Boligprisstatistikk 3. kvartal 2024

Vi presenterer ferske tall fra boligprisstatistikken fra Eiendom Norge, og vi har tatt en prat med våre avdelingsledere på noen utvalgte kontorer.

Harstad

God aktivitet i boligmarkedet i Harstad.

Boligprisene i Harstad hadde en svak nedgang på 0,3 % i 3. kvartal, men holder seg stabile sett over året som helhet. Prisene er nå 0,1 % høyere enn de var på samme tid i fjor. Vi opplever at det er god etterspørsel og godt oppmøte på visninger, sier Øyvind Guldhaugen, avdelingsleder EiendomsMegler 1 Harstad.

Harstad - 3. kvartal 2024

Boligpriser

-0,3 % i 3. kvartal 2024

Salgstid (gjennomsnitt)

79 dager

Solgt så langt i år

337 (311 i fjor)

Lagt ut for salg så langt i år

350 (366 i fjor)

Boligprisstatistikken viser at Harstad har en positiv utvikling. Den typiske boligen i Harstad koster litt over 3,1 millioner kroner (medianprisen er 3 160 430), og den tar i snitt 79 dager å få solgt.

- Selv om dette kan høres mye ut, presiserer Avdelingsleder Øyvind Guldhaugen at man må se hva som ligger bak tallene. - Dykker man litt ned i tallene ser man at det er solgt mange boliger som har ligget i markedet over tid. Enkelte har nok også priset ned boligene slik at man er mer i samsvar med nivået markedet er villig til å betale, sier han.

Totalt ble det solgt 109 boliger i Harstad i tredje kvartal, og gjennomsnittlig kvadratmeterpris lå rett over 33 000 kroner.

Boligprisene gikk ned 0,3 % i tredje kvartal, men er allikevel 0,1 % høyere enn de var på samme tid i fjor. - Vi opplever at det er god etterspørsel og godt oppmøte på visninger, sier Øyvind Guldhagen avdelingsleder for EiendomsMegler 1 i Harstad.

Jevn utvikling

Hittil i år er det solgt 337 boliger i Harstad, det er omtrent på samme nivå som i fjor. Tallet på boliger som ble lagt ut for salg har gått litt ned fra året før, noe som kan gi større press på markedet fremover, sier Guldhaugen.

- I Harstad-regionen har vi stor aktivitet, både i næringslivet og det offentlige. Her er det store prosjekter som pågår; vi har Hålogalandsveien under bygging og vi har «storflyplassen» Harstad/Narvik lufthavn, Evenes som gir oss reiselyst og tilstrømming av turister, forteller Øyvind Guldhaugen. – Forsvaret, Equinor, Sokkeldirektoratet og universitetet bidrar også positivt i regionen vår. Alt dette sett opp mot boligbehovet, viser at også utvikling av nye boliger er viktig.

Enklere inngang til boligmarkedet

For barnefamilier er det viktig med gode, trygge lokalsamfunn. Skal vi ha fortsatt positiv utvikling i boligprisene må «grunnmuren» være på plass i lokalsamfunnene.

I Harstad har vi en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på kr 33 219,- Dette tallet er gjennomsnittlig og inkluderer alle typer boliger, både eneboliger og leiligheter. Ser vi dette tallet i forhold til eksempelvis Tromsø hvor snittet er på kr 57 712,-, ser vi at prisnivået i Harstadmarkedet er betydelig lavere og gir folk en rimeligere inngangsbillett til boligmarkedet. Det er viktig å presisere at eneboliger med høyere antall kvadratmeter gir en lavere kvadratmeterpris enn leiligheter.

Positiv utvikling i landsdelen

Sett i lys av rentesituasjonen og dyrtiden kan vi ut fra tallene i boligprisstatistikken konkludere med at vi har en positiv utvikling og at det er mye som skjer i landsdelen.

- Når vi forhåpentligvis går mot «lysere tider» i rentemarkedet bidrar dette til større trygghet blant boligkjøpere og boligselgere. Vi merker allerede nå at det er positive tilbakemeldinger fra markedet. Vi møter både boligselgere og boligkjøpere hver eneste dag og jeg opplever at folk er positiv til boligmarkedet avslutter Øyvind.

bilde av sitat-forfatter, Øyvind Guldhaugen.

Sitat start,  I Harstad har vi over mange år hatt et godt boligmarked, men det er viktig nå at både boligselgerne og boligkjøperne tilpasser seg situasjonen. Skal du selge bolig er det viktig at boligen prises riktig for å unngå for lang liggetid. Vi har i snitt en omløpshastighet (tiden det tar å selge en bolig) på 79 dager. Dette er også et uttrykk for at vi nå har solgt unna svært mange boliger som har ligget en stund i markedet,
- Øyvind Guldhaugen

Narvik

Boligprisene stiger og optimismen gror i VM-byen Narvik

Ferske tall fra boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viser at selv om boligprisene i Narvik falt 0,4 % i tredje kvartal, så er nå boligprisene 1,8 % høyere enn de var på samme tid i fjor.

At boligprisene fikk en liten dupp i tredje kvartal er ikke uventet, sier Hans Øivind Bakkejord, avdelingsleder i EiendomsMegler 1 Narvik. Det er ganske vanlig at prisene faller litt på høsten. Narvik er uten tvil fortsatt i en positiv vind. Vi merket positive endringer markedet også før VM ble annonsert, men etter lanseringen av Narvik som vertsnasjon, tror jeg stort sett alle i vår region ser lyst på fremtiden.

Narvik - 3. kvartal 2024

Boligpriser

-0,4 % i 3. kvartal 2024

Salgstid (gjennomsnitt)

72 dager

Solgt så langt i år

249 (210 i fjor)

Lagt ut for salg så langt i år

262 (271 i fjor)

bilde av sitat-forfatter, Hans Øivind Bakkejord.

Sitat start,  I vår region har vi over mange år hatt et relativt stabilt boligmarked, uten de store svingningene. Det er kjempeviktig nå at både boligselgerne og boligkjøperne tilpasser seg situasjonen. Vi selger 5 av 10 boliger i Narvik og kjenner derfor markedet godt. Vår jobb er å gi gode råd til de som er i markedet og vi håper jo at ikke “VM –feberen” skal løfte folks forventning så alt for høyt. Da stopper markedet fort opp, sier den erfarne megleren.
- Hans Øivind Bakkejord

Optimisme i nord

Bakkejord påpeker at dersom du skal selge bolig er det viktig at boligen prises riktig for å unngå for lang liggetid. Narvik regionen har i snitt en omløpshastighet (tiden det tar å selge en bolig) på 72 dager i andre kvartal, mens det på landsbasis tok 46 dager i september.

-Dette er også et uttrykk for at vi nå har solgt unna en del boliger som har ligget en stund i markedet, sier Bakkejord.

Totalt er det solgt 249 boliger i år, mot 210 på samme tid i fjor. Samtidig er det lagt ut 262 boliger i markedet hittil i år, en liten nedgang fra 271 i samme periode i fjor. Medianprisen på en bolig i Narvik er 2.684.024 kroner og snitt kvadratmeter pris er på 26.882 kroner.

Tromsø

Boligprisene fortsetter å stige i Tromsø

Ifølge boligprisstatistikken til Eiendom Norge økte boligprisene 0,3 % i tredje kvartal. Prisene er nå 2,5 % høyere enn samme periode i fjor. Vi forventer en “myk landing” på året som helhet.

Avdelingsleder Wenche Odden Kvamme i EiendomsMegler 1 i Rødbanken sier at utviklingen i tredje kvartal var som forventet, og forventer ikke en ny “prisgalopp i Tromsø.

Tromsø - 3. kvartal 2024

Boligpriser

+0,3 % i 3. kvartal 2024

Salgstid (gjennomsnitt)

69 dager

Solgt så langt i år

1342 (1147 i fjor)

Lagt ut for salg så langt i år

1412 (1426 i fjor)

bilde av sitat-forfatter, Wenche Odden Kvamme.

Sitat start,  Selv om vi fikk en sterk vekst i juni vet vi at normalt sett faller prisene litt i juli før de igjen stiger litt på høsten. Mot årsskiftet har de også en tendens til å falle, men jeg er optimistisk i forhold til at vi vil få en moderat prisvekst i Tromsø sett året som helhet. Man skal ikke la seg skremme av et øyeblikksbilde. Prisene i Tromsø er nå 1,4 % høyere enn de var på samme tid i fjor.
- Wenche Odden Kvamme

Litt tregt, men godt marked

-Vi har et godt boligmarked i Tromsø, selv om vi gjerne skulle sett at omløpshastigheten (tiden det tar å selge en bolig) gikk litt ned. Jeg har vært en stund i denne bransjen, og har gjennom årene vært med på både oppturer og nedturer. Etter den sterke oppsvingen i boligprisene i Korona-årene, fikk markedet en liten “kald-dusj" da bankene begynte å øke boligrentene i fjor. Nå har folk tilpasset seg det nye rentenivået og markedet fungerer helt greit, selv om det i snitt tok 69 dager å selge en bolig i Tromsø i tredje kvartal. Snittet på landsbasis var 46 dager i september, sier hun.

Wenche Odden Kvamme påpeker at det er solgt flere boliger hittil i år, sammenlignet med samme tid i fjor. Samtidig er det lagt ut 1412 bruktboliger for salg, mens nye utleggelser på nybygg-markedet har stått rimelig stille.

-I Tromsø har det vært en lav tilførsel av nye boligprosjekter både i år og i fjor. Det kommer nok til å gi større press på bruktboligmarkedet fremover, men vi vet samtidig at en vedvarende høyere boliglånsrente vil ha en viss demping på prisveksten framover, sier hun.

-Det skrives mye i media om forventningene til rentenedsettelse fra Norges Bank. Sentralbanken har vært tydelig på at renta ikke skal økes ytterligere og har prognostisert en nedgang som forventes å skje neste år. Dette er svært positivt for folks økonomi og vil også sette mer fart i boligmarkedet. Jeg er derimot litt bekymret for tilførselen av nye boliger, da mangelen på nybygg kan skape et ekstra press på bruktboligmarkedet, sier Kvamme.

Alta

Boligprisene synker litt i Alta i tredje kvartal

Ferske tall fra boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Alta falt med 0,6 % i tredje kvartal. Boligprisene er 3,5 % høyere enn de var på samme tid i fjor. Avdelingsleder Lars Erling Lossius i EiendomsMegler 1 er ikke overrasket over utvikling og sier boligmarkedet er både sundt og godt i nordlys-byen.

Alta - 3. kvartal 2024

Boligpriser

-0,6 % i 3. kvartal 2024

Salgstid (gjennomsnitt)

55 dager

Solgt så langt i år

260 (249 i fjor)

Lagt ut for salg så langt i år

134 (125 i fjor)

bilde av sitat-forfatter, Lars Erling Lossius.

Sitat start,  Vi har et godt boligmarked i Alta, og vi har faktisk nå noen av landsdelens raskeste omløpshastigheter (tiden det tar å selge en bolig). Jeg har jobbet som megler i 23 år og har gjennom årenes løp vært med på både oppturer og nedturer. Etter den sterke oppsvingen i boligprisene i Korona-årene, fikk markedet en liten “kald-dusj" da bankene begynte å øke boligrentene i fjor. Nå har folk tilpasset seg det nye rentenivået og markedet fungerer helt greit,. I Alta tar det nå i snitt tok 55 dager å selge en bolig
- Lars Erling Lossius

Godt utvalg

Det er et godt utvalg av boliger i markedet nå i Alta. Vi er midt i høysesongen og har hatt god aktivitet i juni. Normalt sett roer det seg litt i fellesferien, før det igjen tar seg opp litt uti august. For de som er på boligjakt er det mye å velge i, sier Lossius.

Lofoten

Boligprisene steg i andre kvartal, men megleren melder om et fortsatt rolig marked

I andre kvartal steg boligprisene i Lofoten og Vesterålen med 3,4 %. Det viser den ferske boligprisstatistikken fra Eiendom Norge.

Lofoten - 2. kvartal 2024

Boligpriser

+3,4 % i 2. kvartal 2024

Salgstid (gjennomsnitt)

97 dager

Solgt så langt i år

268 (265 i fjor)

Lagt ut for salg så langt i år

314 (326 i fjor)

bilde av sitat-forfatter, Fredrik Bakkejord.

Sitat start,  Det overrasker meg ikke da vi har solgt en god del boliger til relativt gode priser i vår. Likevel er det viktig å påpeke at vi har et boligmarked i Lofoten som fortsatt er forholdsvis tregt.
- Fredrik Bakkejord

Bakkejord er meget fornøyd med at Lofoten og Vesterålen endelig har fått sin plass i Eiendom Norge sin boligprisstatistikk.

- Vi har tidligere brukt mye tid på å analysere boligpriser selv, så dette er til stor hjelp for oss, sier han

Statistikken bekrefter også det det den erfarne megleren opplever; at markedet er tregt. For omløpshastigheten (tiden det tar å selge en bolig) i området er ifølge statistikken på 97 dager. Dette er betydelig høyere enn andre områder i Nordland som Bodø på 69 dager og Vefsn på 61 dager.

Tregt, men ser en positiv trend

Ifølge en analyse vi har gjort i Konjunkturbarometeret kbnn.no, ser vi at andelen husholdninger i Nord-Norge som forventer bedring i egen økonomi de neste 12 månedene har økt kraftig og optimismen er spesielt høy blant yngre aldersgrupper. Den samme gruppen stikker seg også ut når det gjelder forventninger til økning i boligprisene.

- Nærmere 53 % av befolkningen i nord forventer økning i boligprisene fremover. Dette er en økning fra målingene vi gjorde i mars, sier Fredrik Bakkejord

- Selv om boligmarked i Lofoten nå oppleves tregt, har det over tid vært solid. Bruktboligprisene har steget 30 % de siste fem årene og hele 74 % de siste 10 årene. En medianbolig i Lofoten og Vesterålen koster nå 2.925.000 kroner.

Bakkejord påpeker at det et godt boligmarked i Lofoten, selv om man gjerne skulle sett at omløpshastigheten gikk litt ned.

- Jeg har jobbet som megler i 17 år og har gjennom årenes løp vært med på både oppturer og nedturer. Etter den sterke opp-svingen i boligprisene i Korona-årene, fikk markedet en liten “kald-dusj" da bankene begynte å øke boligrentene i fjor. Folk er nå i ferd med å tilpasse seg det nye rentenivået, og det gjør at det tar lengre tid å selge boligene nå, enn da renta var lav.

Renta er atomknappen

Renta er atomknappen i boligmarkedet, og når den begynner å bevege seg nedover igjen tror jeg vi vil få et taktskifte i markedet her i Lofoten, sier megleren. Han peker på økonomenes spådommer i media og spekulerer selv i at renta vil settes ned mot årsskiftet.

- Jeg tror at vi vil se et boligmarked som friskner til så snart renta settes ned. Dermed vil de beste boligkjøpene kunne gjøres i løpet av året vi er inne i.

Fritidsmarkedet spesielt utsatt

Fritidsmarkedet skiller seg ut fra bruktboligmarkedet. Dette markedet er nok enda mer påvirket av rentenivået enn bruktboligmarkedet fordi fritidsbolig ikke er et primært behov. Da er det enklere å nedprioritere. Men for de som har god råd, får vi fortsatt henvendelser fra, men det er altså betydelig færre kunder i markedet nå, sier han.

Banken har et ansvar

I Konjukturbarometeret sier nesten 60 % av husholdningene at de vil selge sin nåværende bolig før de kjøper en ny. Det nord-norske folket har en forsiktig tilnærming til boligkjøp, sier Bakkejord og peker på vedvarende høyere boliglånsrenter som en dempende faktor på markedet. Men han peker også mot banknæringen og ber næringen bidra til at markedet ikke stopper opp.

-Problemet er at mange banker krever at kundene må selge egen bolig før de kjøper ny. Når alle skal selge, og ingen kan kjøpe, kan det fort skape en helt unødvendig “propp” i boligmarkedet. Her må bankene bidra til smidige løsninger for kundene sine, sier han.

Bakkejord mener også at flere kanskje skulle vurdert å heller leie ut boligen isteden for å selge, mens de venter på at markedet skal bli sterkere. Dette også fordi turistnæringen over flere år har klaget på manglende bo-kapasitet. Næringen har et stort behov for leieboliger for sesongarbeidere og de sliter med å skaffe boliger til sesongarbeiderne. Da kan de heller ikke ansette flere. Faren med dette er jo at også næringsutviklingen kan stoppe opp ettersom vi er så avhengig av arbeidskraften fra disse, sier Bakkejord.

Mosjøen (Vefsn)

Boligprisene stiger på Helgeland, men èn by skiller seg ut

Ferske tall fra boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Vefsn steg med 4,2 % i andre kvartal. Prisene er allikevel 0,8 % lavere enn de var på samme tid i fjor. Det er et godt marked i både i Vefsn og Helgeland for øvrig, sier avdelingsleder Jan-Øyvind Westby i EiendomsMegler 1.

Vefsn - 2. kvartal 2024

Boligpriser

+4,2 % i 2. kvartal 2024

Salgstid (gjennomsnitt)

61 dager

Solgt så langt i år

116 (103 i fjor)

Lagt ut for salg så langt i år

114 (110 i fjor)

Ulike markeder på Helgeland

bilde av sitat-forfatter, Jan Øyvind Westby.

Sitat start,  Vi selger 5 av 10 boliger i markedet vårt, så vi kjenner boligmarkedet svært godt. På Helgeland er det noen ulikheter i de markedene vi jobber i og det ser vi også slår ut i statistikken.
- Jan Øyvind Westby

Det er solgt flere boliger på Helgeland i år sammenlignet med i fjor, bortsett fra i Mo i Rana. Der har salgsvolumet gått ned med 15 % og det er også lagt ut 18 % færre boliger for salg hittil i år.

Boligprisene steg i hele Nordland i andre kvartal. I Vefsn steg de med 4,2 %, mens Rana hadde en vekst på 1,4 %. I Rana er nå boligprisene 3,2 % lavere enn de var på samme tid i fjor.

-Vi ser en korrigering i markedet spesielt i Mo i Rana og det tenker jeg er både fornuftig og naturlig etter den sterke veksten som var i Korona-årene, sier Westby.

Omløpshastigheten er viktig for et fungerende marked

Boligprisene i Vefsn steg med 4,2 % i andre kvartal, men er allikevel 0,8 % lavere enn de var på samme tid i fjor. Det som skiller Vefsn ut fra de øvrige markedene er omløpshastigheten på 61 dager (tiden det tar å selge en bolig). Dette er mye kortere tid enn i Rana hvor det tok 54 dager i snitt eller i distriktene i Nordland der det tok 81 dager i snitt.