Hva koster det å selge bolig?

Kostnadene ved å selge en bolig varierer på bakgrunn av flere ulike faktorer som geografisk beliggenhet, boligens verdi og de tjenestene du velger å bruke.

Par står i en stue vendt mot kamera, snakker med en eiendomsmegler. Foto.

Salg av bolig involverer betydelige pengebeløp og for de fleste dreier det seg om store deler av den private sparekassen. Pengene du investerer i boligsalget har betydning for salgssummen, derfor lønner det seg å investere riktig. En dyktig megler skal gi deg god rådgivning om hvilken salgsstrategi som er best for din bolig.

Å selge bolig er en omfattende prosess og det er flere tjenester og aktiviteter som inngår. De vanligste er blant annet:

Når en megler håndterer prosessen inngår de ovenstående punktene i salgsoppdraget, og det påløper i tillegg et honorar til megler for arbeidet hen utfører for deg. Du kan velge om du ønsker timepris eller en prosentvis andel av salgsprisen. Prosenten er mellom 1 og 3,5 prosent, avhengig av boligtype, geografi og andre markedsmessige faktorer.

bilde av sitat-forfatter, Alexander Hotic-Kvernstad hos EiendomsMegler 1 Valentinlyst i Trondheim..

Sitat start,  Mange velger megler utelukkende basert på pristilbudet fra megleren, men vår erfaring er at det ofte ikke lønner seg å velge den billigste. Mye avhenger av meglerens prestasjon og de mange valgene som tas underveis.
- Alexander Hotic-Kvernstad hos EiendomsMegler 1 Valentinlyst i Trondheim.

Investér i en megler som investerer i salget ditt

En eiendomsmegler skal være en investering, ikke en kostnad, forteller Alexander Hotic-Kvernstad hos EiendomsMegler 1 Valentinlyst. Med 22 år i bransjen og 90 solgte boliger i fjor, vet han hvor viktig valg av riktig fremgangsmåte har å si for endelig salgssum. Det har han et tydelig eksempel på:

– Det kan være 3 eller 30 potensielle kjøpere som viser interesse. Noen er åpenbart interessert og får raskt meglerens oppmerksomhet, men det kan ofte skje på bekostning av andre som er mer usikre. En god megler oppsøker dem som faller under radaren slik at vi trygger disse. Ved å få avklart så mange spørsmål som mulig på forhånd øker sannsynligheten for at flere er med å by på boligen. Det er også viktig å sikre at alle har finansiering i orden slik at de er klare for å kunne by så snart visningen er gjennomført, poengterer han. Med en ekstra budgiver i budrunden, kan to like leiligheter ende helt ulikt. En differanse på 20 000 kroner i meglerhonorar kan potensielt gi en avkastning på 200 000 kroner når megleren gjør det lille ekstra, forteller han.

Slik blir avtaleinngåelsen med megler en investering og kanskje ditt viktigste valg i en boligsalgsprosess, fordi meglerens prestasjon får stor betydning for endelig salgssum. Det betyr også at du frarådes å gjøre hele eller deler av prosessen selv, i håp om at du kan spare penger.

Prisene hos oss kan variere geografisk, her finner du veiledende prislister.