Drømmer du om en mancave? Fem tips til det ultimate rommet for egentid

Mann i arbeidsklær sitter på verktøykasse og drikker kaffe. Bilde.

Er du blant dem som drømmer om et helt eget rom hjemme du kan tilbringe etterlengtet egentid i og dekorere helt selv? Finn huleboeren i deg og skaff deg din egen mancave.


– Det er nok manges drøm å kunne ha et rom til å dyrke egne hobbyer, og har du plass kan et eget hobbyrom eller en mancave være mer verdt enn en stue nummer to, sier Kristin Bjørkavåk, interiørarkitekt MNIL og daglig leder i Paradis Interiørarkitekter. Her er hennes tips til hvordan du innreder det perfekte rommet for egentid.

Involver familien

Er du så heldig å ha et rom til overs i boligen din, bør dere ha familieråd før dere bestemmer hva det skal brukes til. Mange små rom ender opp som boder, men å gjøre om rommet til et bruksrom kan gi mye større verdi for familien. Hvem trenger plassen mest? Noen foretrekker å strekke ut bena på sofaen i stua, og deler gjerne en tv-serie med resten av husstanden.

Andre har et større behov for egentid, har en hobby som krever stor plass eller bare drømmer om et fristed fritt for stearinlys, nips og interiørbokstaver. Da kan det være fint å ha et eget rom hjemme, slik at det det er mulig å få litt tid for seg selv uten å måtte forlate huset.

Gaming, hobbyrom eller tv-stue?

Er det et hobbyrom med verksted du drømmer om, eller en røff mancave med stor tv, pokerbord og FIFA-spill? Ta utgangspunkt i antall kvadratmeter du har til rådighet når du planlegger, slik at du vet at du får plass til det du trenger for å dyrke hobbyen din. Har du liten plass må du innrede smart. Finn møbler som har flere funksjoner, for eksempel et salongbord som kan forvandles til et pokerbord, eller et smalt skap som skjuler dartskive, playstation eller en tv.

Personlig hule

Stilen i boligen skal helst gjenspeiles i alle rom, men akkurat når det gjelder en mancave kan denne regelen vike. Innred etter hva rommet skal brukes til, og la stilen være gjennomført og personlig. Er rommet lite bør du unngå mørke farger på veggene, men hulestilen kan du allikevel oppnå ved å tapetsere en vegg i en kul tapet, legge et tøft teppe på gulvet og dekorere rommet med ting du elsker. Heng opp bilder eller plakater som understreker stilen din, vis frem pokaler og diplomer du er stolt av og still ut samleobjekter som kanskje ikke passer inn i stua.

Det er viktig at det blir et personlig rom du trives i, uansett om det er pokerspilling, gaming eller snekring som skal foregå der. Og har du en partner med interiørdilla kan det jo være godt å få en pause fra de siste interiørtrendene.

Mann med skrumaskin henger "mancave"-skilt på sort dør. Bilde.

Smart oppbevaring

I et lite rom bør du planlegge godt for å få plass til alt du ønsker uten at det ser overfylt eller kaotisk ut. Høye skap stjeler mye romfølelse, mens lave og nette møbler gir inntrykk av at rommet er større, og gir deg ledige vegger til å henge opp bilder. Åpne hyller krever mye renhold og støvtørking, velg heller en skjenk med dører som kan lukkes. Eksperimenter med favorittfargene dine, eller velg et møbel som står til veggfargen hvis du ikke ønsker at det skal bli så fremtredende.

Flere bruksområder?

For mange er det å sette av et helt eget rom til å dyrke et av familiemedlemmenes interesser i overkant luksuriøst, men hvis rommet også kan brukes som gjesterom eller kontor er det kanskje lettere å få det godkjent av resten av familien. Innred med sovemuligheter og sett inn en nedfellbar pult, så kan det både brukes av overnattingsgjester og når du har hjemmekontor eller må jobbe litt på kveldstid.

Og husk: huleboere er av alle kjønn, og behovet for en hule å trekke seg tilbake i er ikke forbeholdt menn. Kanskje er det et she shed eller en womancave som trengs hjemme hos deg?