Hvordan velge eiendomsmegler?

En megler er ikke bare en megler. Hva skal du se etter når valget skal tas? Her er 5 nyttige tips du kan ta med deg på veien.

Kvinnelig megler står på et kjøkken og smiler mot kamera. Foto

Det er fort gjort å velge megleren med lavest provisjon, men det er mye som kan påvirke salgsprisen og hvor fornøyd du blir med prosessen som helhet. Bruk derfor litt tid på å finne den beste megleren til boligsalget ditt.

Eiendomsmegler Kåre Ådne Olsen gir deg her sine beste råd for hva du bør se etter.

Dette bør du se etter når du skal velge megler:

1. Lokalkunnskap og markedsandel

Velg en lokal eiendomsmegler med god markedsposisjon i området du skal selge. En megler som selger mye i lokalområdet har god tilgang til selgere og kjøpere og er bedre rustet til å skaffe flere interessenter til ditt boligsalg. Start derfor med å undersøke lokale eiendomsmeglere i området der du skal selge.

2. Sjekk meglers kompetanse og referanser

I møte med megler bør du be om referanser. Megleren har som regel med dokumentasjon i første møte. Dokumentasjonen bør bestå av referanser, oversikt over boligene megler har solgt, markedsandeler og så videre. En dyktig megler er god til å dokumentere.

3. Plan og strategi

Be megler fremlegge plan og strategi for boligsalget. Still spørsmål om hvilken plan megleren har for de ulike fasene. Tett oppfølging er viktig, ikke bare for deg, men også for de som skal kjøpe boligen din.

bilde av sitat-forfatter, Kåre Ådne Olsen fra EiendomsMegler 1 Innlandet.

Sitat start,  Har ikke megleren tid til å følge opp mulige kjøpere helt fra start er det vanskelig å tidlig identifisere hvem som er potensielle kjøpere.
- Kåre Ådne Olsen fra EiendomsMegler 1 Innlandet

Megler må jobbe med interessenter allerede fra de legger fra seg spor om interesse på visning, og kartlegge hvorfor de er interesserte i boligen og om de har finansiering på plass. Det er sånn man finner ut om de er den potensielle kjøperen, forklarer Olsen.

4. Markedsføring

Megleren skal gi gode anbefalinger på hvordan boligen bør markedsføres. Hvilke type markedsføring som gir best eksponering mot potensielle kjøpere, og hvordan boligen bør presenteres slik at den appellerer til riktig målgruppe. Still spørsmål om hvilke egenskaper og fordeler megler vil løfte frem i markedsføringen av boligen din. Spør også om hvordan boligen bør forberedes før fotografering og hvilken fotograf megleren anbefaler. God visuell presentasjon og bilder er viktig for å tiltrekke seg kjøpere. Du bør også sjekke referansene til fotografen.

5. Pris

Det laveste pristilbudet bør ikke være avgjørende for valget.
Sjekk hva som er inkludert i totalprisen i tilbudet fra megler, slik at du kan sammenligne pristilbudene. Sørg for at du forstår vilkårene og betingelsene før du signerer.

– Den kan være fristende å velge den som gir deg lavest pris på salgsoppdraget og høyest prisantydning på boligen. Megleren som gir det beste tilbudet har kanskje minst å gjøre. Det er ofte en grunn til at tilbudet er lavere. Velg heller erfaring og kompetanse, sier Olsen.

– Legg også merke til hvor villig megler er til å la deg prute på pris. Hvis megleren justerer ned pristilbudet med en gang, er ikke megleren god på å løfte budet opp på den salgsprisen du ønsker. Du trenger en megler som jobber på samme måte med deg som med den som skal kjøpe boligen din, legger Olsen til.

Møt noen av våre meglere

Be om verdivurdering fra din lokale megler