er klare for å legge inn bud i etterkant. Slik oppnår vi å få flere mulige budgivere på banen. Vi forsøker også å avklare ønsket overtakelsestidspunkt så tidlig som mulig, slik at dette kan avstemmes med selgers ønsker så langt som mulig. All vår erfaring tilsier at dette forarbeidet øker sannsynlig-heten for å finne den rette kjøperen til din eiendom og bidrar til at prisen blir best mulig.

Boligkjøpere på mobil ser på boliger inne på eiendomsmegler1.no

Kunsten å gjøre både kjøper og selger til lags

Du har shinet opp boligen etter alle kunstens regler. Vi har gjennomført visning, og budrunden er over. Du har solgt! Og noen andre har fått seg en ny bolig! Akkurat nå er det like fantastisk, like utmattende og like moro for begge parter.

Og vi skal sørge for at entusiasmen og den gode stemningen holder seg
hele veien. Nå starter nemlig siste del av jobben vår. Kontorarbeidet. Alt det
som handler om orden og oppførsel. Her må alt stemme.

Vi skal gjennomføre kontraktsmøte med begge parter, vi passer på at
pengene kommer inn fra kjøper og går ut til selger, og vi tar hånd om alle
praktiske detaljer før og etter overtakelse.

Alt dette skal skje i hyggelige, ordentlige og trygge former – på en slik måte
at alle, både selger og kjøper kan se tilbake på prosessen med glede og
si til alle de kjenner at EiendomsMegler 1 Sørøst-Norge gjorde jobben slik den skal gjøres.

Del: