Selge eller kjøpe først i et usikkert marked?

Boligprisene har sunket utover høsten, boligrentene stiger, strømmen er rekordhøy og generelle levekostnader bare øker og øker. Summen av dette gjør at økonomien for mange er mer usikker enn den har vært på flere år. Hva kan være lurt for akkurat deg som skal endre boforhold; selge eller kjøpe først?

Publisert 13. januar 2023. Sist redigert 26. april 2023

Prisnedgangen vil fortsette

Ekspertene tror nedgangen vil fortsette en stund utover 2023.

Ekspertene tror nedgangen vil fortsette en stund utover 2023. Samtidig så stiger boligrentene og andre bokostnader. Dette gjør at mange sitter «på gjerdet» og venter før de skal selge eller kjøpe ny bolig. Det er vanligst i Norge å kjøpe først, så det er lurt for én gruppe å komme seg inn i boligmarkedet nå:

«Siden situasjonen er som den er, og antall boliger til salgs har hopet seg opp, og kjøperne har mer å velge i, så har vi det vi kaller kjøpers marked. Nå kan det være enklere for førstegangskjøpere å komme seg inn på boligmarkedet», sier Karianne Skogmo, avdelingsleder i EiendomsMegler 1 Nedre Eiker.

Orientere seg i markedet

Tidligere har det vært standard med mellomfinansiering fra banken og med kanskje en overtagelse på 2-3 måneder, så har man hatt tid til å planlegge og gjennomføre salg av egen bolig. Dette har nå endret seg siden det tar lengre tid å selge og markedet er mer selektivt. Bankene er strengere med mellomfinansieringer, de er engstelige for om man kan tåle påkjenningen, både økonomisk og psykisk, med å kanskje sitte med to lån i en noe lengre periode. Heldigvis ble ikke utlånsforskriften endret, noe som var varslet at kunne skje.

Til tross for dette så er det viktig å ikke legge boligsalget eller kjøpet på hylla. Gode forberedelser er viktigere enn noen gang når du skal selge. Med dette menes bl.a. presentasjon av boligen og hva du kan forvente å få for den. Få boligen til å skille seg ut fra andre, bruk tid på å gjøre klart til fotografen skal komme og bruk profesjonelle hele veien. Det er viktig å orientere seg i markedet om hva tilsvarende boliger har gått for i det siste, så ha edruelige forventninger. Ikke sammenligne med det som ble solgt for ett eller to år siden, da var markedet helt annerledes. Dette er også noe å tenke over hvis du i tillegg skal kjøpe deg bolig i samme marked.

bilde av sitat-forfatter, Karianne Skogmo avdelingsleder i EiendomsMegler 1 Nedre Eiker.

Sitat start,  «Det er lurt for selgerne å justere forventningene til pris på egen bolig, orientere seg i markedet og se hva tilsvarende boliger går for. Det kan ta noe lengre tid å selge bolig i dag, så ta derfor kontakt med megler for profesjonelle råd i god tid»
- Karianne Skogmo avdelingsleder i EiendomsMegler 1 Nedre Eiker

Fordeler og ulemper med å kjøpe/selge først

Det er alltid fordeler og ulemper med å selge/kjøpe først og Karianne har satt opp en liste som kan være smart å tenke på:

Del: