SJU FETE ÅR ER OVER I KONGSVINGER

Boligfesten med høyere boligprisvekst i Kongsvinger enn i landet for øvrig varte i sju år, før den tok slutt ved nyttår. Kun Kongsvinger hadde sammenhengende høyere prisvekst enn Norge samlet i denne perioden, ifølge tall fra Eiendom Norge. Nå håper salgsleder Lars Wang Spigseth at covid-19 kan bidra til en ny opptur for Kongsvinger.

 

– Kongsvinger har hatt en ekstraordinær høy boligprisvekst helt siden 2013 selv om antall innbyggere har stått på stedet hvil i den samme perioden. Kongsvinger har hatt landets høyeste boligprisvekst siste fem år, men heretter må det bli vekst i antall innbyggere før vi får en ny periode med ekstraordinær høy boligprisvekst. Covid-19 vil medføre permanent økt bruk av hjemmekontor, og det kan gi grunnlag for større tilflytting fra Oslo-regionen, sier salgslederen.

 

TAPER MOT STANGE OG HAMAR

Oslo-pendlere utgjør sju prosent av de yrkesaktive innbyggerne i Kongsvinger, ifølge tall fra SSB. Det har vært en nedgang fra ni prosent i 2013. Det har også vært nedgang i andelen Oslo-pendlere i Sør-Odal. Det har derimot vært oppgang i Oslo-pendlere i både Stange og Hamar, selv om reisetiden fra Stange og Hamar til Oslo er litt lenger enn fra Kongsvinger og Sør-Odal. I den samme perioden har befolkningsutviklingen i Kongsvinger og Sør-Odal vært omtrent flat, mens det har vært oppgang i Stange og Hamar.

Vi ser at befolkningsveksten har økt i stadig større ringer rundt Oslo, men denne veksten har ennå ikke nådd Sør-Odal og Kongsvinger. Foreløpig ser vi ut til å ha tapt i kampen om Oslo-pendlerne, men nå er det flere faktorer som taler for at vi kan ta opp kampen på nytt, sier Spigseth, og viser til følgende endringer:

 

  • Med konkrete utsikter til sammenhengende firefelts vei fra Kongsvinger til Oslo blir det kortere reisetid. I tillegg må det jobbes for kortere reisetid med tog fra Kongsvinger til Oslo

 

  • Covid-19 vil trolig medføre permanent økt bruk av hjemmekontor. Det vil bidra til at det blir lettere å pendle over større avstander som eksempelvis fra Kongsvinger til Oslo

 

  • Boligprisene har over lengre tid steget aller mest i Oslo-regionen, og dette vil bidra til ytterligere befolkningsvekst i kommuner med pendleravstand til Oslo

 

SATS PÅ BOSTEDSATTRAKTIVITET

Spigseth mener det er viktig å satse på vekst i lokale arbeidsplasser, men han mener det kan være vel så viktig å satse på økt attraktivitet som bosted.

– For Kongsvinger og Sør-Odal er det aller viktigst å tiltrekke seg flere innbyggere for å skape ny vekst og optimisme i kommunene. Det er mindre viktig om disse nye innbyggerne jobber lokalt eller i Oslo. Vi har lavere boligpriser og kortere reisetid til Oslo enn i Hamar og Stange, men likevel ser vi ut til å tape kampen om Oslo-pendlerne. Det tyder på at vi ikke er tilstrekkelig kurransedyktige på bostedsattraktivitet. De neste årene kan det bli enda viktigere å vinne kampen om Oslo-pendlerne enn å vinne kampen om lokale arbeidsplasser, sier salgslederen.

 

Sju fete boligår i Kongsvinger

I fjor var boligprisveksten i Kongsvinger lavere enn i Norge for første gang siden 2013. Grafen viser kvartalsvis årsvekst i boligprisene i Kongsvinger og Norge i perioden 2013 - 2020

Lurer du på hva boligen din er verdt?

Fyll ut skjemaet, så blir du kontaktet av den megleren som kjenner ditt område best.

Obligatoriske felter er merket med *

Vi deler ikke dine personopplysninger med uvedkommende. Se vår personvernerklæring for mer informasjon om vår behandling av dine personopplysninger.